Hopp til innhold

Over 100 hunder rammet av blodig diaré

Minst 102 hunder har hatt blodig diaré, viser Mattilsynets kartlegging. Så langt har man ikke funnet fellestrekk mellom hundene som er blitt syke.

En hund fra Hedmark obduseres på Veterinærinstituttet i Oslo

UNDERSØKES: En hund fra Hedmark obduseres på Veterinærinstituttet i Oslo.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Mattilsynet offentliggjorde de ferske tallene fredag ettermiddag.

Totalt har de kartlagt 102 tilfeller med blodig diaré av varierende alvorlighetsgrad siden 1. august. Svarene så langt kan indikere en oppsving av sykdomstilfeller med blodig diaré på hund fra ca. 20. august i år, skriver tilsynet.

De har også oppdatert råd til hundeeiere med et nytt punkt: Plukk opp avføring etter hunden din og kast det i en søppelkasse.

27 døde hunder

Det er nå registrert totalt 27 tilfeller av hunder som har dødd etter å ha fått blodig diaré. Det er registrert sykdomstilfeller flere steder i landet.

«Det er viktig å huske på at disse symptomene forekommer hos hunder, men da ofte med mindre akutt sykdomsforløp. innledningsvis har det kommet flest meldinger om sykdomstilfeller i Oslo-området,» skriver tilsynet.

Veterinærinstituttet har fredag obdusert to døde hunder relatert til denne saken, fra henholdsvis Hedmark og Oslo. Disse viser samme tegn på blodig tarmbetennelse som de 12 som har blitt obdusert tidligere.

Tilsynet skriver at prøver fra døde hunder viser funn av to bakterier (Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens).

Ber eiere ta vare på fôr

Hundeeiere oppfordres fortsatt til å begrense kontakten mellom hunder (les mer i faktaboksen).

I tillegg til tidligere råd oppfordres hundeeier med syke eller døde hunder til å ta vare på prøver av hva hunden har spist de siste 14 dagene om mulig, slike at man kan ta prøver av dette hvis blir nødvendig.

«Fôr er en av mange muligheter som undersøkes, men vi understreker at vi ikke kan konkludere med hva som eventuelt er smittekilden,» skriver Mattilsynet.

AKTUELT NÅ