NRK Meny
Normal

Skepsis til beredskapssenter ved godsterminal på Alnabru

Jernbaneverket advarer mot et beredskapssenter for politiet som er større enn 30 mål på Alnabru i Oslo.

Jernbaneverket og godsbransjen advarer mot politiets beredskapssenter på Alnabru. De mener området er for trangt, og at dette kan forsinke togtrafikk og godstransport.

Beredskapssenteret skal blant annet romme den tungt bevæpnede beredskapstroppen, politihelikoptre, hundetjenesten og bombegruppa.

– Det blir så trangt at det kan gå ut over både godstrafikk og persontrafikk med tog, sier informasjonssjef Thor Erik Skarpen til NRK.

Beredskapssenteret for politiet har fått høy prioritet etter 22. juli-terroren. Senteret skal blant annet romme den tungt bevæpnede beredskapstroppen, politihelikoptre, hundetjenesten og bombegruppa.

Vokser i omfang

Planene for senteret er blitt utvidet i årenes løp. Den forrige regjeringen mente at 30 mål var passende og Jernbaneverket måtte godta at det skal legges veier og jernbanespor tett inntil Norges største og viktigste godsterminal på Alnabru.

Så viste det seg at noen hadde regnet feil, behovet for plass var enda større. I fjor høst ble Jernbaneverket bedt av Samferdselsepartementet om å vurdere konsekvensene av et beredskapssenter for politiet på inntil 44 mål.

– Først ville politiet ha fem mål, så skulle de ha 14 mål, deretter 30 mål og nå 44 mål. Vi lurer på hvor stort det til slutt skal bli, sier Skarpen i.

Fraråder Alnabru

Anders Anundsen

UTREDER: Justisdepartementet utreder både Alnabru og andre tomter som kan være aktuelle for et beredskapssenter, skriver justisminister Anders Anundsen til NRK.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Jernbaneverket fraråder dette. I en rapport som til nå ikke har vært allment kjent, skriver de at dette vil gi uakseptable driftsforhold.

– Da må vi splitte opp området for jernbanens driftsfolk, de som har ansvaret for å rykke ut og rette feil på jernbanen. Det kan gå ut over punktligheten også i persontrafikken på Østlandet, sier Skarpen.

Også store godsbedrifter som Posten, Schenker og Postnord advarer:

– Det viktige nå er å utvikle Alnabru som et senter for godstrafikk, så får vi finne et annet sted for beredskapssenteret, sier styreleder Ole Hagen i NHO logistikk og transport til NRK.

Utreder videre

I forrige stortingsperiode var Fremskrittspartiet skeptisk til å legge beredskapssenteret på Alnabru, nettopp av hensyn til godstrafikken. Nå har partiet både samferdselsminister og justisminister, og må snart bestemme seg.

Samferdselsdepartementet henviser til justisminister Anders Anundsen. Han skriver at Justisdepartementet samtidig utreder både Alnabru og andre tomter som kan være aktuelle for et beredskapssenter. Anundsen har tidligere sagt at beredskapssenteret på Alnabru var dårlig utredet av den forrige regjeringen.

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, er ikke i tvil:

– Bygg beredskapssenteret på Alnabru, og begynn nå. Alnabru er sentralt og det er det som er best utredet, sier han til NRK.

Alnabru

ØREMERKET: Regjeringen har øremerket denne tomten på Alnabru til etablering av beredskapssenter for politihelikopter, beredskapstroppen og hundepatruljen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger