Hopp til innhold

Solberg sier som Merkel: – Kan ikke ta andres støtte for gitt

Statsminister Erna Solberg beskriver stemningen i Nato som «litt avventende», og sier Norge ikke kan ta andres støtte for gitt. Geir Lundestad kan ikke huske å ha hørt noe lignende fra en norsk statsminister.

Erna Solberg på ministermøte i Bergen

I BERGEN: Erna Solberg har samlet alle de fem nordiske statsministrene i Bergen: Juha Sipilä, Lars Løkke Rasmussen, Stefan Löfven og Bjarni Benediktsson.

Foto: Mette Anthun / NRK

– Vi kan ikke ta andres støtte for gitt, men jeg mener det er alt for tidlig å avskrive NATO-samarbeid over Atlanteren, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

I dag møtte hun de andre nordiske statsministerne i Bergen, for en todagers uformell samling.

Erna Solberg og Knut Huge

PÅ TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg (H) på toppmøte i Nato, forrige uke. I bakgrunnen går Knut Huge, Norges ambassadør til Nato.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Litt lenger sør i Europa skapte den tyske forbundskansleren Angela Merkel i går overskrifter verden over, etter at hun sa at gamle allianser ikke lenger kan tas for gitt etter brexit og Donald Trumps valgseier.

Merkel advarer om vanskelige tider

- KAN IKKE TAS FOR GITT: Angela Merkel uttalte seg i klare ordelag om allianser i helga.

Nå formulerer altså også Solberg seg i samme ordelag.

Forrige torsdag møtte Solberg den amerikanske presidenten på et Nato-toppmøte i Brussel. Ifølge Solberg var stemningen på toppmøtet «litt avventende».

– Vi har fått en ny president, og det var derfor vi hadde toppmøtet. Man ville høre hva han sa. Det er en litt avventene situasjon i Nato, på amerikanerne og utviklingen, sier Solberg.

Tror Europa blir viktigere

Statsministeren mener at USA og Europa har en gjensidig avhengighet til Nato.

– Jeg tror amerikanerne kommer til å være tydeligere på det fremover, selv om de mener at vi skal betale mer for forsvaret. Det er ikke første gang de er tydelige på det, sier Solberg.

hjemmesidene sine skriver regjeringen at Nato er «en bærebjelke i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk og har bidratt til at vi har levd i fred i snart sytti år. Vår frihet og selvstendighet er selve grunnsteinen i det norske samfunnet».

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er sitert på at dette er noe vi aldri må ta for gitt.

– Blir forsvar og sikkerhetssamarbeid i Norden og Europa viktigere i fremtiden?

– Ja, det blir viktigere å samarbeide med Europa og de andre nordiske landene. Men det er også viktig med et strategisk godt samarbeid med utvalgte alierte. Det gjør vi med Storbritannia og Tyskland, gjennom ubåtkjøpet. Vi gjør det med USA, blant annet gjennom flykjøp og samarbeid, sier Solberg til NRK.

Kan ikke huske lignende

Geir Lundestad

UNIKT: Geir Lundestad mener Solbergs utspill er unikt i norsk sammenheng.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Geir Lundestad er tidligere direktør for Det Norske Nobelinstitutt. Ifølge Lundestad har det aldri tidligere vært reell tvil om amerikanernes Nato-deltakelse.

Det har aldri før vært en så alvorlig fase i Natos historie at man har tvilt på den amerikanske garantien, sier Lundestad. De amerikanske presidentene har til nå stått ved artikkel 5, sier Lundestad.

Artikkel 5 sier at et angrep på ett Nato-land, er det samme som et angrep på hele alliansen.

– Kan du huske at noen annen norsk statsminister har sagt noe som det Solberg nå sier?

– Det tror jeg ikke har skjedd, sier Lundestad.

Lundestad mener at kommentarene fra Merkel og Solberg var noe som måtte komme, etter at Trump ikke sa noe om artikkel 5 under Nato-toppmøtet.

– De fleste hadde vel tenkt at han kom til å benytte anledningen til å si noe om artikkel 5. Men sånn er Trump, han overrasker. Nå får man spenne på sikkerhetsbeltet og være forberedt på det meste. Det er mange ting Trump lovte i valgkampen som han ikke har gjennomført, men løftene klima og nå artikkel 5 er delvis fulgt.

– Sterk markering fra Trump

Kristian Berg Harpviken

ENDRET SITUASJON: Kristian Berg Harpviken sier situasjonen i Nato har endret seg.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Heller ikke Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for Fredsforskning, kan huske å ha hørt lignende Nato-uttalelser fra en norsk statsminister.

– Men i dag er vi i en annerledes situasjon. Mange, inkludert Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, har spilt ned betydningen av det Trump ikke sa. At han ikke sa noe om artikkel 5 er en ekstremt sterk markering fra hans side, sier Harpviken.

Ifølge Harpviken viser Solbergs uttalelser at hun beveger seg litt i den retning av at man ikke lenger kan stole like fast på det transatlantiske samarbeidet.

– Det transantlantiske samarbeidet er fremdeles viktigst. Men samtidig utarbeides det nå fra norsk side en plan B, som er samarbeid med europeiske land, og en plan C, som er samarbeid med de nordiske landene.

Enig med Solberg

Sverre Diesen

ENIG MED SOLBERG: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, sier til NRK at han er enig med Solberg.

– Det er skapt en usikkerhet som er større enn noen gang før. Samtidig skal vi passe oss for å overproblematisere den uforbeholdne stilen til én enkelt amerikansk president, sier Diesen.

Diesen understreker at USA også har egeninteresser i Nato.

– Jeg tror at Nato kommer til å bestå, for institusjonen har en voldsom styrke i seg selv. Men jeg tror kanskje vi vil se en uformell regionalisering innad i Nato.

– Lundestad og Harpviken sier at de ikke tidligere har hørt en norsk statsminister uttale seg om Nato på denne måten. Hvor spesielle mener du at Solbergs uttalelser er?

– Jeg mener statsministerens uttalelse er en nøktern og balansert kommentar til den situasjonen NATO faktisk befinner seg i, svarer Diesen.

AKTUELT NÅ