Hopp til innhold

Solberg–Støre 95-87: Hareide mot nederlag på landsmøtet

Etter de tre fylkesårsmøtene mandag mangler blå side bare én delegat for å ta flertallet. – Nå er det kjørt for Hareide, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

Ekstraordinært fylkesårsmøte i AKershus Kr.F

AVGJØRENDE FYLKESÅRSMØTER: Siden det er så jevnt mellom blå og rød side, blir resultatene fra de siste KrF-fylkeslagene avgjørende. Følg NRKs sending her direkte fra klokken 19.

SISTE:

  • Dystert for Hareide: Hareide fikk bare 11 av 23 mulige delegater mandag. Ropstad sin side fikk 12. Ropstad sa før mandagens fylkesårsmøter at han håpet på ni blå delegater.
  • Oslo blått: Oslo KrF sender fire blå og tre røde delegater til partiets landsmøte på Gardermoen. Det røde alternativet fikk 27 stemmer, blått fikk 24 stemmer og opposisjonsalternativet fikk 9 stemmer. Én gul delegat stemmer blått som alternativ nummer to.
  • Blått flertall i Vestfold: Vestfold KrF sender fire blå delegater, og tre som vil gå i regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Det blå alternativet fikk 23 stemmer, mens det røde fikk 22. To av delegatene skal først stemme som opposisjon.
  • Rødt flertall i Akershus: Sender fem røde og fire blå delegater til landsmøtet. 36 av delegatene på fylkesårsmøtet støtter Hareides råd om å gå til venstre. 29 støtter å søke regjeringsmakt med Høyre, Frp og Venstre.

KrF sine fylkeslag i Akershus, Vestfold og Oslo valgte i kveld til sammen 23 av de siste 31 delegatene til KrFs ekstraordinære landsmøte. De blå fikk 12 delegater, mens Hareides røde side fikk 11 delegater under kveldens fylkesårsmøter.

– Nå er det kjørt for Hareide. Inn mot landsmøtet kommer det til å være blått flertall på minimum 99, antakelig 100 eller 101, sier Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i den kristne avisen Dagen til NRK.

«Ropstad-fraksjonen» som ønsker å gå inn i Erna Solbergs regjering leder nå med 95-87 mot Hareides meningsfeller, som ønsker regjeringssamarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Det er totalt 190 delegater som sendes til det ekstraordinære landsmøtet. Dermed trengs det 96 for å få flertall.

Vebjørn Selbekk
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dagen-redaktør Selbekk tror dette vil føre til enda mer bråk rundt delegatvalget i Rogaland.

– Med dette resultatet. Hadde Rogaland valgt representativitet, så hadde det blitt motsatt flertall, sier Selbekk, som forventer måneder med mer drama.

Det er stor usikkerhet knyttet til hva KrFs landsmøte vil bestemme seg for 2. november.

Selv om de aller fleste delegatene på forhånd har gitt uttrykk for om de er rød eller blå, er det skriftlig votering i landsmøtesalen, delegater kan ombestemme seg og voteringsrekkefølgen og andre forhold kan også spille inn på avstemningen.

Disse delegatene blir valgt mandag 29. oktober

Fylkeslag

Antall delegater

Akershus

9

Oslo

7

Vestfold

7

Hareide avventer landsmøtet

Ropstad jubler over mandagens resultater.

– Dette var over all forventning. Jeg tror KrF-erne er stolte over hva vi har fått til med dagens regjering, sier nestlederen til VG.

KrF-leder Knut Arild Hareide har imidlertid ikke gitt opp å få flertall på landsmøtet på fredag. Han synes det er synd at den blå siden vant med kun én stemmes overvekt i Vestfold mandag.

– Også i Oslo var det knappe marginer. Fortsatt er Østfold igjen. Så gjenstår selvsagt landsmøtet, skriver han i en kommentar til NTB.

Avgjørende fylkesårsmøter

Tirsdag skal de gjenværende åtte delegatene velges på fylkesårsmøtet i Østfold.

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa før kveldens møter at han håpet blå side ville sikre seg ni delegater til landsmøtet på mandagens fylkesårsmøter. Det gikk bedre enn han hadde håpet.

– Ingenting er sikkert før dette er avklart på landsmøtet, men hvis vi går inn i landsmøtet med et flertall, ser det bra ut, sa Ropstad til NRK.

Knut Arild Hareide i Oslo

USIKKERT: Partileder i KrF Knut Arild Hareide på vei inn til fylkesårsmøtet i Oslo KrF. På vei inn sier Hareide «jeg tror ikke det er 3 eller 4 røde her som avgjør det».

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Det har vært mye ringing i partiet allerede, nå blir det blir det nok ikke mindre, sier Selbekk.

Dersom man tar hensyn til delegatene som er innstilt, men ikke valgt ennå, er blå side litt nærmere flertall enn den røde. Det kan du lese mer om her:

Akershus: Bedre enn ventet for «blått»

Under fylkesårsmøtet i Akershus KrF, ble det klart at de sender fem røde og fire blå delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Det var på forhånd ventet at Akershus KrF ville sende en delegasjon med rødt flertall til landsmøtet, men det var knyttet spenning til hvor stor den blå gruppen ville bli.

På forhånd hadde fylkesstyret i Akershus lagt fram et forslag med seks røde og tre blå delegater. En slik fordeling ville gitt partileder Hareide den fordelingen han trolig måtte ha for å sikre tilstrekkelig støtte.

I prøveavstemningen ble det klart at 36 støtter Hareide, mens 29 støtter «Ropstad-fraksjonen». Ut ifra dette ble det klart at Hareides side får fem Akershus-delegater, mens de «blå» får fire.

Avstemning

Her stemmer Akershus om man skal ha en avstemning i tråd med LS anbefaling, eller én avstemning med to alternativer. Det ble knapt flertall for å følge landsstyrets anbefaling.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Både Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad talte tidligere på fylkesårsmøtet.

Ifølge Hareide har fylkeslaget i Akershus fått 270 nye medlemmer etter at han anbefalte partiet å søke regjeringssamarbeid med Sp og Ap. Til Akershus KrF advarte han igjen partiet mot å forbli i opposisjon.

– Med bakgrunn i det valget vi gjorde, er det mest utrygge for KrF å ikke gjøre et reelt veivalg, sa han til årsmøtet i Akershus.

Kjell Ingolf Ropstad snakket i sin tale om å endre abortloven, og viste til at Ap, Senterungdommen og SV i kveld deltar i demonstrasjon mot «KrFs og Solbergs kamp mot sorteringssamfunnet».

– På høyresiden har vi en historisk mulighet til å endre abortloven, sa han.

Ekstraordinært fylkesårsmøte i AKershus Kr.F

Fylkesårsmøte i KrF Akershus.

Blått i Vestfold

På fylkesårsmøtet i Vestfold KrF bestemte fylkespartiet at de sender fire blå delegater, og tre som vil gå i regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Det blå alternativet fikk 23 stemmer, mens det røde fikk 22. To av delegatene skal først stemme som opposisjon.

Fylkesårsmøtet i Vestfold stemte først om de ville i regjering eller ikke. 29 stemte for å gå inn i regjering og hele 16 stemte for å fortsette i opposisjon.

Grøvan på fylkesårsmøtet i Vestfold
Foto: NRK

Hans Fredrik Grøvan (gul), Tore Storehaug (rød) og Tove Welle Haugland (blå) innledet i Vestfold.

Både stortingsrepresentant Tore Storehaug og sentralstyremedlem Tore Welle Haugland brukte mye av sin taletid til abortspørsmålet. Storehaug argumenterte med at Senterpartiet står nærmest KrF i verdispørsmål og at Høyre har stemt mot abortforslag i Stortinget.

Fylkesårsmøte i Vestfold.

Oslo blått

Knut Arild Hareide var i delegat-nød etter to av kveldens tre voteringer. Blå side ledet med 91 mot 85 delegater, inkludert fylkeslederne i de siste fylkene, og manglet bare fem delegater for å sikre flertallet. Hareide kunne håpe på mer støtte i Oslo, men den gang ei.

Oslo KrF sendte fire blå og tre røde delegater til partiets landsmøte på Gardermoen. Det røde alternativet fikk 27 stemmer, blått fikk 24 stemmer og opposisjonsalternativet fikk 9 stemmer.

Under fylkesårsmøtet i Oslo KrF i kveld var det ventet å bli svært jevnt. Fylkesleder i Oslo KrF, Espen Andreas Hasle, som støtter Hareides ønske om å felle Solberg-regjeringen, sa tidligere i dag til Aftenposten at han føler at det er helt åpent.

I Oslo innledet både Ropstad og Hareide, etter en rask tur i taxi fra fylkesårsmøtet til Akershus KrF i Nittedal.

På vei inn sa Ropstad at han er fornøyd hvis han får tre blå i Oslo. Hareide sa «jeg tror ikke det er 3 eller 4 røde her som avgjør det». Men kanskje gjorde det nettopp det.

Knut Arild Hareide hos Oslo KrF

Fylkesårsmøte i Oslo.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ