Hopp til innhold

Skuffet over utydelig Høyre

Jens Ulltveit-Moe er skuffet over Høyre-ledelsens utydelige politiske budskap.

Jens Ulltveit-Moe
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Umoe-konsernsjef og Høyre-medlem Jens Ulltveit-Moe synes det har vært vanskelig å kjenne igjen Høyres politiske budskap de siste månedene. Derfor er han alt annet enn overrasket over at partiet sliter på meningsmålingene.

- Ikke overraskende

- Jeg synes ikke det er overraskende at Høyre sliter på målingene, jeg synes Høyres tydelighet i det politiske bildet har vært skuffende de siste månedene, sier Ulltveit-Moe til NRK.

Den siste tiden har det også stormet rundt Høyre-leder Erna Solberg, etter at stortingsrepresentant Per-Kristian Foss meldte seg som en aktuell statsministerkandidat dersom Solberg ønsket dette.

Forrige uke slet Høyre rundt 15-tallet på tre av fire fremlagte meningsmålinger. I snitt oppnådde partiet 15,5 prosents oppslutning.

Ved Stortingsvalget for snart fire år siden fikk partiet tillit fra kun 14,1 prosent av velgerne, og har denne perioden måtte finne seg i ikke å være størst på borgerlig side.

Frykter ny nedtur

Partiet har en uttrykt ambisjon om å få rundt 20 prosent ved valget til høsten.

Ulltveit-Moe frykter at resultatet fra 2005, da Høyre fikk 19,3 prosent av stemmene i lokalvalget, ikke vil være innen rekkevidde.

- Jeg tror det er en fare for at Stortingsvalget til høsten blir dårligere enn kommunevalget for to år siden, sier Ulltveit-Moe.

Ulltveit-Moe mener Høyre nå må bli et tydeligere parti.

- Man må våge å spissformulere, og våge å ta upopulære avgjørelser, mener den tidligere NHO-presidenten.

Selv kjenner han flere personer som nå vegrer seg mot å stemme på Høyre.

- Jeg ser jo en del vinkling rundt omkring. Høyre er ikke lengre klart som næringslivets parti, slik det var. Arbeiderpartiet har klart å komme inn på de enemerkene på en del ting, sier Ulltveit-Moe.

Høyre taklet finanskrisen dårlig

Investoren mener Høyre har kommet dårlig ut av finanskrisen. Tross gode muligheter for å tale for en alternativ økonomisk politikk, har ikke velgerne strømmet til partiet.

Han mener regjeringen i for stor grad har fremstått som de som har berget landet.

- Det er oljeinntektene som får oss ut av finanskrisen, ikke Arbeiderpartiet, sier Ulltveit-Moe.

Han vil at partiet skal ta til orde for å bytte formueskatt mot eiendomsskatt og gå til kamp for en mer effektiv offentlig sektor med mindre byråkrati for å trekke til seg velgere.

- Dessuten mener jeg man må få frem i lystet at nå styrer fagforeningene for mye i offentlig sektor. Til sitt eget, ikke fellesskapets, beste, sier Ulltveit-Moe, og peker på Politiforbundets kamp mot regjeringen som et godt eksempel.

Kastet bort tiden

Ulltveit-Moe kritiserer Høyre-ledelsen for å ha kastet bort tiden på det mislykkede forsøket på å bygge bro på borgerlig side.

- Å bære sprikende staur er en tung rolle å ha. Jeg tror vi heller skal være klare i Høyre, ta velgernes dom på det, så får dette avgjøre styrkeforholdet etter valget, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger