Hopp til innhold

Solberg frykter ikke for Trumps Nato-støtte

Statsminister Erna Solberg (H) er ikke urolig for USAs støtte til Nato etter helgens toppmøte. Men hun forbereder seg på mindre samarbeid om saker som klima og bærekraft.

Statsminister Erna Solberg under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) under stortingets spørretime onsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det skapte reaksjoner da Trump under forrige ukes Nato-toppmøte unnlot å gjenta USAs forpliktelser til alliansen.

– Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre er til en viss tid forbi, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel etter møtet, et budskap også Solberg gjentok.

Men i Stortingets spørretime understreker Solberg at hun ikke tror USA vil slutte å støtte Europa i forsvars- og sikkerhetspolitiske saker gjennom Nato-samarbeidet.

– Det ville være en overfortolkning, sier hun.

Har fått forsikringer

Solberg, som selv hilste på Trump under møtet i Brussel, sier USA har gjentatt sine forpliktelser tydelig tidligere, senest da amerikanske senatorer nylig var på besøk i Norge.

Hun antyder at Merkel kan ha en egen agenda bak sine uttalelser etter toppmøtet.

– Frankrike og Tyskland har en agenda hvor de ønsker å åpne og styrke den sikkerhetspolitiske og forsvarspolitiske dimensjonen i EU, noe som blir enklere uten Storbritannia. Det er en linje vi ikke har vært så begeistret for, sier hun.

Frykter mindre klimasamarbeid

Uttalelsene kom som svar på spørsmål fra KrFs leder Knut Arild Hareide, som også er bekymret for USAs forpliktelser til arbeidet mot klimaendringer og brudd på menneskerettighetene.

– Jeg tror det er mer klart at Trumps støtte til multilaterale fellesordninger, til klimaavtalen og til FNs arbeid med bærekraftsmålene, kommer til å være under betydelig press fremover, svarte Solberg.

– Vi må forberede oss på et USA som i mindre grad tar internasjonalt felles engasjement gjennom multilaterale organisasjoner og er mer opptatt av handel på bilateral basis, forklarte hun.

AKTUELT NÅ