Hopp til innhold

Sanner om arbeidslivet: – Arbeidsledigheten er altfor høy

LO og NHO advarer om at ledigheten kan bite seg fast på et høyt nivå hvis regjeringen ikke utvider ordningen. Det vil komme en beslutning om ikke altfor lenge, lover finansministeren.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen sammen med NHO-direktør Ole Erik Almlid.

LO og NHO stiller felles krav til regjeringen i dagens møte om permitteringsordningene. De ønsker en utvidelse til 52 uker.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi opplever at vi fortsatt står i en alvorlig krise, sa Jan Tore Sanner (H) da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

I dag møtte finansminister Sanner og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) partene i arbeidslivet for en diskusjon om situasjonen i arbeidslivet utover høsten.

Under møtet presenterte blant andre LO og NHO sine bekymringer for regjeringen.

– Det er veldig nyttig for oss å få innspill fra partene i arbeidslivet for å se på hvilke bransjer som nå vil møte utfordringer, sa Sanner, som lovet at en ny vurdering av kompensasjonstiltak og permitteringsregelverket vil være på plass snarlig.

Ønsker mer bransjerettet kompensasjon

NHO-direktør Ole Erik Almlid var fornøyd med møtet.

– Vi ser at det er en bedring noen steder, men mange næringer kommer til å kjenne på dette i ukene og månedene foran oss.

NHO er særlig bekymret for næringene som er hardest rammet av koronatiltakene i vår. Almlid nevner reiseliv, eksport, maritim sektor, luftfart, samt bygg- og anleggsnæringen.

– Det er fortsatt krise. Vi må forvente at mange kommer til å slite i lang tid fremover.

– Vi må se på muligheter for bransjespesifikke kompensasjonsordninger, sa Almlid til pressen etter møtet.

Almlid understreket også at de står fast ved kravet om 52 ukers permitteringsordning. Uten en utvidelse frykter han «unødvendig mange vil miste jobben sin.»

– Det betyr mye for dem som er permittert at de vet at de har en jobb å gå tilbake til.

LO: Utålmodig

Også LO-leder Hans Christian Gabrielsen er fornøyd med møtet. Han er tydelig på forventningen om at regjeringen lytter til partene.

– Permitteringsregelverk har vært gjenstand for utålmodighet i lang tid. Vi har gjentatt betydningen av å få en rask beslutning om dette. Jeg forventer at den konklusjonen blir i tråd med den enstemmige tilbakemeldingen fra organisasjonene.

Gabrielsen understreker at permitteringsordningen er et viktig virkemiddel for å hindre at bedrifter mister viktig kompetanse på feil grunnland.

– Det er viktig for bedriftene at de har tilgang på kompetansen som er nødvendig for å kunne gjenreise aktivitet, sa Gabrielsen.

Han løfter frem reiselivsnæringen som en særlig utsatt næring:

– For reiselivsnæringen ser høsten veldig mørk ut.

Arbeidsministeren: – Ikke uproblematisk

Men arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mener at en utvidelse av permitteringsordningen ikke er helt uproblematisk.

– Det er noen dilemmaer her. Hvis vi håndterer dette på en gal måte så låser vi i verste fall folk inne til en arbeidsplass som blir borte. Derfor har det vært viktig for regjeringen å se hvordan dette utviklet seg gjennom sommeren, og ha et møte med partene. Så skal vi ta en beslutning raskt.

Fristen i ferd med å løpe ut

Gabrielsen mener regjeringen har vært for defensive i arbeidet med permitteringsreglene. Nå frykter han en bølge av oppsigelser hvis permitterings­ordningen ikke utvides ytterligere.

– Fristene i dagens ordning er i ferd med å løpe ut, sier han.

To av fem bedrifter har ifølge LO fortsatt ansatte som er permitterte, og de som ble permittert i mars og april kan med dagens regler være det ut oktober. Da vil mange bli sagt opp, frykter LO-lederen.

Han mener Sanner må handle raskt for å redde bedrifter og arbeidsplasser.

– Situasjonen er slik at vi ha en utvidelse til 52 uker, sier han.

Går hjemme og prøver å fylle dagene

Lystekniker Jon Eidsvåg er blant dem som har vært 100 prosent permittert siden midten av mars.

Han jobber i Trondheim lyd, som tar oppdrag i kultur- og eventbransjen. Da regjeringen innførte forbud mot forsamlinger, ble alle oppdragene kansellert. De rundt 40 ansatte ble permittert.

Lystekniker Jon Eidsvåg har vært permittert siden midten av mars.

Lystekniker Jon Eidsvåg har vært permittert siden 18. mars.

Foto: Buckethaus

– Man går og venter på oppdragene. Ellers er det å være hjemme og prøve å fylle dagene. Uten veldig stort hell.

Han skulle ønske at han kunne fått redusert lønn for å være på jobb, i stedet for å motta dagpenger og gå hjemme. Det er en modell som er mer lik den danske.

– Jeg tror det hadde vært bedre for arbeidsgiveren min og for meg, sier han.

Dobling i arbeidsledigheten

Kort tid etter at landet stengte ned i mars, gjorde regjeringen det mulig å permittere ansatte ut oktober i år, i stedet for den vanlige regelen om 26 uker.

Før sommeren sa statsminister Erna Solberg at hun ikke ville svare på spørsmål om utvidelse før regjeringen visste mer om hvordan arbeidslivet ville se ut til høsten.

Med økt smittespredning gjennom sommeren er det lite som tyder på at norsk arbeidsliv vil bli normalt med det første.

Mer enn 220.000 er helt eller delvis arbeidsledige, viser tall fra Nav. Det er mer enn dobbelt så mange som før krisen inntraff.

Jan Tore Sanner

Finansminister Jan Tore Sanner møter onsdag partene i arbeidslivet for å diskutere permitteringsordningene i lys av koronakrisen.

Foto: Terje Pedersen

Lenger permittering «eneste riktige»

I likhet med LO og NHO håper lystekniker Eidsvåg at permitterings­ordningen blir utvidet. Helst i ett år, men i hvert fall ut året. I mellomtiden strever han med å vite hvordan han skal få tiden til å gå.

– Det er ikke noe gøy å sitte hjemme og ikke ha noe fornuftig å ta seg til. Arbeidsgiveren lå an til et rekordår og så får man plutselig ikke lov til å jobbe. Jeg skulle veldig gjerne hatt en jobb å gå til. Det kjenner jeg på, sier Eidsvåg.

Han understreker at arbeidsgiveren ønsker å få ham tilbake i jobb, men at firmaet ikke får lov til å ta oppdrag nå, fordi det innebærer at mennesker samles.

– Sånn som ting ser ut nå er det eneste riktige at vi får lenger permittering.

Vil at arbeidsgiverne skal betale mer for permitteringene

Seniorforsker Simen Markussen ved Frischsenteret er imidlertid skeptisk til å utvide permitterings­regelverket fra 30 til 52 uker, og la staten betale hele regningen.

Problemet er at man ikke da klarer å skille mellom jobber som har livets rett, og de som ikke har det, sier han.

Markussen mener at en bedre løsning kan være at arbeidsgiver må betale en ny arbeidsgiverperiode.

– På den måten kan vi få et slags skille mellom arbeidsplasser som har en fremtid og de som ikke har det. Noe vi er redd vi ikke får hvis vi bare forlenger permitteringen.

– Da er poenget at arbeidsgiver må betale lønnen til den ansatte i en gitt periode?

– Ja, det er det. Arbeidsgiver må være villig til å betale litt. Som et slags signal på at han har tro på fremtiden for denne jobben, sier Markussen.

Både regjeringen og NHO vil se på muligheten for en ny arbeidsgiverperiode, slik Markussen skisserer.

– Vi vil se på en ny arbeidsgiverperioder der man en kort periode kommer tilbake til arbeidsplassen før en ny permitteringsperiode, sa Isaksen onsdag ettermiddag.

AKTUELT NÅ