Hopp til innhold

Statssekretær: Pelsdyrnæringa har gjort en fremragende jobb

Statssekretær Harald Buttedahl (Sp) i landbruksdepartementet vil kjempe for pelsdyrnæringa, og mener det kun er snakk om enkelttilfeller som ødelegger for bransjen.

Harald Butterdahl

Statssekretær Harald Buttedahl (Sp) synes de ferske bildene fra pelsdyrgårder er ille, men hevder bransjen er blitt mye bedre.

– Jeg synes det er fryktelige bilder å se på. Jeg liker det ikke. Mitt budskap er at sånne bilder har jeg ikke lyst til å se lenger, sier Buttedahl.

Nye bilder som NRK publiserte onsdag kveld, viser fortsatt omfattende skader på dyrene på norske pelsdyrfarmer, til tross for ti år med løfter om bedring.

Mens SV og Ap mener næringen bør legges ned, vil ikke Senterpartiet gå så drastisk til verks.

– Jeg har lyst til på si at pelsdyrnæringa har vært veldig konstruktive og seriøse når det gjelder å forbedre forholdene. Vi har laget et nytt regelverk som er ett av de strengeste i verden når det gjelder pelsdyrhold, sier Buttedahl.

Det er ikke aktuelt for Senterpartiet å forby pelsdyroppdrett.

– Vårt standpunkt står ved lag, men vi må ha fokus på dem som ikke følger regelverket, sier statssekretæren.

– Dette er unntakene

– Nå har vi sett mange eksempler på dette de siste årene. Mener du fortsatt at dette er unntakene?

– Det er fortsatt bare unntakene, ja. Men det er det som gir de gode oppslagene, svarer Buttedahl.

– Hvordan vil dere nå fjerne kjeltringene, som du kaller dem?

– Det løser seg vel egentlig sjøl, for det er innført en sertifiseringsordning. Nå blir noen av de vi har sett på tv fratatt sertifikatet sitt. Det er mulig å drive uten sertifisering, men da kommer Mattilsynet inn, og disse blir politianmeldt.

– I 2009 sa landbruksminister Lars Peder Brekk at næringa hadde kniven på strupen. Hva mener dere nå?

– Vi mener at næringa har gjort en fremragende jobb for å bli bedre. Det er blitt veldig mye bedre. Det vi har sett nå dreier seg om enkelttilfeller.

En mink på en pelsdyrfarm i Telemark har mistet det ene benet. Kun er blodig stump er igjen.

NETT-TV: Omfattende skader på pelsdyr.

Kan medføre erstatningskrav

– Dere er i regjering med to partier, SV og Ap, som er imot pelsdyrnæringa. Er dere villig til å ta denne kampen på nytt?

– Det vi har sagt i landbruks- og matmeldinga, som hele regjeringa sto bak, er at vi skal han en gjennomgang av hele næringa. Og så skal vi legge fram dette for Stortinget. Så får vi ta diskusjonen da, sier Buttedahl.

Han påpeker at dersom man sier at en lovlig næring er ulovlig, kan det koste Staten penger.

– Sånn som jeg kjenner næringa, gjelder dette veldig få. De fleste har dyrevelferd som punkt nummer en på programmet, slår Buttedahl fast.

SV og Ap ønsker avvikling

Mens Senterpartiet ikke vil snakke om å avvikle pelsdyrnæringa, er tonen er en helt annen fra regjeringspartnerne SV og Arbeiderpartiet.

Alf Holmelid

Alf Holmelid, næringspolitisk talsperson for SV, ønsker

Helga Pedersen

Nestleder Helga Pedersen i Ap vil se på hvordan næringa kan avvikles helt.

– Nå har denne næringa fått sjanse på sjanse, og i dag ser vi at de klarer ikke å forbedre seg. Så nå er det på tide at de gjør sånn som SV har sagt lenge – vi må få til en styrt avvikling av den her næringa får vi får flere skandaler, sier SVs næringspolitiske talsperson Alf Holmelid.

Nestleder Helga Pedersen i Ap peker i likhet med statssekretær Buttedahl på en utredning, men kommer til en helt annen konklusjon.

– I det ligger det jo også at vi vil utrede hvordan vi kan få til en styrt avvikling av næringa. Nå er det viktig at det settes trykk i det her arbeidet, for det her går ikke an lenger, sier Pedersen.

– Grovere enn tidligere

Det er snart ti år siden regjeringen lovte vesentlige forbedringer i behandlingen av pelsdyr.

I sommer tok Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet seg inn på 24 norske pelsdyrfarmer over hele landet, og avdekket og dokumenterte noen av de verste forholdene de har sett så langt.

– Vi har funnet skadde dyr, lidende dyr, dyr som har tvangsatferd. Vi har funnet mink med avspiste bakbein, hvor de har halt seg rundt etter forbeina, vi har funnet dyr med store sår fra hodet og nedover mot ryggen, avspiste ører og haler, sier informasjonsansvarlig Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen.

Eidsmo og dyrevernsaktivist Per Arne Tøllefsen brukte mellom seks og sju timer på å dokumentere funnene på hver gård. NRK har gjennomgått og kvalitetssikret bildene, og verifisert at de er tatt på de aktuelle pelsdyrfarmene.

– Personlig har jeg sett noe av det verste noensinne i år. Vi har jo funnet skadde og lidende dyr hvert år, men noe av det vi har sett i år er grovere enn tidligere, og det indikerer på ingen måte at dette er en næring som forbedrer seg, sier Eidsmo.

Mattilsynet har nylig politianmeldt to pelsdyrbønder. I tillegg øker tallet på pålegg som Mattilsynet gir om å endre forholdene umiddelbart.

NETT-TV: Nye bilder viser store skader på dyr på norske pelsdyrgårder.

AKTUELT NÅ