Hopp til innhold

Sakkyndig visste lite om hudbehandling - kalt inn som ekspertvitne på nytt

Jaysuma Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen reagerer på at rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen fortsatt er sakkyndig når rettssaken starter opp igjen.

Halsen til Ndures ekssamboer

PRIKKER: Disse prikkene, rundt halsen til den fornærmede kvinnen, har vært gjenstand for krangling i Ndure-saken. Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener prikkene kan skyldes en kosmetisk behandling, noe rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen tidligere har avvist.

Foto: Politiet / Politiet

– Jeg blir oppgitt, og lurer på om det er mulig å få en rettferdig rettsbehandling for Ndures del, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Tre uker har gått siden rettssaken mot Jaysuma Ndure, som er tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin tidligere samboer, ble utsatt på grunn av tvil rundt halsmerker på ekssamboerens hals.

Larsen har i etterkant av utsettelsen rast kraftig mot politiets etterforskning, og bedt Riksadvokaten utnevne et sette-politidistrikt i saken.

– Har ikke peiling

Arne Stray-Pedersen

SAKKYNDIG: Overlege ved avdeling for rettspatologi og klinisk rettsmedisin ved Rikshospitalet, Arne Stray-Pedersen, forklarte i retten at merkene på halsen til Ndures eks kunne stamme fra et halsgrep.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen mener det ikke er avklart om prikkene ekssamboerens hadde på halsen natten Ndure ble pågrepet kan stamme fra en form for hudbehandling, kjent som «Dracula treatment».

Da den erfarne rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen forklarte i Nedre Romerike tingrett i slutten av januar, var hans vurdering at merkene på halsen til ekssamboeren passet med hennes forklaring om at hun hadde blitt utsatt for et halsgrep.

På spørsmål fra forsvarer Larsen erkjente imidlertid Stray-Pedersen at han ikke hadde inngående kjennskap til «Dracula Treatment».

Nå har Stay-Pedersen igjen blitt oppnevnt som sakkyndig når saken etter planen skal tilbake i retten torsdag og fredag neste uke.

Dette får Larsen til å rase.

– Det første jeg reagerer på er at politiet ber om at han oppnevnes, når han allerede har forklart seg om hva det skyldes. Det andre jeg reagerer på er at han tar oppdraget, når han sier han ikke har peiling denne form for hudbehandling, sier forsvareren til NRK.

Larsen og Ek Sørensen i retten

KRANGEL I RETTEN: Jaysuma Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen og politiadvokat Camilla Ek Sørensen hadde flere feider da Ndure-rettssaken gikk i Nedre Romerike tingrett i slutten av januar. Neste uke skal de to etter planen møtes på nytt, når saken fortsetter.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ankegrunnlag

Larsen har allerede anket oppnevnelsen av Stray-Pedersen til lagmannsretten. Dette ble avvist, med begrunnelsen at spørsmålet ikke kan prøves underveis i en hovedforhandling.

– Samtidig har jeg fått bekreftet at dette er noe som kan bli brukt som ankegrunnlag ved en eventuell dom, sier Larsen.

Som en del av etterforskningen de siste ukene, har politiet også avhørt en lege ved hudklinikken som utfører den aktuelle hudbehandlingen.

Legen skal etter det NRK får opplyst ha forklart at ekssamboeren har fått utført behandlingen. Dette står i motsetning til hva kvinnens mor forklarte i retten. Larsen har derfor anmeldt Ndures eks og hennes mor for falsk forklaring.

Blir tema i retten

Bitemerke på kroppen til Jaysuma Ndure

BITEMERKE: Merket på kroppen til Ndure ble ikke oppdaget før sprinteren ble løslatt fra varetekt.

Foto: Privat / NRK

I tillegg til Stray-Pedersen har Nedre Romerike tingrett nå oppnevnt en odontolog, som skal forklare seg om tannmerkene Ndure hadde på kroppen etter den siste krangelen med ekssamboeren.

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen ønsker ikke å kommentere om det er gjennomført tannavstøpning av kvinnen, slik Larsen har bedt om.

Sørensen ønsker heller ikke å kommentere hva hudlegen har sagt i avhør.

– Det var uklarhet rundt dette som medførte utsettelse av hovedforhandlingen. De personene som antas å kunne bringe dette på det rene vil bli stevnet for retten for å avgi forklaring, sier politiadvokaten.

Ndure under konkurranse i Sveits

I RETTEN IGJEN: Norges raskeste mann, her under konkurranse i Sveits, må etter planen tilbake i Nedre Romerike tingrett neste uke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

AKTUELT NÅ