Hopp til innhold

72 overfallsvoldtekter hittil i år

24. oktober i år er det registrert 72 overfallsvoldtekter her i landet. To av tre overfallsvoldtekter skjer i Oslo.

Mørke parkar i valdtektshovudstaden
Foto: Inger Kristine Lee / NRK

De aller fleste av dem blir begått i hovedstaden, der hele 48 overfallsvoldtekter er anmeldt. Det er 66 prosent av alle overfallsvoldtektene.

Les også: Krevde strategi mot voldtekt - fikk dobling av overfallsvoldtekter

Doblet fra i fjor

Ingen andre norske byer har hatt en liknende øking som Oslo, der antall overfallsvoldtekter er dobbelt så høyt i år som i hele fjor. Da var tallet 24. Året før var tallet 21.

I 41 av de 48 sakene i Oslo er gjerningsmann fortsatt ukjent. Bare sju av disse sakene er oppklart.

- Ingen av sakene er oppklart på bakgrunn av DNA, ifølge politioverbetjent Kari-Janne Lid ved volds- og sedelighetsseksjonen i Oslo.

SE VIDEO: Overfallsvoldtekter i Oslo

LES OGSÅ: «Julaften for svenske rasister»

Tidligere denne måneden fortalte hun til NTB at det er sendt inn biologisk materiale til analyse i alle voldtektene i håp om å identifisere overfallsmannen ved hjelp av DNA.

LES OGSÅ: Fire overfallsvoldtekter på fem timer

LES OGSÅ: Vil ta uker å få DNA-svar

Det skjer i byene

Overfallsvoldtekter er et by-fenomen. Etter Oslo er Bergen mest utsatt. Ni overfallsvoldtekter er anmeldt i Bergen og omegn hittil i år. Sju av dem fant sted i Bergen sentrum.

Fire overfallsvoldtekter er anmeldt i Trondheim i årets ti første måneder. Politiet i Stavanger og Kristiansand har registrert tre overfallsvoldtekter hver.

I tillegg har det vært to overfallsvoldtekter i Fredrikstad, én i Kristiansund, én i Arendal og én har politiet i Sandefjord registrert i Stavern.

Overfallsvoldtekter er ofte vanskelige å etterforske for politiet. I de fleste tilfellene er det meget vanskelig å finne gjerningsmennene – oppklaringsprosenten er nedslående lav.

SE VIDEO: Fire av fem voldtekter blir henlagt:

Video Fire av fem voldtektssaker blir henlagt

Fire av fem voldtekter blir henlagt

LES OGSÅ: Røde Kors deler ut overfallsalarmer på utesteder

AKTUELT NÅ