Sju tips du ikke bør følge

Det er ikke sikkert innbruddstyvene lar julefreden senke seg i juleferien. Når boligeiere er bortreist, er det ofte fritt frem for tyvene.

Innbrudd
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Det ble i fjor registrert 29.435 innbrudd i norske boliger og hytter. Nordmenn ble frastjålet verdier for tilsammen over tre milliarder kroner. Forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger for bolig- og hytteinnbrudd økte med 27 prosent fra 2007 til i fjor.

Tall fra politiet viser at hvert tredje innbrudd i boliger skjer i ferier.

Du kan gjøre mye for å minimere risikoen for ubudne gjester mens du er bortreist på juleferie.

- Stopp posten

- Hvis du tilkjennegir for allmennheten at du skal reise bort, har du åpnet opp for at kriminelle kan følge med på huset ditt, sier politioverbetjent Leif Havre ved tyveriavsnittet på Bergen sentrum politistasjon.

Den erfarne politimannen gir følgende råd til folk som skal reise bort:

- Stopp posten, slik at ikke postkassen din renner over av brev. Ellers bør man bruke alminnelige forsiktighetsregler slik som alle andre dager i året, ved å passe på at alle dører er låst og vinduer lukket, sier Havre til nrk.no.

Flere boligområder i Asker og Bærum og Holmenkollen har den siste tiden vært herjet av innbruddraid.

LES: Innbruddsbølgen forstetter

LES: Innbruddsbølge i Asker og Bærum

Sju dødssynder

Den danske nettavisen 24.dk presenterer sju råd fra sikkerhetsfirmaet G4S som du IKKE bør følge dersom du vil unngå innbrudd.

1. Fortell om din juleferie på Facebook: Innbruddstyver følge aktivt med på Facebook, og de er like glade som deg for at du reiser vekk i julen.

2. Ikke innstaller tyverialarm: Innburddstyven er takknemlig dersom alarmen mangler. Alarmer har en tendens til å skremme bort ubudne gjester.

Hvit jul

Hvit jul

Foto: Elise Amendola / AP

3. Ønsk deg en hvit jul: Innbruddstyver drømmer om en hvit jul. Særlig dersom du glemmer å be naboen om å rydde gårdsplassen for den hvite massen mens man er bortreist. Et hvit teppe av urørt snø første juledag er et signal til tyvene om at familien i huset er bortreist.

4. La garasjen/ innkjørselen stå tom: Dersom bilen ikke står i garasjen eller i oppkjørselen som den pleier, er de et klart signal til innbruddstyven om at du ikke feirer jul hjemme. Smarte huseiere får naboen med to biler til å parkere den ene i sin oppkjørsel.

5. Hold søppelkassene tomme: Innbruddstyven elsker synet av en tom søppelkasse utenfor huset ditt. Det tolkes gjerne som et sikkert bevis på at du ikke er hjemme. Du gjør det vanskeligere for tyvene dersom du får naboen til å legge litt matavfall og gavepapir i dine søppeldunker mens du er borte.

6. Skru av lysene i alle rom: Et mørklagt hus i julen sender et klart budskap til innbruddstyvene om at her er det bare å stige på. Hvis du har innstallert tidsstyrte lysbrytere som skrur på og av lysene på forskjellige tidspunkt gjør du det vanskeligere for ubudne gjester å finne ut at om huset er tomt eller ei.

7. La den totale stillhet råde i boligen: Dersom ingen julesanger eller samtaler høres og julefreden er total i huset, sender det signal til innbruddstyvene at de er velkomne inn. Med en tiddstyrt radio som skrur seg av og på i løpet av julen gjør du det vanskeligere for tyvene å avgjøre om det er noen hjemme eller ikke.

Men politiet kan til en viss grad berolige bekymrede huseiere. Julen kan foreløpig ikke måle seg med påsken i kriminalstatistikken.

- Påsken verre enn julen

- Vi har aldri merket noen voldsom oppgang i antall innbrudd i juleferien. Årsaken er nok at ikke så mange reiser bort som i påsken. De fleste er jo hjemme i julen, sier politioverbetjent Morten Ørn ved analyse- og registerseksjonen i Hordaland politidistrikt

Statistikk fra politidistriktet viser at det er frittliggende eneboliger og hus i enden av byggefelt som er mest populære blant de vinningskriminelle. Av andre typer boliger, er faren for innbrudd størst i sentrumsnære strøk.

- Tyvene liker seg der det ferdes mye folk og hvor folk kanskje ikke reagerer på en ukjent person. Dette er noe vi ser også i andre politidistrikter, sier Ørn til nrk.no.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger