Sender ut asylsøkere i strid med FN

Norske myndigheter har begynt å sende hjem asylsøkere fra Somalia, i strid med FNs anbefalinger.

 

Islamister i Somalia
Foto: Karel Prinsloo / Scanpix/AP

I dag har islamister kontroll over Somalias hovedstad Mogadishu, men frykten for at militsen slår tilbake er ikke borte.

Tre allerede utsendt

FN mener ingen flyktninger bør sendes tilbake dit. Tre somaliere er sendt ut av Norge de siste dagene, mens 400 venter på å bli sendt tilbake. I Soria Moria-erklæringen står det at FNs anbefalinger skal veie tungt.

Rune Berglund Steen i Norsk organisasjon for asylsøkere mener regjeringen setter liv i fare og bryter sine egne løfter fra Soria Moria.

- Jeg håper dette er et arbeidsuhell. Jeg håper regjeringen ikke har vært kjent med dette, for hvis de har det, så er det svært lite igjen av det denne regjeringen har hatt av troverdighet.

- Veldig alvorlig

Regjeringen vil ikke kommentere saken, men Heikki Holmås fra regjeringspartiet SV mener det er en alvorlig sak. - Det er veldig alvorlig hvis det er slik at vi nå klart bryter FNs anbefalinger. Jeg synes det er megtet spesielt at Utlendingsnemnda over lang tid har valgt å gå imot FNs klare anbefalinger, blant annet i forhold til Somalia, sier han. 

 

 

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger