Hopp til innhold

Politiet: – Har fått mulige observasjoner av jentene på vei ut av Norge

Tidligere Interpol-sjef Helge Tangen frykter at de kidnappede søstrene allerede er ute av Norge. Politiet vil nå kontrollere bomstasjoner, for å finne ut hvilken vei søstrene ble fraktet.

Kongsvinger

olitiet undersøker området i nærheten av der to jenter ble bortført av maskerte menn ved Kongsvinger tirsdag ettermiddag.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Barnefar i bortføringssak

Faren til de to jentene er russisk statsborger. Politiet frykter han kan ha tatt med seg jentene ut av Norge.

Foto: Politiet

Nærmere halvannet døgn er gått siden to søstre på seks og åtte år ble kidnappet i Kongsvinger-området. Barnas biologiske far var ifølge politiet til stede under hendelsen, og er siktet for frihetsberøvelse. Onsdag ble det kjent at også barnas biologiske mor er siktet for medvirkning til kidnappingen.

Faren til de to barna er russisk statsborger. Moren er norsk statsborger, med tsjetsjensk bakgrunn. Søstrene ble bortført fra sine fosterforeldre like før en omsorgssak skulle avgjøres.

Politiet vet ikke om barna fortsatt er i Norge, eller om de er tatt med ut av landet.

– Vi har fått en rekke tips som må sjekkes ut. Det går på observasjoner av mulige gjerningsmenn og mulige observasjoner av jentene på vei ut av Norge, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl ved Hedmark politidistrikt til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aksjon mot barnefaren

Politiet aksjonerte tirsdag kveld mot den siktede barnefarens leilighet i Oslo. Politiet frykter at han kan ha tatt med seg søstrene ut av Norge.

Foto: Daniel Laabak / Tipser.no

Skal sjekke fotobokser

Det ble tidlig klart at blant annet svensk politi var varslet og at de ga beskjed til flyplasser og havner om å holde utkikk etter barna og barnefaren. Politiadvokat Dahl sier politiet har sent ut alle varslene som skal sendes ut, via Kripos og deres organer.

– Barnefaren er etterlyst internasjonalt gjennom Kripos og videre gjennom Interpol, sier Dahl.

Hun sier politiet nå vil sjekke fotobokser for å finne ut hvilken vei de to etterlyste bilene tok etter bortføringen

– Etter hvert som vi får en oversikt over hvilke som er aktuelle, så står det på arbeidslista vår over ting som må gjøres, sier Dahl til NRK tirsdag.

Tror barna er ute av Norge

Iren Johnsen Dahl

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl sier til NRK at man har mulige observasjoner av jentene på vei ut av Norge.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Helge Tangen er tidligere sjef i den norske avdelingen av Interpol. Tangen, som jobbet med en rekke barnebortføringssaker, sier på generelt grunnlag til NRK at saker av denne typen er svært krevende. Ettersom det har gått over ett døgn siden barna ble bortført, frykter Tangen at søstrene allerede er ute av Norge.

– Det er store muligheter for at de har kommet seg ut av Norge. Man har sett tidligere i denne typen saker at det bare er å kjøre en bil over grensen, sier den tidligere Interpol-sjefen.

Samtidig påpeker han at det fortsatt er mulig finne barna og faren, men at man da er avhengig av hjelp fra politi i andre land.

– Man har tidligere sett mange bli plukket opp gjennom Schengen-systemet, og at de blir plukket opp i utkanten dette området. Hvis ikke er det Interpol som gjelder, i og med at de opererer globalt, sier Tangen.

Russland omfattes som kjent ikke av Schengen-avtalen, i motsetning til Sverige og Finland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Søstre bortført

De to bortførte jentene er seks og åtte år gamle, og norske statsborgere.

Foto: Politiet

Bilene viktige

Det er Kripos som har ansvaret for koordinere kontakten i andre land. Presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, sier til NRK at Kripos i tillegg til dette bistår med råd og hjelp til å gjennomføre tiltak lokalt politi har bestemt seg for å bruke.

– Generelt i bortføringssaker er vår rolle å gi råd om hvilke muligheter som finnes. Vi kvalitetssikrer opplysninger og er et bindeledd opp mot politi i andre land, sier Nilssen til NRK.

Sturla Osen har 34 års erfaring fra Kripos. Han sier på generelt grunnlag at informasjon om etterlyste biler kan være avgjørende. Det er tidligere kjent at politiet har etterlyst to biler i saken. Dette er en Volvo XC90 med registreringsnummer BR 50003, og en sølv-beigefarget Toyota Corolla Verso med registreringsnummer KH 41262.

– Politiet vil på bakgrunn av opplysningene om kjøretøy gi informasjon via Interpol, til aktuelle land. Det er aktuelt i første omgang med de nordiske landene, flyplasser og andre reiseruter, sier Osen.

– Mobilspor vesentlig

Sturla Osen

Sturla Osen har flere års erfaring som etterforsker i Kripos. Han tror mobilspor kan være viktig for å finne faren og søstrene.

Foto: Hommedal .Marit / SCANPIX

Den tidligere etterforskeren tror det nå vil bli helt sentralt å kartlegge moren og far, og deres øvrige familie. Samtidig mener det er viktig å lage seg en tidslinje over bevegelsene til de mistenkte i saken, og kartlegge deres motiv.

Osen tror også det blir sentralt for politiet å ta for seg elektroniske spor, for eksempel ved hjelp av mobiltelefoner. Dette kan igjen brukes til å kartlegge de siktede bevegelser, i tillegg til å gi informasjon om hvem de siktede hadde kontakt med før bortføringen.

Det er tidligere kjent at det skal ha vært to maskerte menn til stede under bortføringen, i tillegg til faren. Politiadvokat Iren Johnsen Dahl sa til NRK onsdag kveld at politiet foreløpig ikke har identifisert disse.

Osen sier til NRK at han mener det vil være forholdsvis enkelt å hente inn informasjon fra bomstasjoner. Samtidig ønsker han ikke å kritisere noen for at ikke dette allerede er gjort.

– Det er informasjon som det burde enkelt å innhente, men det krever også noe kapasitet, sier Osen til NRK.

Ikke kontakt med russisk politi

Elden

Forsvarer John Christian Elden krever at siktelsene mot hans klient frafalles.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Til tross for at faren er russisk statsborger, har ikke norsk politi vært i direkte kontakt med russisk politi etter bortføringen, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

– Vi har ikke noe løpende kontakt med noe lands myndighet, da vi per nå ikke vet hvor vi skal henvende oss, sier Dahl til NRK.

Politiadvokaten opplyser at man til nå har gjort mellom 20 og 25 vitneavhør i saken, blant annet av den siktede moren. Arbeidet med å hente inn informasjon gjennom vitneavhør og andre kilder fortsetter i morgen, sier politiadvokaten til NRK.

Forsvarer for moren, Herman Alexander Hoff, sier til NRK at hans klient nekter for å ha noen kjennskap til saken, og at hun ble kjent med saken gjennom media.

Forsvarer for faren, John Christian Elden, mener politiet må frafalle siktelsen om bortføring, ettersom foreldrene juridisk sett fortsatt hadde omsorg for barna.

Masterudveien i Mellom Kongsvinger og Austmarka

Jentene ble bortført på Masterudveien mellom Kongsvinger og Austmarka tirsdag.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

AKTUELT NÅ