Hopp til innhold

Slik dummer vi oss ut på julebord

Vi røper taushetsbelagt informasjon, sjekker opp kona til sjefen og våkner opp med fyllenerver dagen derpå. Over halvparten av norske arbeidstakere synes det drikkes for mye på julebord.

Dagen derpå

DAGEN DERPÅ: Mange har gjort ting de angrer på under julebord. En undersøkelse viser at flere også røper taushetsbelagte opplysninger.

Foto: Colourbox

Julebordet har både blitt et symbol på hygge og katastrofe.

En undersøkelse utført av Ipsos for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL viser at over halvparten av oss synes det drikkes for mye på julebord i Norge.

Kvinner verst?

Merete Smith

Generalsekretær Merete Smith er ikke overrasket over at taushetsbelagte temaer blir tatt opp mellom kolleger på julebord. Men om man må huske arbeidsavtalen, også på julebord, understreker hun.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Etter et kjapt søk i domstolsarkivet, dukker det opp 184 treff på saker som har vært i retten etter julebord. Mange av dem handler om vold. Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen forteller at flere av sakene handler om godt voksne damer som fiker til politiet når de kjøres hjem.

– Her er det også en sak hvor en mann hadde prøvd seg på kona til sjefen hele kvelden, og på slutten satte han seg ned på kne og ba henne bli med ham hjem i stedet for mannen sin. Da slo hun til ham med et glass, som knuste over strupen hans. Hun ble dømt til fem måneder fengsel og måtte betale erstatning, forteller Smith.

Røper taushetsbelagte opplysninger

I undersøkelsen til AV-OG-TIL svarer tretten prosent at de har overhørt at andre har røpet taushetsbelagt informasjon på julebord.

– Taushetsbelagt informasjon kan være mye forskjellig, om det er snakk om hemmelig bedriftsinformasjon er det nok mer heldig om dette tas på møterommet, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Hun har ikke kjennskap til saker hvor alvorlige taushetsbelagte opplysninger har blitt lekket på julebord. Slike opplysninger kan være at hjelpepleiere snakker om pasientene sine, lærere om elever eller ingeniører om hemmelige patenter.

– Ethvert brudd på taushetsplikten er alvorlig, og det kan i verste fall føre til at man mister autorisasjonen eller jobben, sier Raymond Turøy, leder av Seksjon helse og sosial i Fagforbundet.

– Om det skjer, så er det ikke formildende at man er påvirket av alkohol. Man velger selv hvor mye man drikker, sier Smith.

Generalsektretær i Advokatforeninge, Merethe Smith, leser opp lover og regler som kontrollerer taushetsplikten. 13 prosent svarer på en undersøkelse at de har overhørt taushetsbelagte opplysninger bli røpet på julebord.

Hvor problematisk er det egentlig å snakke om taushetsbelagte opplysninger på julebordet? Det kommer an på jobben din, og typen opplysninger, ifølge Smith.

Seksuelle tilnærmelser

Dame med lyst hår og blå kjole

VIL HA GRENSER: Kari Randen er daglig leder i AV-OG-TIL, og jobber med å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet.

Foto: Irene Sandved Lunde

Over en fjerdedel svarer at de har opplevd ubehageligheter knyttet til kollegers fyll på julebordet.

23 prosent av kvinnene svarer at de har fått uønskede seksuelle tilnærmelser av berusede menn, mens 14 prosent av mennene oppgir at de har opplevd det samme fra kvinner.

– At folk tar seg en fest og koser seg med kolleger er selvsagt bra, men at man blir utsatt for uønskede seksuelle tilnærmelser er mer alvorlig. Sånn kan vi ikke ha det, sier daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen.

Hun mener bedriftene bør ta ansvar før julebordet arrangeres.

– Det er også lurt for bedrifter å ha en alkoholpolicy som sier noe om hva som er greit og ikke greit, sier Randen.

AKTUELT NÅ