Hopp til innhold

Gavepakke til Elisabeth og andre aksjesparere

Elisabeth Sættem har spart i aksjefond til seg selv og datteren i tolv år og har fått god avkastning. Nå gjør nye skatteregler det enda mer lønnsomt å plassere sparepenger i aksjemarkedet.

Elisabeth Sættem

– Jeg har fått god avkastning på aksjefondene mine de tolv årene jeg har spart. Pengene skal gå til bolig for datteren min og til jeg selv blir pensjonist, sier Elisabeth Sættem.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Jeg har vært så heldig at jeg har kunnet sette av 400 kroner i måneden til datteren min og 400 kroner til meg selv. Det er ikke all verden, men litt er det jo, sier Elisabeth Sættem.

Hun har spart i tolv år i to ulike aksjefond som har gitt en avkastning på i gjennomsnitt ni prosent i året. Det vil si at innbetalte 58.000 kroner har vokst til 100.000 kroner for henne og tilsvarene for datteren. Pengene skal gå til bolig for datteren og til hennes egen pensjonisttilværelse.

Gunstigere skatteregler

Regjeringen vil legge til rette for at flere sparer i aksjemarkedet og gjerne i norsk næringsliv. Derfor innføres aksjesparekontoen fra 1. september, med gunstigere skatteregler for aksjesparere enn i dag.

Ronny Kiss, portrett

– Folk bør benytte det «overgangsvinduet» som gjelder fram til nyttår for aksjesparere, sier Ronny Kiss i Storebrand.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Hvis du i dag selger andeler i et aksjefond for å kjøpe deg inn i et annet i stedet, må du skatte av fortjenesten du har oppnådd i det første fondet.

Med en aksjesparekonto slipper du å betale skatt av gevinsten så lenge du plasserer pengene i nye aksjer eller fond (innen EØS). Med aksjesparekonto utsetter du altså skatten helt til du selger aksjene og for eksempel bruker dem på nytte eller jordomseiling i stedet.

Vil bytte fond

– Jeg kommer til å benytte den nye ordningen, sier småspareren Elisabeth Sættem

For selv om hun sammenlagt har hatt bra avkastning på fondsandelene sine, så har det gått litt dårligere de siste to årene.

Elisabeth Sættem

– Fondene våre har gjort det litt dårligere de siste par åra. Nå kan jeg bytte fond uten å skatte av gevinsten, sier Elisabeth Sættem.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Derfor har jeg en stund tenkt på å flytte pengene til et annen fond, men jeg har kviet meg fordi jeg da har måttet betale skatt av gevinsten. Det slipper jeg med aksjesparekontoen, sier Sættem.

I hennes eget og i datterens fond er avkastningen 42.000 kroner på hver. Denne gevinsten slipper Sættem å betale skatt av når hun selger fondene for å kjøpe nye, siden hun flytter fondene til aksjesparekonto. Skatt betales først når pengene tas ut av denne kontoen.

Amnesti

Hvis du vil flytte aksjene eller aksjefond-andelene dine inn på en aksjesparekonto, bør du gjøre det før nyttår.

– Fra 1. september og ut året er det et «overgangsvindu» eller et «amnesti» som gjør at du skattefritt kan flytte gevinst fra salg av aksjer eller fond over på aksjesparekontoen. Gjør du det samme etter nyttår, må du skatte av gevinsten, sier Ronny Kiss, leder for pensjon og sparing i Storebrand.

Vil flytte sparingen fra bolig

Lene Refvik

– Aksjesparekontoen gjør det enklere å spare i aksjer, mener Lene M. Refvik i Aksje Norge.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Lene M. Refvik, daglig leder i Aksje Norge sier myndighetene ønsker å få flere til å spare i aksjemarkedet framfor i boligen. Mens nordmenn har overinvestert i bolig, sparer vi relativt lite i norsk næringsliv gjennom aksjer.

– Nordmenn har tradisjonelt spart mindre i aksjer enn folk i andre land. I Sverige eies ti prosent av aksjene på børsen av privatpersoner, mens privatpersoner eier bare fire prosent av de børsnoterte aksjene i Norge, sier Refvik.

Lurer du på hvordan du den nye aksjesparekontoen fungerer? Sjekk AksjeNorges sider.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger