Hopp til innhold

Kraftig økning i hastevedtak

Antall hastevedtak mot pelsdyrnæringa er nesten doblet, men Mattilsynet har fortsatt ikke tvunget noen til å legge ned driften.

Kristina Landsverk

Tilsynsdirektør Kristina Landsverk mener tilliten til pelsdyrnæringen er tynnslitt.

Foto: Anders Brekke / NRK

NRK kan i dag vise nye bilder fra norske pelsdyrfarmer, som ifølge Dyrebeskyttelsen Norge viser at ingenting har bedret seg i næringen, til tross for at de har fått utallige beskjeder om å rydde opp.

De siste årene har antall hastevedtak økt kraftig, men Mattilsynet mener fortsatt at de ser en bedring i pelsdyrnæringen.

– Gjennomsnittsnivået er bedre, men vi har fortsatt besetninger som har alvorlige skader på dyrene, som vi griper fatt i. Vi inspiserer besetningene hyppigere nå enn vi gjorde tidligere, og da avdekker vi disse feilene, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk.

Antall hastevedtak

Antall tilsyn fra Mattilsynet med hastevedtak:

(Tallene er basert på dokumenterte tilsynsrapporter)

2009

6

2010

9

2011

17

2012

 Åtte hastevedtak og to politianmeldelser hittil.

Les også: Kritiske til ny pelsdyrforskrift

70 avvikles i året

Ifølge Landsverk skyldes økningen i antall hastevedtak at Mattilsynet har bedt sine inspektører om å bruke kraftigere virkemidler, og fatte hastevedtak der det er nødvendig.

– Hastevedtak er i mange tilfeller knyttet til det å avlive skadde dyr. Mange av avlivningene som er gjort tidligere er nok ikke registrert som hastevedtak, men nå registreres de formelt, og dermed kommer de inn i statistikken. Men det fattes nok også flere hastevedtak enn det vi har gjort tidligere, sier hun.

Mattilsynets tall viser at antall besetninger i Norge går ned med rundt 70 i året, og i 2012 er det under 300 pelsdyrfarmer igjen.

– Bakgrunnen for det er at regelverket har blitt strengere, og mange har ikke tatt den investeringen som skal til for å oppgradere anleggene sine, sier Landsverk.

Les også: – Hele næringen får svi
Les også: Uaktuelt å avvikle pelsdyrnæringen

En mink på en pelsdyrfarm i Telemark har mistet det ene benet. Kun er blodig stump er igjen.

VIDEO: Dyrevernsaktivister har igjen dokumentert omfattende skader på pelsdyr.

Har ikke lagt ned noen forbud

Da den nye loven om dyrevelferd kom i 2011, fikk Mattilsynet anledning til å legge ned forbud mot dyrehold, en avgjørelse som tidligere har vært forbeholdt domstolene.

Et slikt forbud har ennå ikke blitt brukt mot noen pelsdyrfarmere.

– Når vi fører tilsyn, bruker vi det vi kaller opptrappende virkemidler. Det vanlige er at man trapper opp, begynner med hastevedtak og pålegg, og følger opp. Vi griper ikke til det kraftigste virkemiddelet vi har i verktøykassa med en gang, unntatt i helt spesielle tilfeller, sier Landsverk.

Flere har imidlertid valgt å legge ned før det har blitt aktuelt med et forbud.

– Det er eksempler på alvorlige situasjoner hvor eieren har valgt å avvikle før vi har kommet så langt, sier hun.

– En sak er en for mye

Landsverk mener uansett at bilder som nå har kommet frem nok en gang vitner om uakseptable forhold.

– Det er helt tydelig at de ikke driver godt nok når vi har enkeltsaker som dette. Her er én sak en for mye, sier hun.

Etter flere runder med avsløringer av elendige forhold på norske pelsdyrfarmer er tilliten til næringen tynnslitt hos mange.

– Toleransegrensen for denne typen dyrevelferdsproblemer i denne næringen er så godt som null. Folk aksepterer ikke den typen skader og de reportasjene vi ser fra pelsdyrfarmene, sier Landsverk.

Les også: Tusenvis gikk i fakkeltog mot pels

AKTUELT NÅ