Solberg måtte trekke flyktningtall

Langt færre tok seg over den norske grensa i Finnmark i dag enn det statsminister Erna Solberg hevdet i kveldens partilederdebatt.

Erna Solberg oppga tidligere i dag at 200 flyktninger kom inn til grensen i Finmark. Dette viste seg å ikke stemme.

VIDEO: Erna Solberg måtte trekke opplysningen på direkten.

Valglogo

Den siste partilederdebatten før valget ble innledet med en diskusjon om flyktningstrømmen fra Syria og områdene rundt.

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande ba regjeringen om å forplikte seg til å ta et større ansvar til en EU-dugnad for flyktninger, noe Solberg ikke ville gå med på.

– Vi tar allerede imot flere flyktninger og asylsøkere. Vi ligger ikke bakpå, vi ligger faktisk i front. I fjor kom det 15 syrere til Norge. Bare i dag kom det 200 personer over grensa mot Russland og søkte asyl. Vi står midt inne i flyktningstrømmen, sa Solberg.

Statsminister Erna Solberg informerte om at 200 flyktninger kom inn til Norge via Russland i dag. Politiet i Finnmark melder et langt lavere tall.

VIDEO: Erna Solberg hevder det kom 200 personer over grensa fra Russland i dag.

Ikke 200, men 14

Politiet i Finnmark opplyser imidlertid til NRK at det kom 14 personer over grensa i dag.

– Det medfører ikke riktighet at det er kommet 200 i dag. Jeg vet at vi har sendt elleve av disse sørover med fly. Det er verken mye eller lite. Det er omtrent normalen. Det varierer litt, men det ser ut til det er økende, sier Sølve Johansen, operasjonsleder i Øst-Finnmark politidistrikt.

Solberg ble konfrontert med faktafeilen litt senere.

– Det har jeg fra Justisdepartementet før debatten. Hvis det er feil, skal jeg ta det tilbake, sa Solberg.

– Kanskje vi skal ta vår andel likevel, da? skjøt KrF-leder Knut Arild Hareide inn.

Justisdepartementet forteller at det har kommet 200 flyktninger til Finnmark de siste månedene og ikke på én dag som Erna Solberg hevdet tidligere.

VIDEO: Justisdepartementet oppklarte tallforvirringen.

Justisdepartementet beklager

«Justisdepartementet har formidlet feil informasjon til statsministeren. Det beklager vi på det sterkeste, det har vært en misforståelse som justisdepartementet tar på sin kappe,» heter det i en uttalelse fra departementet til NRK.

UDI ba fredag Sør-Varanger kommune om å opprette et transittmottak, og anslo at rundt 200 syriske flyktninger har kommet over grensa ved Storskog de siste månedene.

Det kom også 56 personer over grensa ved Svinesund fredag, opplyser politiet i Østfold.

Etter debatten hadde Solberg fått klarhet i tallene.

– Det er sånne feil som skjer i en innspurt. Jeg fikk beskjed om at det hadde kommet 200 flyktninger til Storskog i dag. Det er altså 200 totalt som har kommet til Norge i dag og 200 totalt til Storskog så langt i år. Til sammenligning kom det 15 i fjor.

– Av og til kommer det tall inn sånn i sluttspurten. Men i dag var det altså 200 asylsøkere som kom til Norge, sier hun.

Var det dere eller Justisdepartementet som gjorde dårlig research?

– Det der er ikke noe vits. Dette var tall som vi fikk inn, og fordi de var så nye er det sikkert noen som ikke har formulert seg riktig, sier Solberg.

Knut Arild Hareide mener det er få land i Europa som er bedre egnet til å ta i mot flyktninger fra Syria. Erna Solberg mener Norges flyktningpolitikk er raus.

VIDEO: Knut Arild Hareide (KrF) ber regjeringen om å ta inn flere flyktninger.

Trine Skei Grande ønsker å reforhandle flyktningavtalen og vil gjerne ha med seg Jonas Gahr Støre.

VIDEO: Trine Skei Grande (V) utfordrer Ap til å reforhandle flyktningavtalen.

SISTE NYTT

Siste meldinger