Dermed lever mange i unødig frykt, tror overlege Hans Randby ved Barnesenteret på sykehuset i Vestfold. Han står bak en rapport om ultralydundersøkelser.
Bedre utstyr og mer kompetent helsepersonell fører til at langt flere feil blir oppdaget på et tidlig stadium i svangerskapet. Men ofte sttilles det diagnoser som senere viser seg å være langt mindre alvorlige, ifølge undersøkelsen.
Hans Randby, overlege
Foto: Geirr Larsen / NRK- Det vi fanger opp nå, er ofte misdannelser som ikke trenger behandling, eller som går tilbake av seg selv, sier Randby.
Påviste misdannelser
Forskerne har sett på barn som i fosterlivet fikk påvist misdannelser i nyrer og urinveier. De siste ti årene har 70 prosent flere fått beskjed om at noe kan være feil med barnet, sammenlignet med tiåret før.
Men i den samme perioden er tallet på barn som får alvorlige infeksjoner eller trenger kirurgisk behandling stabilt.
- Det kan være ødeleggende for opplevelsen av et svangerskap, dersom den gravide får beskjed om feil som senere blir avkreftet, sier Randby.
Ny ultralyd etter fødsel
Rikke Aspaas, jordmor
Foto: Geirr Larsen / NRKPar som kommer til ultralyd første gang, er veldig sårbare, og mange har lest mye på forhånd, sier Rikke Aspaas, jordmor ved sykehuset i Vestfold.
Mistanke om feil fører ofte til nye ultralyd-undersøkelser etter at barnet er født. Da blir mange av bekymringen avkreftet.
- Jeg tror at grensene for hva man skal reagere på i fremtiden bør være noe høyere enn vi har i våre retningslinjer i dag, sier Randby.
- Det kan være ødeleggende for opplevelsen av et svangerskap, dersom den gravide får beskjed om feil som senere blir avkreftet, sier han.