Hopp til innhold

Bagley slutter i Helse Sør- Øst

IT-skandalen i Helse Sør-Øst får konsekvenser for mannen som burde hatt kontroll på tilgangene. Teknologidirektør Thomas Bagley som bare for to uker siden benektet at utenlandske IT-arbeidere hadde tilgang til personsensitive helsedata, må ut av styret.

Thomas Bagley

TREKKER SEG: Thomas Bagley går ut av styret i Sykehuspartner. Han har gitt misvisende informasjon om IKT-sikkerheten i Helse Sør-Øst. Han går også av som teknologidirektør

Foto: NRK

Det har nå blitt reist betydelig tvil om dette har blitt håndtert på en god måte. Styret i Helse Sør-Øst RHF er i dag blitt orientert om at Thomas Bagley trekker seg som styreleder i Sykehuspartner HF og det tar vi til etterretning, sier styreleder i Helse Sør-Øst RHF, Ann-Kristin Olsen i en melding.

NRK har de siste dagene avslørt hvordan utenlandske IT-arbeidere fra Asia og Øst-Europa har hatt utvidete rettigheter og tilganger til sensitive pasientdata til 2.8 millioner nordmenn.

Thomas Bagley er teknologidirektør i Helse Sør-Øst, og har siden 2016 sittet som styreleder i det heleide datterselskapet Sykehuspartner. Bagley har vært en av driftskreftene for å få til utflagging og digital fornyelse i landets største helseforetak.

NRK har prøvd å få Bagley i tale, men vi har fått beskjed om at han ikke vil kommentere saken.

Og nå i ettermiddag får NRK en melding fra kommunikasjonsavdelingen om at Bagley også går av som direktør i Helse Sør-Øst. Det er Bagley som skulle lede hele prosjektet med digital fornying og utflaggingen i Helse Sør-Øst.

De utenlandske IT-arbeiderne har ikke tilganger og skal ikke ha tilganger til sensitiv persondata

Thomas Bagley til NRK, 19.april 2017

Fortalte en annen historie

Ledelsen i Helse Sør-Øst har de siste dagene kommet med ulike versjoner av IKT- sikkerheten i sykehusgiganten til NRK og til helseministeren.

Les også: Innrømmer mangelfull informasjon

Thomas Bagley sa dette til NRK for to uker siden:

– De utenlandske IT-arbeiderne har ikke tilganger og skal ikke ha tilganger til sensitiv persondata, sa Bagley.

Da NRK presset ham på at vi visste at IT-arbeiderne hadde tilganger, så fortsate teknolgidirektøren:

– Jeg har ikke detaljer til alle tilgangene.

Det samme insisterte Bagley og viseadministrerende direktør Steinar Martinsen da de for en uke siden forklarte seg om konsekvensene av utflaggingen overfor helseminister Bent Høie (H).

Siden dette har NRK gjennom reportasjer vist at Bagley ikke fortalte realiteten om IKT-sikkerheten i landets største helseforetak.

NRK sitter på dokumentasjon som viser at IT-teknikere fra en rekke land i Øst-Europa og Asia over lang tid har hatt tilgang og utvidete rettigheter til å komme seg inn i Helse Sør -Øst datasystem.

Det er innkalt til styremøte i Sykehuspartner i ettermiddag.

Les også: Helse Sør-Øst innrømmer at utenlandske IT-arbeidere fikk tilgang til personsensitiv informasjon.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger