Hopp til innhold

Spanske sjøfolk i retten for norsk pensjon: – Viktigste er å få de årene de har igjen

OSLO TINGRETT (NRK) Spanske sjøfolk ble holdt utenfor folketrygden da de jobbet på norske skip. – Men de får i hvert fall gravferdsstøtte, sa advokaten deres, Øyvind Østberg, i retten i dag.

Eldre, spanske sjøfolk i retten i dag

Spanske sjøfolk retten i dag fikk oversatt jusen til spansk. Fra venstre: Juan Lores Nazara, Manuel Otero Torrado, Manuel Rama Mayo, Alberto Paz Viñas og deres prosessfullmektig i saken, advokat Øyvind Østberg.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Fire eldre, spanske menn følger intenst med i Oslo tingrett i dag. De har sammen med over to hundre andre spanske sjøfolk saksøkt staten for å få rettigheter til norsk pensjon etter arbeid på norske skip før 1994.

Ble holdt utenfor

– Spanske sjøfolk ble holdt utenfor folketrygden fra den ble opprettet i 1967 og fram til 1994. Da ble EØS-avtalen inngått og det ble slutt på diskrimineringen, sa advokat Øyvind Østberg, som representerer sjøfolkene.

Det norske lasteskipet Harpefjell.

Manuel Rama Mayo (78) tjenestegjorde i sin tid på både «Harpefjell» og søsterskipene hennes. Spanske sjøfolk var viktig arbeidskraft for den stolte, norske handelsflåten.

Foto: Privat

De spanske sjøfolkene ble rekruttert til norsk skipsfart da det var knapphet på arbeidskraft. Spanjoler var i flere år den største gruppa av utlendinger på norske skip, og i 1967 hadde over 4000 spanjoler hyre i den norske handelsflåten. Spanjolene fikk altså ikke være medlem av folketrygden og ble heller ikke trukket folketrygdavgift.

Støtte til gravferd

–– Men de hadde altså noen trygdeytelser, ved yrkesskade og gravferd, sa advokat Øyvind Østberg i retten.

En av mennene som er til stede i retten i dag, Manuel Rama Mayo (78) jobbet i 25 år på norske skip. I dag lever

Manuel Rama Moyo

Manuel Rama Mayo (78) jobbet på flere norske skip fra 1961 til 1986, og betalte skatt til Norge. I dag må han klare seg på en svært beskjeden spansk pensjon.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

han på omtrent 5.500 kroner i måneden, ifølge ham selv.

– Klart det er vanskelig, sier han til NRK.

– Må settes til side

Folketrygdloven ga bare medlemsskap til norske statsborgere og til utlendinger som var bosatt i Norge. Spanjolene bodde i Spania og fikk ikke være med. Derfor får de heller ikke pensjon for arbeid før 1994.

– Norske myndigheters avslag må settes til side fordi internasjonale konvensjoner om likebehandling veier tyngre, mener advokat Øyvind Østberg.

Advokat Øyvind Østberg

De spanske sjøfolkenes advokat, Øyvind Østberg.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Han pekte i retten på at norske myndigheter i sin tid sørget for at utenlandske oljearbeidere som jobbet i oljeindustrien ble medlemmer av folketrygden, selv om heller ikke de bodde i Norge.

Spanjolene innser at det ikke realistisk å få noen særlig tilbakebetaling, men håper på pensjon fra Norge i årene de har igjen å leve.

– Kunne spart til pensjon

De spanske sjøfolkene betalte ikke medlemmsskap i folketrygden og fikk dermed utbetalt mer enn norske sjømenn.

– De kunne jo ha spart disse pengene, sa advokat hos regjeringsadvokaten, Hilde Ruus i sitt innledningsforedrag.

Hilde Ruus, advokat hos Regjeringsadvokaten

Advokat hos regjeringsadvokaten, Hilde Ruus, mener sjøfolkene ikke grunnlag for kravet sitt.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Hun mente at mange spanske sjøfolk hadde oppstykkede engasjement på norske skip.

– Når de sier de har jobbet i så og så mange år, så er det litt uklart hva de faktisk mener.

– Sjøfolkene fikk heller ikke støtte hos Sivilombudsmannen og vant heller ikke fram gjennom Eftas overvåkingsorgan Esa, sa Ruus.

.

AKTUELT NÅ