NRK Meny
Normal

– Har militære Libya-planer klare

Amerikanske militærplanleggere forbereder flere mulige måter å gå inn i Libya på dersom USA og dets allierte bestemmer seg for å gå inn, melder The New York Times.

Opprørssoldater i Libya

USA vurderer å sende inn team som kan hjelpe opprørerne i kampen mot Muammar al-Gaddafi.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

De militære planene inkluderer løsninger fra havet, fra land og fra luften, melder den amerikanske storavisen.

Advarer mot å angripe enda en muslimsk nasjon

Forsvarsminister Robert Gates, som i dag ankom Afghanistan, og andre militære ledere, har advart mot et angrep. De tror ikke USA bør gå til angrep mot enda en muslimsk nasjon, selv om det er for å støtte en demokratisk bevegelse.

The New York Times siterer en anonym tjenestemann i administrasjonen. Kilden forteller at en del av planen er å bruke et fly som kan blokkere signaler og bryte kommunikasjonen mellom Libyas regjering og soldatene.

USA har allerede de to marinefartøyene «Kearsarge» og «Ponce» i angrepsposisjon utenfor Tripoli. Fartøyene har kapasitet til angrep fra luft, hav og land, og kan slå til raskt.

Opprørsledere har bedt USA om å innlede kamper mot Gaddafi-soldatene som angriper sivile. De får støtte i det amerikanske Senatet, der medlemmer av begge partiene - blant annet de tidligere presidentkanidatene John McCain og John Kerry - ber president Barack Obama om å ta grep om situasjonen i Libya.

Kan gjenta Afghanistan-oppskriften

En annen taktikk som er med i planleggingen, er å forsyne opprørerne med våpen og forsyninger, slik det er foreslått av blant annet ekspresident George W. Bush sin sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley.

– Det ville vært svært bra dersom vi hadde kunnet væpne opprørerne, og gi dem luftvernsutstyr så de kan håndheve en flyforbudssone over sitt eget område, sa Hadley til CNN-programmet «State of the Union».

Det vurderes også å sende inn små lag som kan hjelpe opprørerne, slik det ble gjort i Afghanistan for å fjerne Taliban.

USA under press

President Barack Obama sier at alle alternativer, inkludert militære operasjoner, er på bordet. Men han sier også at en beslutning om en flyforbudssone ikke ligger i kortene med det første.

Flere kongressrepresentanter og tidligere medlemmer av administrasjonen mener likevel at ett alternativ er å skaffe opprørerne våpen.

– Jeg tenker at mye våpen kommer til å finne veien til opprørerne i Libya uansett i de neste ukene, sa den demokratiske senatoren John Kerry, som er leder for utenrikskomiteen i Senatet, til CNN søndag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt