Slik kan du trene hunden din trygt hjemme

Redd for å gå tur med hunden din utendørs? Eksperter sier mental aktivisering av hunder kan ta bort litt av behovet for fysisk trening.

Hund i bil

For å begrense videre spredning av det pågående sykdomsutbruddet, har Mattilsynet rådet hundeeiere til å blant annet ikke la hunden hilse på andre hunder på tur og unngå at hunden snuser mye i grøfta hvor andre hunder har vært.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

– Hunder er veldig matfokusert, og de jobber veldig hardt med hodet når de søker. De bruker masse energi under mental trening, sier Erik Giertsen, daglig leder i Oslo Hundeskole til NRK.

For å begrense videre spredning av det pågående sykdomsutbruddet, har Mattilsynet rådet hundeeiere til å blant annet ikke la hunden hilse på andre hunder på tur og unngå at hunden snuser mye i grøfta hvor andre hunder har vært.

27 hunder har dødd som følge av det pågående sykdomsutbruddet. I tillegg til dette, har minst 102 hunder har blitt syke og hatt blodig diaré, viser en kartlegging fra Mattilsynet.

Det foreløpige siste tilfellet ble kjent fredag, da en hund var blitt syk i Vestfold.

Så langt er det ingen fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende.

Mattilsynet tror ikke at selve sykdommen er veldig smittsom, men hva som er smittekilden er fortsatt uvisst.

En hund fra Hedmark obduseres på Veterinærinstituttet i Oslo

UNDERSØKES: En hund fra Hedmark obduseres på Veterinærinstituttet i Oslo.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

– Vi leter fortsatt bredt etter mulige årsaker. Vi opprettholder våre råd til hundeeiere om å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd, slik at man har kontroll på dem, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet til NTB.

Mental trening

Norsk Kennel Klub (NKK) sier til NRK at hundeeiere fortsatt må gå tur med dyrene sine, men at mosjonen bør følge anbefalingene til Mattilsynet.

Som følge av sykdommen, har de blant annet avlyst en rekke hundesamlinger og treningshaller.

 MARIANNE ONO NJØTEN

TRENING: Marianne Ono Njøten, assisterende direktør i NKK, sier at hunder har stort utbytte av mental trening.

Foto: PRIVAT

– Det er fullt mulig å gi tilstrekkelig mosjon og stimulering til en hund til tross anbefalingene fra myndighetene, sier Marianne Ono Njøten, assisterende direktør i NKK.

I tillegg til turer hvor man holder seg unna områder der det er andre hunder og områder hvor andre hunder har vært, mener NKK at mer mental trening av hunden er viktig.

Denne treningen kan enkelt gjøres innendørs, mener Njøten.

– Hunder blir også slitne av mental trening, og det er noe de liker å gjøre. Det trenger ikke ta så lang tid. Sett av 20–30 minutter i løpet av en dag, sier Njøten.

Hun sier også at man kan sette av tid til å lære hunden nye triks eller bruke anledningen til å øve på å på pent i bånd.

– Mental trening bidrar til mer kontakt mellom eier og hund, og mer kontakt gir tettere bånd. Det er det fine med trening, det bygger bånd på en god måte, sier hun.

Effektivt

Erik Giertsen, daglig leder i Oslo Hundeskole, sier til NRK at de i likhet med NKK har avlyst en rekke kurs den siste tiden.

Erik Giertsen i Oslo Hundeskole

EFFEKTIVT: – Vi pleier å si at om en hund aktivt bruker hodet i 15 minutter, så kan det tilsvare en times gåtur. Det kan ikke erstatte en gåtur, det må de fortsatt få, men det kan ta bort litt av behovet for fysisk trening, sier Erik Giertsen.

Foto: PRIVAT

– Tipset vårt, er å få hunden til å trene hodet fremfor kroppen. Mattilsynet har jo ikke sagt at man skal slutte å gå tur med hunden, det må man fortsatt gjøre, men mange som bor i byer f.eks. kan jo kvie seg litt for å gå ute nå, sier han til NRK.

Istedenfor å møtes til treninger, har de nå lagd en rekke treningsvideoer som viser hvordan kursdeltagerne deres kan aktivisere og stimulere hundene sine fram til sykdomsutbruddet er stanset.

Ifølge Giertsen bruker hunder mye energi under metal trening som f.eks. søkeøvelser.

– Vi pleier å si at om en hund aktivt bruker hodet i 15 minutter, så kan det tilsvare en times gåtur. Det kan ikke erstatte en gåtur, det må de fortsatt få, men det kan ta bort litt av behovet for fysisk trening.

En av øvelsene Giertsen og kollegaene har delt med kursdeltagerne sine, er å gjemme en godbit i et håndkle.

– Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Man kan øve på triks, sitt- og bli-øvelser eller søk etter godteri og leker. Det finnes massevis av videoer på Youtube som man kan bruke, sier Giertsen til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger