Hopp til innhold

Kan ha abortert levedyktige fostre

22 til 24 uker gamle fostre med hjertefeil, klumpfot og misdannelser i ansiktet kan ha blitt abortert i strid med loven. Nå skal senabortene granskes.

Ultralyd

Informasjon fra Medisinsk fødselsregister viser at fostre med misdannelser kan ha blitt abortert etter den absolutte grensen for abort, selv om de er levedyktige.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

I Norge går den absolutt grensen for abort etter 21 uker og seks dager i mors liv. Etter det kan abort bare skje hvis fosteret har så alvorlige misdannelser at det ikke kan leve opp.

Bent Høie

Alvorlig: – Hvis levedyktige fostre er abortert etter uke 22, så er det ikke i samsvar med loven. Det er veldig alvorlig, sier helseminister Bent Høie.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix
Trond Markestad.

– Nå må man få klarhet i om lovverket er riktig forstått, og om fagfolk holder seg til lovverket på en riktig måte, sier nyfødtmedisiner Trond Markestad.

Foto: Stein Hægeland / NRK

Nå viser informasjon fra Medisinsk fødselsregister at fostre med misdannelser kan ha blitt abortert etter den absolutte grensen, selv om de er levedyktige.

Fostrene har blant annet hatt hjerte- og nyrefeil, ryggmargsbrokk, misdannelser i ansiktet og klumpfot, misdannelser som ikke nødvendigvis er dødelige.

– Det har kommet frem data som kan tyde på at noen av abortene er innvilget ut fra diagnoser som er forenelig med liv, sier helseminister Bent Høie, og legger til at det er svært alvorlig hvis loven er brutt.

Han har bedt Helsedirektoratet granske syv senaborter gjort i 2012, og undersøke om dagens praksis er i tråd med regelverket.

– Vi vet ikke ennå om kriteriene i loven er fulgt. Det kan være en kombinasjon av diagnoser og andre ting som ligger bak abortene, men når vi fikk kunnskap om dette, så kan vi ikke sitte på det uten å gjøre noe, sier Høie.

– Nødvendig å granske

Den erfarne nyfødtmedisineren og professoren Trond Markestad har sett diagnosene til de syv fostrene som ble abortert mellom uke 22 og 24 i 2012.

– Ut fra diagnosene så er ikke alle tilstandene uforenelig med liv. Men alvorlighetsgraden for en diagnose kan variere enormt.

– For eksempel kan et foster med ryggmargsbrokk ha så alvorlige tilleggsmisdannelser at det ikke vil kunne leve. Hvis man skal granske dette så må man gå inn i hvert enkelt tilfelle og se om det er brudd på lovverket, sier Markestad.

– Jeg synes det er nødvendig for tilliten til helsevesenet at dette blir gransket.

De siste årene er det avdekket gjentatte feiltolkninger og brudd på abortloven. NRK har blant annet fortalt hvordan det i løpet av en tiårsperiode er blitt gjort 17 ulovlige senaborter på friske fostre.

En uavhengig ekspertgruppe som har gransket abortloven, har også slått fast at det har vært både betydelige ulikheter og uklarheter i hvordan loven forstås og praktiseres.

Nå kan altså helsevesenet ha brutt abortloven igjen.

– Man må få klarhet i om lovverket er riktig forstått, og om fagfolk holder seg til lovverket på en riktig måte, sier Markestad.

Svar i høst

Innen 15. oktober skal Helsedirektoratet ha klarhet i om levedyktige fostre er abortert etter den absolutte grensen for svangerskapsavbrudd.

– Hvis levedyktige fostre er abortert etter uke 22, er det ikke i samsvar med loven. Det er veldig alvorlig, sier helseminister Bent Høie.

Det kan også være aktuelt å granske praksisen ytterligere, sier han.

– Hvis det viser seg å være noe her som er feil, så må vi ta stilling til om vi må undersøke praksisen tilbake i tid.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger