Hopp til innhold

Solid borgerlig forsprang i juli

De borgerlige partiene beholder et solid forsprang på de rødgrønne, ifølge julimålingen Norstat har gjort for NRK.

Erna Solberg og Siv Jensen

Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Høyre og Frp får til sammen en oppslutning på 48,1 prosent i den ferske målingen.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Torbjørn Røe Isaksen

Høyres Torbjørn Røe Isaksen mener det er viktig å skille mellom stortingsvalg og kommunevalg. Men han gleder seg likevel over tallene.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

To måneder før kommunevalget har de blå opposisjonspartiene et solid forsprang på de rødgrønne, ifølge en måling Norstat har gjort for NRK i juli.

LES: Arbeiderpartiet fram i ny måling
LES: Velgerne strømmer til Høyre

Høyre og Frp får til sammen en oppslutning på 48,1 prosent, mens de rødgrønne får 39,3 prosent. Det gleder Høyres Torbjørn Røe Isaksen.

– Dette er veldig stabile og høye tall for Høyre. Det viser at mange har lyst til å stemme Høyre. Da må vi sørge for at de har lyst til det helt frem til september i år, sier Isaksen til NRK.

Målingen som er gjort av Norstat, er en stortingsvalgmåling. Isaksen mener det er viktig å skille mellom stortingsvalg og kommunevalg.

– Men det er en viss sammenheng mellom oppslutningen til partiene. Folk stemmer jo på sine lokale Høyre-kandidater, og ikke på Erna (Solberg, journ.anm.) eller Per-Kristian Foss. Men vi ser at vi også har gode kommunetall, noe som gir oss en inspirasjon til å stå på helt frem til valget, sier Røe Isaksen.

Partibarometer juli

NRKs partibarometer for juli. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat, i perioden 5. til 11. juli. Totalt 982 mennesker har blitt spurt. Feilmarginen er 0,8 til 3,4 prosent, avhengig av parti.

Foto: NRK / NORSTAT

Marginal fremgang for Ap

Raymond Johansen

Partisekretær Raymond Johansen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Til tross for det blå overtaket, kan Arbeiderpartiet finne noe trøst i at de er landets største parti på målingen, med 29,6 prosent, etter å ha gått frem med 0,5 prosentpoeng fra juni.

LES OGSÅ: Høyre størst på ny meningsmåling

Det er likevel en tilbakegang på 5,8 prosentpoeng sammenlignet med stortingsvalget i 2009. Partisekretær i Ap, Raymond Johansen, velger å se positivt på situasjonen.

– Julimålinger alltid er veldig krevende, så det må vi ta som det det er, men uansett er dette et godt utgangspunkt for valgkampen som vil starte. For Arbeiderpartiets vedkommende gjelder det å mobilisere flest mulig til å gå og stemme, og fokusere på våre hovedsaker, som er eldre, helse, og det at folk skal ha en jobb, sier Johansen til NRK.

Johansen er klar på hva som må være Arbeiderpartiets oppskrift for å ta igjen de borgerlige partiene.

– Vi fokuserer på vår politikk, som er å ha fokus på det å sikre velferden, eldreomsorgen skal styrkes, helse har alltid vært viktig for Arbeiderpartiet, og det grunnleggende er at folk har arbeid. Der er vi en særstilling i Norge, sier Johansen.

De ferske tallene viser at Arbeiderpartiet nå bare er hårfint større enn Høyre. Johansen svarer følgende på spørsmål om han er redd for at Høyre skal bli større enn AP:

– Nå er jeg først og fremst opptatt av å mobilisere. Målet for dette valget er å få flest mulig til å stemme. Arbeiderpartiet er avhengig av at det mobiliseres, sier Johansen, som sier at Arbeiderpartiet tradisjonelt sett det dårligere ved kommunevalg enn ved stortingsvalg.

– Vi er avhengig av at folk går og stemmer, og at de skal ha gode grunner for å stemme, og vi fokuserer på helse, og eldrepolitikken og det at folk skal ha en jobb. Det er vårt fokus fremover, sier Johansen.

Høyre litt tilbake

Like bak Arbeiderpartiet følger Høyre med 28,1 prosent og FrP med 20 prosent.

KrF er ifølge den ferske målingen landets fjerde største parti, med 5,4 prosent.

For Høyre betyr dette at fremgangen har vært på hele 10,9 prosentpoeng dersom man sammenligner med stortingsvalget i 2009.

Det har likevel vært en liten tilbakegang fra juni, på 0,8 prosentpoeng.

– For vår del viser det at Høyres oppslutning er relativt stabil. Vi har ligget på et høyt nivå over lang tid. Det er ikke et blaff. Viser at mange er interessert i Høyre og ser på våre løsninger på skole, samferdsel, eldreomsorg og så videre med interesse. Jeg tror vi har en faktisk sjanse til å få velgerne til å stemme Høyre på valgdagen, sier Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Høyre og Frp-velgere mest lojale

Små forandringer

Andre tall fra målingen viser at Senterpartiet får 5 prosents oppslutning, mens SV og V ender likt, på 4,7 prosent. Det er ikke SVs Aksel Hagen fornøyd med.

Aksel Hagen

Aksel Hagen sier at SV ønsker å ligge høyere enn de gjør per i dag.

Foto: Torstein Paulsen / NRK

– Det er ingen endringer for noen av partiene. Det er «status quo». SV ligger lavere enn det jeg ønsker vi skal ligge under valget. I juni lå vi en halv prosent under valgresultatet. Dette er litt under det igjen. Dette er en julimåling, og er derfor ekstra usikker. Under valget kommer vi til å ligge høyere på målingene, mener Hagen.

– Det har vært litt endringer?

–Det er bedre å ha «status quo» enn nedgang. Dette er ikke så ille, det vil bli bedre når valgdagen kommer.

Hagen mener SV er godt forberedt på det kommende kommunevalget.

– Vi er godt forberedt med våre hovedsaker som skole og miljø på agenda. Vi skal ta alt det vi har forberedt oss på, både tekstlig og muntlig og går ut og driver med god valgkamp. Vi begynner om 14 dagers tid, sier Hagen.

Størst fremgang for Venstre

Norstats måling viser for øvrig bare små endringer fra den foregående måneden. Ifølge målingen er Trine Skei Grandes Venstre det partiet med størst fremgang, partiet går frem 0,7 prosentpoeng i forhold til juni.

Størst tilbakegang har Erna Solberg og Høyre, som går tilbake med 0,8 prosentpoeng. FrP går tilbake med 0,3 prosentpoeng.

Rødt går frem med 0,3 prosentpoeng.

Mandatfordeling juli

Mandatfordelingen for juli. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat, i perioden 5. til 11. juli. Totalt 982 mennesker har blitt spurt. Feilmarginen er 0,8 til 3,4 prosent, avhengig av parti.

Foto: NRK / NORSTAT

Den ferske undersøkelsen viser at de blå opposisjonspartiene ville knust den rødgrønne regjeringen hva mandatfordeling angår.

Dersom stortingsrepresentanter skulle velges i dag, ville de rød-grønne fått 69 mandater.

Frp, Høyre og KrF ville fått hele 91.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat i perioden 5. til 11. juli. Totalt 982 mennesker har blitt spurt. Feilmarginen er 0,8 til 3,4 prosent, avhengig av parti.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger