Hopp til innhold

Skabb-epidemi blant unge i Oslo: – Kan ikke huske lignende

Det klør i Oslo for tiden. Nå rapporterer leger og apotek i Oslo-området om en markant vekst av hudsykdommen skabb blant unge. På Sex og Samfunn opplever de rekordmange henvendelser om kløe.

Ung kvinne med sykdommen skabb på ryggen

SKABB-EPIDEMI: Det har vært en eksplosjon av skabb blant unge i januar, oppgir leger og apotek.

Foto: Science Photo Library

Intens kløe, små, røde nupper og blemmer i huden.

Det varslers om en markant økning blant unge i Oslo-området som klør på grunn av hudsykdommen skabb.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

– Flere nordmenn har sex i utlandet

– Vi merker at stadig flere kommer til klinikken og har plager med kløe og skabb. Mange sender oss også spørsmål om skabb, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege på Sex og Samfunn til NRK.

– Hvordan oppstår en slik skabb-epidemi?

– Vi ser også at kjønnssykdommen gonoré har økt kraftig de siste årene. Det tror vi handler om at mange reiser mer, har sex i utlandet og tar med seg kjønnssykdommen hjem. Det kan jo spekuleres i om det er en lignende årsak til utbredelsen av skabb, sier Johansen.

Legen presiserer at skabb også kan smitte uten å ha sex.

– Det kan smitte mellom familiemedlemmer med hudkontakt, og det kan også i sjeldne tilfeller smitte gjennom håndklær og sengetøy.

Skabb

KLØR: Skabb klør ofte mest om natten og fører til røde utslett.

Foto: Rikshospitalet

Trives på tynn hud

De siste to årene ble det gjennomsnittlig solgt 3.658 pakninger i måneden av behandlingskremen mot skabb, ifølge tall fra Statens legemiddelverk. I januar doblet salget seg til 7.335 pakninger.

Sykdommen forekommer mest blant unge mellom 18 og 25 år, årsaken sies å være intim hudkontakt med stadig flere seksualpartnere.

– Jeg kan ikke huske at vi noen gang har fått så mange spørsmål om det, som vi har nå. Når pasientene kommer hit er de ofte fortvilet fordi det er så intens kløe, forteller Johansen.

Marius Johansen

IKKE FARLIG: Ansvarlig lege ved Sex og Samfunn i Oslo, Marius Johansen, forteller at skabb kan være fryktelig plagsomt, men at det ikke er farlig.

Foto: Sex og Samfunn

Skabb spiser det øverste laget av huden og legger 2–3 egg om dagen. Selve skabben merker vi ikke så mye, sier legen

– Men vi tror det er avføringen og eggene som gir den voldsomme kløen. Skabb er ikke farlig, men det er fryktelig plagsomt.

Han forteller at den trives særlig godt mellom fingrene, i armhullene og i underlivet.

– Skabb gir kløe når du er varm, og det er derfor mange som merker det først om natten under en varm dyne.

Også Folkehelseinstituttet oppgir at de har merket en økt pågang av fastleger som ber om råd om hvordan de skal håndtere skabb.

LEGGER EGG: Skabb graver ganger og legger egg under huden din.

Apotekforeningen: – Ikke bare et Oslo-fenomen

Ifølge Apotekforeningen har salget på kremen mot Skabb økt med 43 prosent i hele Norge hittil i år sammenlignet med i fjor.

– Tallene indikerer at dette er langt fra er et Oslo-fenomen. I Finnmark, Sogn og Fjordane og Vestfold er det voldsom økning i salget i år, sammenlignet med i fjor. Ut fra tallene kan det se ut til at det bare er 5–6 fylker som ikke har en unormal øking i salget, forteller Jostein Sodal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen.

Skabb

TRIVES I HENDA: Skabbmidden trives der det er tynn hud på kroppen. Dette bildet er av en pasient som har skorpeskabb, som er en sjelden variant av skabb som særlig rammer personer med svekket immunforsvar.

Foto: Hudavdelingen, Stavanger universitetssjukehus

– Enkel behandling

Skabben forsvinner ikke av seg selv, men dersom du følger legens behandlingsråd er det sjelden at behandlingen ikke er vellykket, skriver Norsk Helseinformatikk.

– Det tar ofte en måned fra du har fått skabben til det begynner å klø. Men det er en enkel behandling med krem som skal brukes en gang over hele kroppen, forteller Johansen.

Skabb er en hudsykdom som skyldes at skabbmidd graver ganger i huden og legger egg. Midden overføres fra person til person ved hudkontakt, først og fremst ved seksuell kontakt hos voksne, skriver Norsk Helseinformatikk.

Skabbmidd kan overleve i for eksempel sengetøy i inntil fire døgn.

AKTUELT NÅ