Hopp til innhold

Solberg nekter å forplikte seg til EU-dugnad for flyktninger

FREDRIKSTAD (NRK): Støttepartiene KrF og Venstre startet partilederdebatten med et knallhardt kjør mot regjeringen. Men statsministeren vil ikke forplikte seg å delta på EUs flyktningdugnad.

Knut Arild Hareide mener det er få land i Europa som er bedre egnet til å ta i mot flyktninger fra Syria. Erna Solberg mener Norges flyktningpolitikk er raus.

KREVER SVAR: Knut Arild Hareide ønsker at Erna Solberg skal ta et større ansvar.

Valglogo
  • Solberg vil ikke komme med løfter til EU
  • Støre vil ikke øke Syria-kvoten
  • Jensen står ved oppfordring om flyktning-nei

Den enorme flyktningkrisen i kjølvannet av borgerkrigen i Syria preget den norske lokalvalgkampen. Under kveldens debatt i Fredrikstad ba KrF og Venstre Enra Solberg klargjøre om Norge vil være med på EUs fordeling av flyktninger.

– Vi tar allerede imot mange, men å bare si «vi tar vår andel» uten av vi vet hva vår andel kommer til å bli, det er ikke ansvarlig overfor det norske asylsystemet, svarte Erna Solberg.

Bakgrunnen er at EU-kommisjonen nylig har foreslått å fordele 160 000 asylsøkere for å lette presset på land som Ungarn, Italia og Hellas (se faktaboks). Mandag reiser justisminister Anders Anundsen (Frp) til et EU-toppmøte i Brussel, og KrF og Venstre krever at han da vil love at Norge skal ta sin andel.

– Det norske folk må vite hva er regjeringens politikk. Møtet er mandag, og vi aner ikke hva budskapet fra regjeringen er, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Jeg vil ha en statsminister som sier vi skal være med på den europeiske dugnaden. Jeg vil at hun skal være mye klarere på det, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

Støre vil ikke øke kvoten

Ap-leder Jonas Gahr Støre, på sin side, støtter Solberg i at regjeringen ikke kan forplikte seg til noe de ennå ikke vet hva er.

Støre ville heller ikke støtte Venstre-lederens oppfordring om å reforhandle Syria-avtalen. Grande mener at det store forliket om å ta imot 8000 Syria-flyktninger allerede har gått ut på dato, og mener at Norge må ta imot flere.

Under fredagens debatt utfordret hun Støre på om han ville leve opp til det han sa i sin landsmøtetale i april:

Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år.

Jonas Gahr Støre / Landsmøtetale 16.04.2015

Men Støre vil ikke endre avtalen slik at den blir like ambisiøs som det han selv la opp til.

– Jeg er skeptisk til å endre den avtalen vi har nå. Den har akkurat begynt å virke, og vi er i gang med å intervjue flyktninger i leirene. Det viktige nå, blir hvordan vi ved norske grenser, tar imot folk, og at vi gjøre det på en god måte.

Jonas Gahr Støre mener det er for tidlig å reforhandle avtalen nå, men er åpen for å gjøre det neste år.

Står ved flyktning-nei

SV-leder Audun Lysbakken mener dette illustrerer hvorfor de ikke ble med på Syria-forliket. Han mener de store partiene nå bruker 8000 som en grense, i stedet for et utgangspunkt.

Men både Ap og regjeringspartiene mener den store økningen i antall asylsøkere gjør at det ikke blir aktuelt å endre Syria-avtalen nå.

Bare i august søkte 2 313 mennesker asyl i Norge, dette er dobbelt så mange som samme måned i fjor. Ikke siden Bosnia-krigen på 1990-tallet har det kommet så mange flyktninger på så kort tid.

Under kveldens debatt ble Frp-leder og finansminister Siv Jensen utfordret på utspillet hun kom med under valgkampstarten. Fra talerstolen i Ålesund oppfordret hun kommunene til å si nei til å imot Syria-flyktningene.

Knut Arild Hareide raser til Frps retorikk i flyktningdiskusjonen. Siv Jensen mener Hareide undervurderer uttfordringene med å integrere flyktningene.

Støre viste til at regjeringen nå bevilger penger til 50 asylmottak, og han ville vite om Jensen mener at asylsøkerne skal bli sittende i disse asylmottakene uten en kommune å bo i.

– Vil du råde kommunene til å si nei, ville Støre vite.

- Ja, fordi vi ikke kan ta imot flere enn vi kan integrere. Kommunene må ta denne diskusjonen, svarte Jensen.

AKTUELT NÅ