Hopp til innhold

Roste Libya så sent som i 2006

For fem år siden roste den rødgrønne regjeringen Libya for økonomisk og politisk fremgang.
– Regimet var like ille da som nå, sier Amnesty International.

Odd Roger Enoksen i samtale med statsminister Baghdadi al-Mahmudi.

Odd Roger Enoksen i samtale med statsminister Baghdadi al-Mahmudi.

Foto: Jon Hauge / Aftenposten

John Peder Egenæs

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Libyas viktighet innen både politikk og økonomi blir stadig større. Fra et norsk perspektiv er det veldig positivt. Vi (...) ønsker å samarbeide tettere med Libya.

Les også: Frykter Gaddafi vil bombe oljefelt
Les også: – Har militære Libya-planer klare
Les også: Libya vil slippe inn FN-team

Ordene står i talen daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen holdt på vegne av den rødgrønne regjeringen da han åpnet Statoils kontor i Libya.

Den fortsatte med et ønske om at Norge og Libya fortsetter å utveksle ideér og erfaringer.

Fem år senere vil ingen vestlige land snakke med regimet i Libya. Det til tross for at generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International sier Muammar al-Gaddafi og hans styre var like brutalt og undertrykkende nå som det var i 2006 når det ble lovprist av den norske regjeringen.

– Menneskerettighetssituasjonen er vanvittig

Han sier menneskerettighetssituasjonen i det nordafrikanske landet har vært nær uendret siden Gaddafi tok makten i 1969.

– Menneskerettighetssituasjonen nå er vannvittig, men den var ikke noe bedre i 2006 selv om situasjonen i landet den gang var anderledes. Den gang var det ikke behov for å være så brutal som vi nå ser for å holde Gaddafi ved makten, men det ville vært det dersom noen hadde truet Gaddafis makt, sier Egenæs.

Egenæs mener Libya ble nær renvasket av vesten i 2003 etter at landet ble med på krigen mot terror og blant annet utleverte dem som hadde blitt dømt for å stå bak Lockerbie-aksjonen.

– Regimet var like brutalt som før og ingenting tydet på noen reform i forhold til det libyske folk, men landet var med i krigen mot terror og vesten stormet inn for å tjene penger, sier Egenæs før han fortsetter.

– Måten norske myndigheter har aggert på i Libya viser at de er mer opptatt av å tjene penger enn av å forsøke å påvirke menneskerettighetssituasjonen. Det har skjedd i Libya og det skjer i andre land.

Store penger

Og Statoil, som staten eier mer enn halvparten av, har tjent penger. Magasinet Ny Tid har gått gjennom årsrapportene til oljegiganten i årene 2007 til 2009.

De viser at det norske oljeselskapets virksomhet, som Enoksen markerte åpningen av, har generert både inntekter og investeringer i milliardklassen.

Ifølge Ny Tid har Statoil gjort investeringer i landet for 1,4 milliarder kroner, og ut fra et inntjeningsperspektiv har dét vært vel anvendte penger.

I 2007 hadde selskapet inntekter på 926 millioner kroner i Libya. I årene som følger ligger de årlige inntektene på henholdsvis 868 millioner kroner i 2008 og 511 millioner kroner i 2009.

Det gir en inntekt på til sammen 2,3 milliarder kroner på disse tre årene. Statoil har ikke ønsket å opplyse overfor magasinet hva inntektene i 2010 har vært.

UD: – Riktig den gangen

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide

Statssekretær i Utenrikssdepartementet, Espen Barth Eide

Foto: JOHN COGILL / AP

Statssekretær Espen Barh Eide (Ap) i Utenriksdepartementet mener det var riktig av den rødgrønne regjeringen og olje- og energiminister Enoksen å aggere slik de gjorde.

– I ettertid kan man alltid si hva man burde gjort for lenge siden, men man skal huske på at det var strenge sanksjonstiltak mot Libya før 2003. Etter det var man i det internasjonale samfunn av den oppfatning at Libya var på vei i riktig retning, sier Barth Eide til NRK.

Han avviser at det ville være aktuelt for Norge å innføre ensidige sanksjoner mot Libya som ett av verdens eneste land den gangen.

– Det internasjonale samfunn følte at landet var på vei ut av isolasjonen. Samtidig er det alltid viktig at det internasjonale samfunnet oppererer mest mulig samlet.

Video Gro Holm kommenterer situasjonen i Libya

Gro Holm kommenterer situasjonen i Libya.

AKTUELT NÅ