Hopp til innhold

Ruben mørbanket i Bodø fengsel: – Jeg var bombesikker på at jeg skulle dø

Ruben ble overfalt og banket opp i fengsel, og dermed også en del av en dyster voldsstatistikk. Det er en økning av vold i norske fengsler, viser rapport.

Ruben ble utsatt for vold i fengsel.

BLODIG: Ruben fikk blødde etter volden han ble utsatt for. Et kutt på nesa er blant skadene han ble påført. Siden har han slitt.

Foto: Kriminalomsorgens avdeling høy sikkerhet Bodø

– Det var så mye blod, sier Ruben.

På videolink fra Bodø fengsel sitter han ikledd en blå T-skjorte og en joggebukse. Klokken er ikke mer enn 10.30 denne morgenen, men Ruben er opplagt og klar for å fortelle om en hendelse tilbake i tid.

– Det skal ikke være sånn. Man skal ikke være redd i norske fengsler. Man skal ikke være redd for å få en kniv eller et kaffekrus uprovosert i ryggen.

ruben utsatt for vold i fengsel

BLOD: Blodet rant fra nesa etter volden han ble utsatt for. På legevakta måtte han sy flere sting.

Foto: Kriminalomsorgens avdeling høy sikkerhet Bodø

Hendelsen han viser til dateres tilbake til 2. juledag 2019. Ruben setter seg i sofaen på fellesrommet etter at gymtimen er blitt avlyst. Han går i gang med å smøre seg noen brødskiver når det plutselig smeller.

– Jeg snudde meg og fikk et slag med et kaffekrus rett over munnen, ansiktet og nesen, forteller han.

– Jeg datt over bordet og skjønte ikke hva som skjedde. Så ble jeg slått en gang til. Og enda en gang til. Jeg husker at han ropte «monster» og «tyster» mens han slo løs på meg. Det var så mye blod, herregud.

Bodø fengsel, ruben ble utsatt for vold

BLODFLEKKER: Blodet på gulvet måtte tørkes opp etter hendelsen. Flere blodflekker var synlige på gulvet da betjentene kom på stedet.

Foto: Kriminalomsorgens avdeling høy sikkerhet Bodø

– Jeg var bombesikker på at jeg skulle dø. Jeg husker at jeg så han i øynene og han hadde ikke tenkt til å slutte å slå. Ett slag til og jeg hadde strøket med.

– Jeg våknet på natta med panikkanfall

Ifølge Kriminalomsorgsdirektoratets (KDI) siste årsrapport var det en urovekkende økning i rapporterte tilfeller av vold og trusler mellom innsatte i fengsel i 2019.

KDI skriver at de vil prioritere å undersøke årsakene til volden. I årsrapport lovet de å iverksette tiltak.

– Det var en markant økning fra 2018 til 2019. Tallene for hele 2020 er ikke helt klare, men det ser ut til at de ligger på samme nivå som 2019, sier assisterende direktør Jan-Erik Sandlie til NRK.

– Våre interne gjennomganger viser at vold og trusselhendelser enten skjer som en direkte eller indirekte følge av gjennomført aktivitet og fellesskap. Det er imidlertid noen hendelser som direkte knyttes til enkeltinnsatte med lav terskel for vold. Det synes også å være et større tilfang av psykisk syke i fengslene, noe som kan forklare økningen av voldshendelser.

Han mener miljøet i noen fengsel er blitt «tøffere».

– Over de senere år har vi sett et betydelig hardnet miljø i fengslene med høyt sikkerhetsnivå. Når flere overføres til straffegjennomføring i samfunnet, melder flere fengsler at de opplever en sterkere konsentrasjon av «tøffere» og utfordrende innsatte i fengslene.

Assisterende direktør, Jan-Erik Sandlie i Kriminalomsorgsdirektoratet.

HARDNET MILJØ: Det skal stilles krav til systematisk hendelsesgjennomgang, med hensikt i å lære av feil, avvik og nestenhendelser, samt at det skal utarbeides en sentral mal for gjennomgang av hendelsene, sier Jan-Erik Sandlie.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

– Vi må få bedre rutiner for å lære av enkelthendelsene, i tillegg jobber vi med å få på plass et nytt IKT-system for hele kriminalomsorgen som vil gi oss bedre informasjon om hvilke innsatte som ikke bør sitte sammen med andre innsatte, legger Sandlie til.

For Ruben er dét en fattig trøst. Han lider som følger av volden han ble utsatt for.

Graf fra årsrapporten: Statistikk over vold og trusler mellom innsatte

Statistikk over vold i norske fengsler i 2019
Foto: Kilde: / Kriminalomsorgsdirektoratet

– Det var store kutt

Det var én betjent i nærheten da hendelsen fant sted.

Han gjorde det han kunne ved å slå alarm og tilkalle flere mannskaper, mener Ruben. Men det føltes som en evighet før hjelpen kom.

– Jeg skalv da hjelpen kom, men fikk bedøvelse og ble sydd igjen. Fortanna mi var slått løs. Det var store kutt, men jeg ble sydd «i hop», sier han mens han peker på ansiktsarrene.

Ruben utsatt for vold i fengsel

TØRKER OPP: Etter volden fikk Ruben papir fra en medinnsatt som hjalp han gjennom gangen.

Foto: Kriminalomsorgens avdeling høy sikkerhet Bodø

Politiet har tatt ut tiltale mot mannen. Av tiltalebeslutningen fremgår går det:

  • Kroppsskaden anses som grov. I det legges det særlig vekt på at den har skjedd uten foranledning og har karakter av overfall, og er forøvd ved bruk av særlig farlig redskap.

Etter hendelsen har Ruben slitt. I fellesrommet blir han stadig minnet på volden han ble utsatt for. Det gikk flere måneder før han turte gå ut i luftegården eller ta seg en tur til gymsalen.

Men aller verst var nettene.

– Jeg slet veldig mye med søvn det første halvåret. Jeg våknet på natta med panikkanfall. Jeg kaldsvettet og skjønte ingenting.

Hva slags oppfølging fikk du?

– Jeg er mest skuffet over oppfølgingen etter volden. Jeg har egentlig ikke fått noe oppfølging. Det var vel to turer til psykologen og ferdig etter det.

Bodø fengsel, ruben ble utsatt for vold

BLOD PÅ VEGG OG GULV: Det var synlige bevis etter hendelsen. Blodflekker på flere i fellesavdelingen i Bodø fengsel.

Foto: Kriminalomsorgens avdeling høy sikkerhet Bodø

Hevder de innsatte sa ifra to uker i forveien at det ville smelle

Det var ingen foranledning til hendelsen, ifølge Ruben og andre medinnsatte. Men de mener at de ansatte ble varslet to uker i forveien om at en innsatt hadde uttalt at han skulle utøve vold og at «det kom til å smelle».

Dette ble ifølge Ruben formidlet videre til ledelsen av fengselsbetjentene uten at noe ble gjort. De innsatte mente at voldsutøveren trengte hjelp.

  • Kriminalomsorgens avdeling høy sikkerhet Bodø ønsker ikke å kommentere den spesifikke saken av hensyn til mulig etterforskning/rettsbehandling, samt. hensynet til taushetsplikt og personvern.

Har du fått noen forklaring på hvorfor det ikke ble fulgt opp?

– Nei. Det er ledelsen det har stoppet opp hos. Betjentene har gjort det de skal, mener Ruben.

Advokat Sulman Hussain

ADVOKAT: Sulman Hussain i advokatfirmaet Actio mener klienten ikke har fått tilfredsstillende oppfølging.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

På generelt grunnlag skriver Bodø fengsel i en uttalelse til NRK at de har rutiner og praksis for behandling av slike saker.

– Overfallet har satt dype psykiske spor hos min klient, samtidig som han fortsatt har noen fysiske smerter. Han er fortsatt svært preget etter hendelsen og er skuffet over at han ikke har fått oppfølging fra fengselet i henhold til sitt behov etter en slik traumatisk hendelse, sier Rubens advokat, Sulman Hussain.

– Jeg kommer aldri til å føle meg trygg her igjen. Jeg går alltid og ser meg over skuldrene og er konstant på vakt. Det sliter veldig på.

Til våren får han mulighet til permisjon og et miljøskifte.

  • NRK har forsøkt å få en kommentar fra den tiltaltes advokat, men uten hell.

AKTUELT NÅ