Hopp til innhold

Skaper unødig frykt hos gravide

Langt flere gravide enn før får tidlig i svangerskapet vite at det kan være noe galt med barnet, men ofte er antagelsene feil.

Ultralydbilde
Foto: Geirr Larsen / NRK

Dermed lever mange i unødig frykt, tror overlege Hans Randby ved Barnesenteret på sykehuset i Vestfold. Han står bak en rapport om ultralydundersøkelser.

Bedre utstyr og mer kompetent helsepersonell fører til at langt flere feil blir oppdaget på et tidlig stadium i svangerskapet. Men ofte sttilles det diagnoser som senere viser seg å være langt mindre alvorlige, ifølge undersøkelsen.

Hans Randby, overlege

Hans Randby, overlege

Foto: Geirr Larsen / NRK

- Det vi fanger opp nå, er ofte misdannelser som ikke trenger behandling, eller som går tilbake av seg selv, sier Randby.

Påviste misdannelser

Forskerne har sett på barn som i fosterlivet fikk påvist misdannelser i nyrer og urinveier. De siste ti årene har 70 prosent flere fått beskjed om at noe kan være feil med barnet, sammenlignet med tiåret før.

Men i den samme perioden er tallet på barn som får alvorlige infeksjoner eller trenger kirurgisk behandling stabilt.

- Det kan være ødeleggende for opplevelsen av et svangerskap, dersom den gravide får beskjed om feil som senere blir avkreftet, sier Randby.

Ny ultralyd etter fødsel

Rikke Aspaas, jordmor

Rikke Aspaas, jordmor

Foto: Geirr Larsen / NRK

Par som kommer til ultralyd første gang, er veldig sårbare, og mange har lest mye på forhånd, sier Rikke Aspaas, jordmor ved sykehuset i Vestfold.

Mistanke om feil fører ofte til nye ultralyd-undersøkelser etter at barnet er født. Da blir mange av bekymringen avkreftet.

- Jeg tror at grensene for hva man skal reagere på i fremtiden bør være noe høyere enn vi har i våre retningslinjer i dag, sier Randby.

- Det kan være ødeleggende for opplevelsen av et svangerskap, dersom den gravide får beskjed om feil som senere blir avkreftet, sier han.

Les hele rapporten i Tidsskrift for Den norske legeforening

LES OGSÅ:- Ikke ta ultralyd for moro skyld

Lyspunkt

AKTUELT NÅ