Hopp til innhold

Advarer mot utenlandske telefonsvindlere

Har du et tapt anrop fra et ukjent utenlandsk nummer eller en tekstmelding fra et ukjent utenlandsk nummer som ber deg om å ringe dem snarest? Da bør du tenke deg godt om før du ringer tilbake.

Telefonsvindel

KAN BLI DYRT: Eksempler på forsøk på telefonsvindel. En tekstmelding sendes fra et svensk, ukjent telefonnummer, men ber mottaker om å ringe opp et annet til Somalia.

Foto: NRK

«hei ringe meg snarest». Tekstmeldinga med det ukjente telefonnummeret dukket opp på Gunn-Karin Schanches mobilskjerm torsdag morgen, og satte en støkk i henne.

Gunn-Karin Schanche

Gunn-Karin Schanche reagerer på at svindelforsøket virket så personlig. Hun tror det derfor kan være lett å gå i fella.

Foto: Privat

– Det første jeg tenkte var: Oi, jeg har jo ei datter som studerer i utlandet. Kanskje dette her er viktig, forteller hun.

Tekstmeldinga var sendt fra et svensk telefonnummer, men nummeret hun ble bedt om å ringe opp var et annet ukjent, utenlandsk nummer.

– Jeg synes det var litt merkelig, så jeg sjekket det opp først. Da fant jeg ut at telefonnummeret hørte til Somalia, sier hun.

– Lett å tro at noen du kjenner i utlandet trenger hjelp

Tromsværingen lot seg ikke lure av svindelforsøket, men synes likevel episoden var vemmelig.

– Jeg jo tidligere hørt at man kan få e-poster som sier at du har vunnet en million kroner, bare oppgi et kontonummer. Det går jo de fleste ikke på, men denne personlige varianten har jeg ikke vært borti før.

Hun reagerer også på at tekstmeldinga var på norsk og tilsynelatende personlig.

– Det er veldig fort gjort å tro at dette er noe viktig, at det gjelder noen man kjenner, som trenger hjelp, og at man må skynde seg å ringe, gjentar hun.

Laster Twitter-innhold

Betaler når du ringer tilbake

Ellen C. Scheen

Ellen Scheen som er kommunikasjonsrådgiver i NetCom sier det først er når du ringer tilbake at det begynner å koste penger.

Foto: NetCom

Schanche er ikke alene om å få kryptiske tekstmeldinger i disse dager. NRK kjenner til flere personer som har fått høyere telefonregning som følge av svindelen.

– De siste dagene så har kunder hos alle telefonoperatører i Norge erfart å få sms-er fra et somalisk telefonnummer, hvor det står ring meg, sier Ellen Scheen som er kommunikasjonsrådgiver i NetCom.

Hun forteller at fremgangsmåten ofte er en av to. Et ukjent utenlandsk telefonnummer ringer deg akkurat lenge nok til at du ikke rekker å ta telefonen.

Andre ganger får du en tekstmelding fra et utenlandsk nummer med beskjed om at du må ringe opp et ukjent telefonnummer snarest. Hun sier telefonsvindlerne ringer fra en rekke land.

– Det er når du ringer dem opp at kostnadene begynner å løpe. Da havner man enten på en telefonsvarer, eller at det er stille, så blir kunden belastet for utenlandssamtalen.

– Alt fra småbeløp til flere tusen

Knut Sollid

Informasjonssjef i Telenor Norge, Knut Sollid, mener nordmenn kan være naive.

Foto: Creative commons / Telenor

Å svare på en oppringning fra utlandet koster ikke noe. Kunden må først betale når hun eller han ringer opp telefonnummeret.

Beløpene er som regel ikke store summer. Svindlerne tjener snarere penger på å belaste mange nordmenn for småsummer, men ikke alltid.

– Ordninga går ut at det er et taksameter i andre enden som ruller fort. Det kan være snakk om alt fra småbeløp til store på flere tusen, alt avhengig av hvor lenge folk prater, lytter til en telefonsvarer eller et villige til å vente, forteller Knut Sollid, som er informasjonssjef i Telenor Norge.

Han er godt kjent med problemet, og sier dette er et typisk eksempel på telefonsvindel. Svindlerne henter inn pengene ved å sende en faktura for telefonsamtalen i etterkant.

Liten hjelp å få om man har gått i fella

– Det er første gang jeg hører at de bruker svenske numre. Det vanligste er afrikanske og asiatiske telefonnumre, men med dagens teknologi kan man lett lage mange, fiktive numre, sier Sollid.

Rådet er klart: Får du slike henvendelser fra et telefonnummer du ikke kjenner: Slett det, og lev videre.

– Nordmenn er generelt naive. Det ville være lønnsomt for mange å ha en sunn skepsis til det som kommer inn, sier Sollid litt oppgitt.

Dersom uhellet skulle være ute, og du får en høy telefonregning, så er det lite hjelp å få fra operatøren.

– Det kan vi dessverre ikke gjøre så mye med. Vi kan ikke overta ansvaret for hvilke samtaler som kunden velger å ta. Dette vil alltid være kundens ansvar, sier Scheen i NetCom.

– Blir mer sofistikerte

Hun forstår imidlertid at det er vanskeligere for folk å forstå at det dreier seg om svindelforsøk når kontakten blir stadig mer personlig, på norsk og sendes fra nære naboland.

Sverre McSeveny-Åril

Sverre McSeveny-Årli i Forbrukerombudet sier det er relativt nytt at svindlerne bruker tekstmeldinger når de forsøker å svindle nordmenn.

Foto: CF-WESENBERG

– Svindelforsøkene er blitt mer sofistikerte. De kommuniserer med oss på vårt eget språk, slik at det virker mer troverdig. Likevel: Vær skeptisk til telefonnumre du ikke kjenner, og ikke ring opp igjen, sier Scheen.

– Man kan forsøke å sperre telefonen sin for innkomne samtaler fra telefonnumre du har erfart at det er noe muffens med, men utfordringen er at de kan bruke et annet nummer neste gang, legger hun til.

Forbrukerombudet har også fått henvendelser om svindelen. Ifølge fagleder Sverre McSeveny-Åril går telefonsvindel litt i bølgedaler.

– Historiene om ulike typer svindelforsøk er mange, og det er mange kreative forsøk.

– Det er relativt nytt at de sender ut sms. Det vi har sett flest eksempler på er at det ringes opp en lang rekke forbrukere og at svindlerne satser på at disse skal ringe opp igjen for å finne ut hvem som har ringt dem, sier han.

– De aller fleste nordmenn er nok klar over mange av de ulike typene svindelforsøk som finnes der ute, men vi ser dessverre at enkelte biter på, lar seg lure, og taper penger på dette, sier McSeveny-Åril.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ