Hopp til innhold

Sendt ut av Norge etter 12 år

I dag ble den vietnamesiske kvinnen Thien Thi Vo sendt tilbake til Vietnam etter tolv år i Norge.

I dag ble en vietnamesisk kvinne sendt tilbake til Vietnam etter tolv år i Norge. Lokalmiljøet er bekymret for oppfølgingen av kvinnens 4 år gamle sønn.
Barneombudet mener myndighetene generelt tar for lite hensyn til barns helse i slike saker.

Thien Thi Vo sendt tilbake til Vietnam

Hun har vært i Norge siden år 2000, men i dag, etter en uke på Trandum utlendingsinternat , ble Thien Thi Vo sammen med sin ektemann og to barn sendt ut av landet tilbake til Vietnam.

– Urett gang på gang

I Nittedal kommune utenfor Oslo er engasjementet for den vietnamesiske kvinnen tverrpolitisk. Sammen med et helt lokalsamfunn har de i flere år kjempet sammen med Thien for at hun skal få bli i Norge.

– Saken er viktig for jeg føler at Thien og hennes familie har lidd urett gang på gang, og systemet blir viktigere enn enkeltmennesket, sier Inge Solli, varaordfører i Nittedal kommune (V).

Det startet med at den norskvietnamesiske mannen hennes skilte seg fra henne noen måneder før ekteskapet hadde vart i tre år, som er grensen for når du kan få bostedstillatelse i Norge.

Sønnen er under behandling

På veien frem til i dag har Thien gravlagt sitt to måneder gamle barn , giftet seg på nytt, kjøpt leilighet, fått jobb og to nye barn, - alt her i Norge. Etter flere avslåtte søknader om lovlig opphold gikk hun til slutt rettens vei - uten hell.

Nå er det tilstanden til hennes 4 år gamle sønn, som er under utredning for mulig hjerneskade, som skaper størst bekymring blant Thiens støttespillere.

– Barnet er allerede under et behandlingsopplegg her i Norge, som da blir avbrutt. Det vil selvfølgelig kunne gjøre at man får stopp i den utviklingen som man nå har sett i det opplegget man har rigget rundt barnet, sier Hilde Thorkildsen, ordfører i Nittedal kommune (Ap).

– Barna blir ikke ivaretatt

Barneombudet sier på generelt grunnlag at de mener hensynet til barnets helse i dag tas for lite hensyn til i beslutningen om familier skal få bli i Norge.

– Vi får en del henvendelser fra fagfolk særlig som mener at her blir ikke barnas helsesituasjon sett og ivaretatt. Det bekymrer oss såpass mye at vi blant annet har tatt opp dette i Stortinget i en høring der nå i høst. Og vi kommer nok til å jobbe videre med dette temaet i tiden som kommer, sier Anders Prydz Cameron, rådgiver i Barneombudet.

Justisdepartementet skriver følgende i en epost til NRK:

«I den nye utlendingsloven er det flere regler med formål å synliggjøre barn i utlendingssaker og sikre at barns særlige sårbarhet blir vektlagt. Likevel vil ikke alle som ønsker å bli i Norge, fylle vilkårene for dette. Vi vektlegger derfor kort saksbehandlingstid og å tilrettelegge for frivillig retur i gode og verdige former for de som får avslag.»

AKTUELT NÅ