Delegat fra Rogaland KrF: – Ingen vil stemme mot sin overbevisning

Under et telefonmøte for Rogaland KrFs delegater i kveld, kom det frem at ingen av de 13 delegatene som deltok på møtet ønsker å stemme mot sin overbevisning.

Fylkesårsmøte i KrF i Rogaland

Fem sentrale medlemmer i Rogaland KrF, som ble nedstemt under det ekstraordinære årsmøtet, ønsker at delegasjonen stemmer representativt under landsmøtet fredag.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Rogaland KrF bes om å gi plass til flere «røde» delegater slik at begge sider blir representert på landsmøtet. Mandag kveld deltok mange av de 16 delegatene i et telefonmøte for å diskutere saken, får NRK opplyst.

Det eneste punktet på dagsordenen var e-posten som ble sendt søndag kveld, signert fem av de røde delegatene som ble vraket på fylkesårsmøtet. I brevet ber de om at fire «blå» delegater byttes ut med fire «røde».

– Av alle som var til stede på dette telefonmøtet, er det ingen som ønsker å stemme mot sin overbevisning, sier Marie Brekke Ljones, delegat valgt fra Stavanger.

Fylkesleder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, opplyser at 13 av 16 delegater deltok under telefonmøtet mandag kveld, og at ingen vil trekke seg. Dermed tyder ingenting på at det blir flere røde delegater fra Rogaland.

Vil speile resultatet fra fylkesårsmøte

– Det er helt avgjørende for fremtiden i Rogaland KrF at vi er representert i delegasjonen. Det blir veldig vanskelig i tiden etter landsmøtet om en tredjedel av oss ikke er blitt hørt, sier Jostein O. Waage i Haugesund KrF.

Sammen med fire andre fremtredende lokalpolitikere i fylkeslaget har han sendt en oppfordring til delegasjonen, som skal møte på landsmøtet for Rogaland KrF fredag.

I brevet, som Adressa omtalte først, foreslås det at fire blå delegater trekker seg. Slik kan delegasjonen speile resultatet fra resolusjonsbehandlingen under det ekstraordinære fylkesårsmøtet.

Jostein O. Waage

Jostein O. Waage i Haugesund KrF.

Foto: KrF, Olav Eggebø Aanonsen

Der ble resultatet at Rogaland KrF sender 14 blå og bare én rød delegat. Til tross for at en tredjedel av fylkesårsmøtet stemte for Knut Arild Hareides alternativ.

– Vi ønsker at delegatene skal speile resultatet fra vårt fylkesårsmøte. Mange var litt uforberedte på avstemmingen i Rogaland, ettersom vi var først ute. Nå er vi flere som synes det er belastende at vi skal gjøre dette på en annen måte enn resten av fylkeslagene, sier Waage.

Kan bli tema på delegasjonsmøtet

Oddny Helen Turøy mener derimot at fylkeslaget må stå ved valget de har tatt.

– Vi gjorde det slik vi alltid har gjort det, fulgte alle prosedyrer og gjennomførte et lovlig valg. Det må vi stå i, sier hun.

Oddny Helen Turøy

Oddny Helen Turøy, fylkesleder i Rogaland KrF.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Turøy viser til at delegatene er valgt med fritt mandat. Dermed står de fritt til å stemme slik de ønsker på landsmøtet.

– Jeg har ikke hørt at noen ønsker å skifte stemme. Vi skal ha et delegasjonsmøte denne uken. Da kan dette bli et tema, men jeg vil ikke oppfordre noen til å endre stemme.

Det har vært et stort press på fylkeslederen og resten av fylkeslaget den siste tiden. Mange KrF-ere har reagert sterkt på veivalget som ble gjort under Rogalands fylkesårsmøte.

– Rogaland sprer usikkerhet

Oluf Maurud, fylkesleder i Hedmark KrF, er én av dem. Torsdag sendte han en melding til Turøy i Rogaland, der han oppfordret fylkeslaget til å stemme representativt, skrev Aftenbladet søndag.

Oluf Maurud

Oluf Maurud, fylkesleder i Hedmark KrF.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Jeg er veldig opptatt av at resultatet på landsmøtet har legitimitet i partiet vårt. Skulle det ende opp med et jevnt resultat, noe som ser ut til å bli tilfellet, vil usikkerheten Rogaland har spredt, ligge der, sier Maurud til NRK.

Han håper nå partiet vil stemme slik fylkesårsmøtet ga uttrykk for, der en tredjedel ønsker at KrF skal gå i regjeringsforhandlinger med Sp og Ap.

– Handler om redelighet

Også Trude Brosvik, mangeårig KrF-politiker i Sogn og Fjordane, mener Rogaland KrF bør snu. Hun mener at fire av de blå delegatene må melde forfall, slik at fire røde varadelegater kan møte i stedet. Det synes hun er nødvendig for å sikre at Rogaland sine delegater avgjør hele kampen.

Trude Brosvik, fylkesleder i KrF, gestikulerer med hendene mens hun snakker

Det står ikke respekt av det Rogaland KRF har gjort, mener Trude Brosvik i Sogn og Fjordane KrF. Hun etterlyser integritet og redelighet.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

– Jeg sier at det er en måte å løse det på. Det handler egentlig om redelighet, integritet og viljen til å sette paritet og demokratiet framfor seg selv, sier hun.

Brosvik mener at det står respekt av de delegasjonene som gjenspeiler resultatene fra valget. Rogaland sin delegasjon synes hun ikke det står respekt av.

Og Brosvik er ikke den eneste som mener at det hadde vært problematisk.

– Jeg deler intensjonen til Trude Brosvik om at representasjon er viktig. Det er likevel viktig at et slikt forslag kommer ifra Rogaland selv, sier ordfører på Osterøy i Hordaland, Jarle Skeidsvoll.

Flere andre oppfordrer om det samme som Brosvik.

– Når Rogaland har valgt en helt annen linje enn resten av fylkeslagene, er det helt naturlig at de gjør noe for å justere på det, sier leder i Naustdal KrF i Sogn og Fjordane, Stein Oltedal.

Oddny Helen Turøy, fylkeslagsleder i Rogaland KrF, innrømmer nå at partiet har blitt tatt litt på sengen i denne prosessen.

– Det har vært heftig, mye har skjedd og store spørsmål blir stilt. Det kom litt for brått på oss, sier hun.

Selv vil hun ikke endre side før fredagens landsmøte.