Hopp til innhold

Shell vil satse videre i Norge

Europas største selskap trosser trenden, og vil satse videre på norsk sokkel. – Vi er særlig fokusert på Nordsjøen og Norskehavet, sier Shells konsernsjef til NRK.

BRITAIN-EU/BUSINESS Royal Dutch Shell CEO van Beurden speaks during the 26th World Gas Conference in Paris

VIL SATSE I NORGE: Shells konsernsjef, Ben van Beurden.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Det har vært mye medieomtale av at enkelte av de store oljegigantene de siste årene har trappet ned på sin aktivitet på norsk sokkel.

Da oljegigantene heller ikke viste stor interesse for de utlyste letelisensene i Barentshavet – i den såkalte 23. konsesjonsrunden – vakte det også internasjonal oppmerksomhet.

Men Europas største selskap har ingen planer å om trappe ned – tvert imot. Shells mektige konsernsjef gjør det klart overfor NRK at han har alle intensjoner om å fortsette sin satsing her til lands.

Shell2

OFFENSIV I NRK-INTERVJU: Shells van Beurden.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Dere trapper ikke ned her i landet?

– Nei, jeg mener vår forpliktelse til Norge er veldig sterk. Vi har en stilling her som vi setter pris på, og som vi ønsker å utvide. Så det er ingen endring i våre forpliktelser i Norge, sier konsernsjef Ben van Beurden til NRK.

106 år og pågående

Shell har vært her i landet i 106 år allerede. Konsernsjefen stiller personlig på oljetoppmøtet Oslo Energy Forum i Holmenkollen, for å understreke hvor viktig selskapet mener Norge og norsk oljebransje er.

– Vi er særlig fokusert på Nordsjøen og Norskehavet. Dette er områder som vi mener det er stort potensial i, og der vi vil fokusere vår oljeleting og oljeboring, fastslår den mektige konsernsjefen.

Shell leverte nylig svært sterke kvartalstall, som var radikalt forbedret fra tilsvarende tall for ett år siden. Nå tjener Shell penger selv med oljepriser på en brøkdel av tidligere nivåer.

– Vi har nå tjent så mye penger på 53 dollar per fat Nordsjøolje, som vi før tjente på 99 dollar fatet. Så det er en enorm snuoperasjon, sier van Beurden.

  • Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær.

    DAGSREVYEN: Shell vil satse videre

Ser på sørlige deler av sokkelen

Og nå som energigiganten er blitt en formidabel pengemaskin, kan de altså se desto mer også på nye prosjekter rundt om i verden – deriblant Norge.

Her til lands har oljeleting – og utvinning i Barentshavet også fått mye oppmerksomhet de siste årene, blant annet fordi områdene regnes som ekstra sårbare og miljøutsatt av mange miljøorganisasjoner.

For Shell, som trakk seg fra den 23. konsesjonsrunden i 2016, er området uansett ikke blant de mest aktuelle i årene som kommer.

Van Beurden ønsker nemlig særlig å bygge videre på hva selskapet allerede har av anlegg – hovedsakelig i de mer sørlige områdene av norsk sokkel.

– Ormen Lange og Troll er selvsagt kjernen av denne virksomheten, men vi har også mange andre gode posisjoner, sier 59-åringen.

Vil bygge videre på felt

Den nederlandske konsernsjefen mener også at Shell må fokusere på oljeleting – og utvinning for å utvide disse eksisterende operasjonene på norsk sokkel.

Draugen-plattformen

DRAUGEN-PLATTFORMEN: Et av mange Shell-anlegg i Norge

Foto: Shell

– Dessuten må vi se på utvikling av områdene rundt våre eksisterende anlegg – og annen infrastruktur i nærheten.

Shells konsernsjef sier også oljeleting – og utvinning i andre områder av norsk sokkel kan være aktuelt – men at det hele tiden vil være viktig også å forsøke å utvide og forlenge varigheten av de nåværende anleggene.

Møtte Statoil-sjefen under fire øyne

Van Beurden benyttet også anledningen på norsk jord til å få et møte under fire øyne med Statoils konsernsjef, Eldar Sætre.

Shell

TOPPMØTE UNDER FIRE ØYNE: For konsernsjefene i Shell og Statoil.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

De to oljekjempene har flere felles prosjekter, ikke bare på norsk sokkel. Og Sætre legger ikke skjul på at han setter pris på Shells klare signaler om fortsatt norsk satsing.

– Det er en stor og viktig aktør med dyp kompetanse. Og en veldig viktig samarbeidspartner for oss, sier Sætre til NRK.

Også andre i oljebransjen har tidligere understreket hvor viktig det er for norsk sokkel med erfaringen og kompetansen de internasjonale oljegigantene tilfører.

– Både med tanke på god konkurranse og for at Norge skal ligge helt i front når det gjelder teknologi, sa oljeanalytiker og leder for Rystad Energys kontor i Stavanger, Tore Guldbrandsøy, til NRK i fjor.

AKTUELT NÅ