Hopp til innhold

Spanske sjøfolk i retten for å få pensjon fra Norge

Spanske sjøfolk jobbet for norske rederier og betalte skatt til Norge i årevis. Nå får mange av dem verken pensjon fra Spania eller Norge, og har det vanskelig økonomisk. I dag møter spanske sjøfolk staten i retten i kamp for norsk pensjon.

Manuel Rama Mayo

– Det er urimelig at jeg etter 25 års tjeneste på norske skip står helt uten pensjonsrettigheter, sier spanske Manuel Rama Mayo. I dag følger han rettssaken der spanske sjøfolk møter staten med krav om norske pensjonsrettigheter.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Det var urimelig at vi ikke hadde de samme rettighetene som nordmennene vi jobbet sammen med, sier Manuel Rama Mayo. 78-åringen jobbet på norske skip i 25 år fra 1961 til 1986. Som pensjonist sier han at han har 600 euro i måneden, det tilsvarer omtrent 5.500 kroner i måneden.

Opptjente ikke pensjon

– Spanjolene opptjente heller ikke pensjonsrettigheter i Spania mens de jobbet for norske rederier og betalte skatt til Norge, sier advokat Øyvind Østberg. Han representerer 212 enkeltpersoner og sjøfolkenes organisasjonen Long Hope i rettssaken som starter i Oslo tingrett i dag.

Manuel Rama Mayo ombord i et norsk skip for mange år siden.

Manuel ombord i et norsk skip i yngre dager. Han jobbet som lettmatros, matros, tømmermann og arbeidsleder gjennom sine 25 år i norsk skipsfart.

Foto: PRIVAT

Spanjolene var i årevis den største nasjonaliteten av utlendingene i den store, norske handelsflåten. I 1967 hadde 4.094 spanske sjøfolk hyre på norske skip.

Det var også i 1967 at folketrygden ble innført. De spanske sjøfolkene fikk ikke være medlemmer, selv om de jobbet på norske skip og betalte skatt til Norge.

– Burde vært med i folketrygden

– Det er klart at rimelighet og likhetsbehandling ville tilsagt at de som arbeidere på

Advokat Øyvind Østberg
Foto: Kjartan Rørslett / NRK

norske skip og skattebetalere til Norge skulle være medlem av folketrygden, sier Østberg.

– Ingen av spanjolene bodde i Norge. De bodde i Spania og var rekruttert fra Spania, sier Østberg.

– Men når de ikke betalte folketrygdavgift, hvorfor skal de da ha pensjon fra Norge?

– De hadde ingen mulighet til å betale, lovgivningen forbød dem å være medlemmer. Men uansett så finansierer ikke folketrygdavgiften fullt ut pensjonsrettighetene. Spanjolene var skattebetalere til det norske samfunnet og jobbet på norske skip. Det i seg selv bør gi dem rett til pensjon, sier Østberg.

Ekldre spanske sjøfolk demonstrerer for pensjonsrettigheter i Norge.

Talsmann Alberto Paz Viñas (nærmest) og andre eldre sjøfolk demonstrerte i Oslo i går med krav om norsk pensjon. I dag møter de staten i retten.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Vi betalte mange millioner i skatt til den norske staten, på lik linje med norske sjøfolk. Men vi fikk ikke være med i folketrygden, sier sjøfolkenes talsmann, Alberto Paz Viñas, som selv har 12 års fartstid på norske skip.

Omfatter 12.000 tidligere sjøfolk

Hvis spanjolene vinner fram i retten, vil det få betydning for om lag 12.000 spanjoler som jobbet på norske skip fram til 1994. Etter den tid fikk de pensjonsrettigheter som følge av EØS-avtalen.

Men hittil har spanjolene først og fremst møtt motstand. De fikk ikke støtte av Sivilombudsmannen i at Norge har brutt loven. De fikk heller ikke støtte av Eftas overvåkingsorgan ESA.

Hilde Ruus, advokat hos Regjeringsadvokaten

Advokat Hilde Ruus hos Regjeringsadvokaten mener de spanske sjøfolkenes krav må avvises.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Avviser kravet

Og fra norske myndigheter får de fortsatt bare nei.

– Staten mener at det ikke er grunnlag for kravet deres. Ut over det, vil vi ikke kommentere saken, sier advokat Hilde Ruus hos Regjeringsadvokaten.

AKTUELT NÅ