Hopp til innhold

Statsbudsjettet 2018: Vil avskaffe skatteklasse 2

Regjeringen vil etter det NRK kjenner til fjerne skatteklassen som gir gunstigere beskatning for ektepar der den ene tjener lite eller ingenting.

Siv Jensen

SIER LITE: Finansminister Siv Jensen ville ikke røpe noe om statsbudsjettet hun bar i veska da hun møtte pressen torsdag morgen. Etter det NRK kjenner til, er ett av forslagene i statsbudsjettet å fjerne skatteklasse 2.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer, vil regjeringen i statsbudsjettet for 2018 foreslå å fjerne den såkalte skatteklasse 2.

Skatteklassen gir høyere personfradrag, og dermed gunstigere beskatning, for ektepar der den ene parten har lav eller ingen inntekt.

Etter det NRK kjenner til, gjøres endringen for å fremme integrering.

Møter motstand i KrF

Det er ikke første gang Solberg-regjeringen foreslår å fjerne den egne skatteklassen. Forslaget lå inne i statsbudsjettet for 2014, men skatteklassen ble den gang reddet av regjeringens støtteparti KrF.

Også i år vil det bli kamp om forslaget, varsler KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad i Politisk kvarter i dag morges.

Kjell Ingolf Ropstad

KRITISK: Kjell Ingolf Ropstad mener fjerning av skatteklasse 2 er dårlig KrF-politikk.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Skatteskjerpelser for familier er ikke noe KrF går til valg på, og heller ikke noe vi ønsker, så dette er en av sakene vi reagerer på dersom lekkasjen stemmer.

Vil velge sine kamper

Ropstad er likevel avventende til hvor hardt KrF vil kjempe mot forslaget i Stortinget.

– Vi må gjøre prioriteringer hele veien på hva vi mener er viktigst. Vi har gått til valg på mer fleksibilitet og valgfrihet for familiene, og dette er ikke dét. Stortingsgruppa må gjøre sine prioriteringer, men dette er ikke noe vi i utgangspunktet støtter.

Ropstad mener det er problematisk å fjerne skatteklassen fra et utjevningsperspektiv.

– Dette er typisk de som har en person som jobber lite eller ingenting, og mange av dem har lave inntekter, så dette er en sosial vridning som er krevende. Men så vet vi også at det er en stor andel innvandrere som bruker skatteklassen, så det er en utfordring på integreringssiden.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ