Hopp til innhold

Sanner til frontalangrep på Ap

Tidligere LO-dronning Gerd Liv Valla og Høyres nestleder Jan Tore Sanner er enige om én ting; de forstår ikke hva Ap egentlig mener i viktige saker.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H)

Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, synes det er vanskelig å trekke opp skillelinjene mellom Høyre og Ap. Årsaken, ifølge Sanner, er at det er vanskelig å vite hva Ap mener.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hva er egentlig Arbeiderpartiets svar på morgendagens utfordringer? Vi har hørt at det er for lite for sent og for mye for tidlig, at de er for kommunereform men mot kommunereformen... jeg er enig med tidligere LO-sjef Gerd Liv Valla, det er ikke mulig å skjønne hva Arbedeiderpartiet egentlig mener.

Jan Tore Sanner (H) / Unge Høyres sommerleir

Sitatet er hentet fra innlegget til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners (H) innlegg på Unge Høyres sommerleir.

I NRKs Politisk Kvarter tirsdag sier Sanner, som også er Høyres nestleder, at han egentlig skulle bruke talen på sommerleiren til å trekke opp hovedskillelinjene mellom sitt eget parti og Ap, men at det rett og slett var vanskelig å få til.

– Aps utydelighet er jo i utgangspunktet ikke mitt men Ap sitt problem, men jeg synes egentlig tidligere LO-leder Gerd Liv Valla har sagt det ganske godt... Det er ikke mulig å forstå hva Ap egentlig mener.

Sanner ramser opp flere politikkområder der han mener Ap er utydelige:

  • Kommunereformen.
  • Jernbanereformen.
  • Passasjeravgiften.
  • Skattepolitikken.

Sluggere på venstresiden støtter Sanner-kritikk

Rune Gerhardsen

Rune Gerhardsen (Ap) etterlyser visjoner fra dagens Ap-ledelse.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Gerd-Liv Valla

Tidligere LO-dronning mener det er vanskelig å se hva Ap mener i viktige saker.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Sanner er ikke den eneste som mener Ap er utydelige. I Dagbladet tirsdag etterlyser Rune Gerhardsen tydelighet og visjoner som skaper engasjement av Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Problemet i rikspolitikken for tiden er mangel på tydelighet, sier Gerhardsen til papiravisen.

29. juli i år tok også nevnte Valla et oppgjør med dagens Ap i Dagbladet.

– Politikk handler om tydelighet, og jeg forstår ikke helt hva Arbeiderpartiet mener i noen av de viktigste sakene. Før jul var ledelsen ute og nesten støttet Sylvi Listhaug, sier Valla, som selv er Ap-medlem og fortsetter:

– Arbeiderpartiet er for utydelige i de viktigste spørsmålene. De må markere seg i saker som betyr noe i hverdagen til folk. For å vinne valg må man begynne tidlig, være tydelig og ha noen klare saker å markere seg på.

Hun mener Ap ikke kommer til å vinne Stortingsvalget om ett år dersom de ikke legger om og blir mer tydelige.

Giske ikke imponert over Høyre-kritikken

Ap-nestleder Trond Giske smiler. Blå bakgrunn

Ap-nestleder Trond Giske sier Høyre snakker mer og mer om Ap siden de ikke klarer å få resultatene de ønsket etter forrige stortingsvalg.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ap-nestleder Trond Giske lar seg ikke vippe av pinnen av kritikken fra Sanner.

Lider dere av idétørke?

Både Sanner og jeg har vært ledere av ungdomsorganisasjonene i våre respektive partier, og Sanner har vel funnet litt tilbake til den retorikken han brukte som leder i Unge Høyre. Det lar jeg meg ikke hisse så mye opp over, sier Giske.

Han sier han er glad for muligheten til å oppklare for Sanner hva han mener er forskjellene på Ap og Høyres politikk.

  • Løse problemet med økende arbeidsløshet gjennom økt offentlig innsats fremfor å overlate dette til private aktører.
  • Ikke drive nedsalg av offentlig virksomhet men bygge Norge videre og bruke den kapitalen vi har til å lage industri og slå ring om arvesølvet i Statskraft og Statsskog.
  • Droppe store skattekutt, sørge for mer rettferdig fordeling med større fellesskap, mer trygghet for den enkelte og bruke penger på velferd og å holde forskjellene i befolkningen på et lavt nivå.

– Dette tror jeg egentlig Sanner vet, men tre år etter at de gikk til valg og skrøt at de stort sett snakker om egen politikk, så snakker de nå mer og mer om Ap ettersom resultatene uteblir. Det tar jeg som et godt tegn, for jeg tror vi skal ta over stafettpinnen og regjeringsmakten i 2017.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ