Hopp til innhold

Skifter ut hele styret i Sykehuspartner

Journalskandalen i Helse Sør-Øst får flere konsekvenser: Hele styret i datterselskapet Sykehuspartner må gå. Styreleder Ann Kristin Olsen henter inn erfaren næringslivstopp som ny styreleder.

Ann Kristin Olsen

VIL HA NYE KOSTER: Ann Kristin Olsen, styreleder i Helse Sør- Øst. skifter ut hele styret i datterselskapet etter journalskandalen

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Morten Thorkildsen, mangeåring toppsjef IBM Norge, blir ny styreleder for Sykehuspartner, Helse Sør-Øst sitt datterselskap.

– Jeg er svært glad for at Morten Thorkildsen har sagt ja til å bli styreleder i denne krevende perioden, sier styreleder Ann Kristin Olsen til NRK.

Med seg som nestleder i styret får Thorkildsen tidligere departementsråd Anne Kari Lande Hasle i Helse- og omsorgsdepartementet.

Utskiftingen kommer etter at NRK avslørte at Helse Sør-Øst hadde gitt mange titalls utenlandske IT-arbeidere tilgang til pasientjournaler, i strid med retningslinjene.

Styreleder Thomas Bagley måtte trekke seg etter NRKs avsløring og måtte også gå fra jobben som teknologidirektør i Helse Sør-Øst.

Nå følger altså resten av styret etter. Bare ansatterepresentantene blir sittende.

De ansatte er lettet over at Olsen tar grep.

– Vi er veldig fornøyd med at styret skiftes ut, sier foretakstillitsvalgt Nanette Loennechen, som tidligere har uttrykt manglende tillit til ledelsen i Helse Sør Øst og ledelsen i Sykehuspartner.

– Særlig noen av rådgiverne til Cathrine Lofthus mangler vi tillit til, sier Loennechen,

Nå håper de hele outsourcingen blir stanset helt av det nye styret. Foreløpig er prosessen bare satt på vent etter NRKs avsløringer.

Alle går

Etter NRKs rerportasjer i begynnelsen av mai ble det iverksatt en ekstern gransking.

I forrige uke var den foreløpige granskingen klar. Konklusjonen var at Helse Sør–Øst ikke hadde kontroll over tilganger til IT-systemer og pasientjournaler som IT-arbeidere fra Øst- Europa og Asia hadde. Foretaket hadde også manglende kontroll på hva IT-arbeiderne hadde brukt tilgangene til.

Datterselskapet Sykehuspartner, som har ansvaret for moderniseringen og som skulle outsource prosjektet til HPE ble slaktet i rapporten fra konsulentselskapet PwC.

De som skiftes ut i styret er: Bjørn Erikstein. Hanne Gaaserød, Marianne Johnsen og Marianne Andreassen.

NRKs kilder har tidligere fortalt at det gamle styret har stilt få kritiske spørsmål til den omfattende outsourcingen og til hensynet til personvern, og at de ansattes innsigelser ikke er blitt hørt.

Nanette Loennechen

STRÅLENDE: Tillitsvalgt Nanette Loennechen sier at de ansatte i Sykehuspartner er svært lettet over at styret måtte gå.

Foto: NRK

IBM- topp og departementsråd

De nye som kommer inn er foruten leder Morten Thorkildsen, nestleder Anne Kari Lande Hasle og Eivind Gjemdal, Anita Schumacher samt Just Ebbesen.

Det nye styret får en tung IT-kompetanse og med folk med bred erfaring fra helse og offentlig forvaltning.

Sykehuspartner går nå inn i en uvanlig arbeidskrevende fase, og det er viktig å få på plass et styre som kan involvere seg tungt, sier styreleder Ann Kristin Olsen til NRK.

Det nye styret skal i løpet av juni ta stilling til om hele outsourcingen skal skrinlegges. Det er en kontrakt på 6-7 milliarder kroner over flere år.

– Kan flere måtte gå fra Helse Sør- Øst?

– Det kan jeg selvsagt ikke utelukke, sier Olsen.

– Har administrerende direktør Cathrine Lofthus gjort nok for å få oversikt?

– Hun har stilt betingelser til prosessen, så ja.

– Så Lofthus har din tillit?

– Ja, hun har min og styrets tillit, sier Olsen.

.

Les også: Pasientopplysninger på avveie er brudd på grunnloven

AKTUELT NÅ