NRK Meny
Normal

– De små må mobilisere tidligere

De små partiene bør mobilisere sterkere tidlig i valgkampen, sier valganalytiker.

Dagfinn Høybråten og Inger Lise Hansen

Små partier, her representert ved KrFs leder og nesteleder Dagfinn Høybråten og Inger Lise Hansen, bør mobilisere tidligere foran neste valg, mener analytiker.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– De mindre partiene kunne tjent på å mobilisere mer tidligere i valgkampen. Det mener analytiker Håkon Kavli ved analysefirmaet Synnovate.

– Når så mange stemmer før selve valgdagen, kunne dette fanget opp flere velgere, sier Kavli, og legger til:

– Hvis trenden fortsetter med at stadig flere forhåndsstemmer, så blir det viktig å komme tidlig på banen for å rekke å påvirke dem som har tenkt å forhåndsstemme. Og nå tyder det på at både SV og Venstre kom for sent i gang. Det ble ”too little, too late”, sier han.

– Innspurten sikret rød-grønt

SV-leder Kristin Halvorsen mener på sin side at det var partiets mobilisering de siste to dagene som sikret de rødgrønne flertallet.

Det er imdilertid et faktum at rekordmange forhåndsstemte ved årets stortingsvalg. Tall fra Synnovate tyder på at velgerne til partier med høy velgerlojalitet, som Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, er dem som bestemmer seg tidlig.

Noen venter lenge

Toril Aalberg
Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Mange Høyre- og Venstre-velgere bestemte seg sent. Valgforsker Torill Aalberg er usikker på om partiene vil vektlegge at mange forhåndstemmer under neste valgkamp.

– Jeg vet ikke hvor mange partier som har tatt dette inn over seg ennå, for dette er en ganske ny trend. Risikoen er at man brenner ut valgkampapparatet sitt, og for så vidt også velgerne, for dette er en ganske intensiv periode allerede, sier hun.

Håkon Kavli mener det vil variere om partiene har noe å tjene på å sette inn valgkampstøtet tidligere. Men han tror på hektisk mobilisering i sluttspurten også i framtida, dog med noen få endringer:

Valgkamp før ferien

– Det kan være at man neste gang får en todeling, at man klemmer til litt før sommerferien og at det blir en ordentlig innspurt fram mot valget i september, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger