NRK Meny
Normal

Røe Isaksen mener mobbere bør flyttes til ny skole

Barn som mobber, bør flyttes til andre skoler, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) åpnet antimobbekampanjen Bruk hue på Brannfjell skole i september.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Det står ikke eksplisitt i dagens lovverk at en elev som mobber, kan flyttes til en annen skole, men det fremgår av lovens forarbeider at det er adgang til dette.

Kunnskapsdepartementet (KD) foreslår nå lovendringer som åpner for at mobbere i visse tilfeller skal kunne flyttes til en annen skole. På den måten slipper offeret selv å måtte flytte.

– Å tvangsflytte en elev er på mange måter en fallitterklæring for skolen og kommunen, og kan innebære at skolen ikke har lyktes med en av de viktigste oppgavene; å fremme helse, trivsel og læring, skriver seksjonsleder i Utdanningsforbudet, Torbjørn Ryssevik, i et høringssvar til KD.

Røe Isaksen får støtte av foreldre og elever, men skoleeiere og lærerne sier nei, skriver Vårt Land. Den siste Elevundersøkelsen viser at så mange som 17.000 barn og unge blir mobbet to-tre ganger i måneden eller mer.

– Skolens rykte viktigere enn barna

Mange skoler ofrer hensynet til barna for at de utad skal ses på som mobbefri, sier forfatter og prosjektleder for antimobbearbeidet i Unicef Norge, Kristin Oudmayer.

En av dem var 13 år gamle Odin Osen Andersgård som tok sitt eget liv i høst, og som VG har skrevet flere artikler om de siste dagene.

Oudmayer som i 2010 ga ut boka Fordi jeg fortjener det? En bok om mobbing, håp og ansvar, sier det å erkjenne mobbing er et prestisjenederlag skolene vil unngå for enhver pris, skriver Dagsavisen.

Benekter og bagatelliserer mobbingen

Hun forteller om foreldre hun har møtt, som gråtkvalt forteller at barna deres mobbes og plages på det groveste, og kjemper en daglig kamp for å overleve. Samtidig benekter og bagatelliserer voksne og ansvarlige mennesker mobbingen.

– Jeg har besøkt fullsatte gymsaler på skoler der rektor over høyttaleranlegget uttrykker glede for at det ikke finnes mobbing ved deres skole, mens foreldre sitter i salen og rister oppgitt på hodet, sier hun,

– Jeg har vært vitne til at rektor benekter mobbing på skoler der jeg positivt vet at det har versert grove mobbesaker i lang tid, legger Oudmayer til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger