Riksadvokaten krever ytterligere Krekar-etterforskning

Riksadvokaten krever at Krekar-saken etterforskes ytterligere. Krekar ble varetektsfengslet og siktet etter et NRK-intervju.

Mulla Krekar på vei inn til fengslingsmøtet

I VARETEKT: Mulla Krekar på vei inn til fengslingsmøtet i Oslo tingrett i slutten av februar.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Riksadvokaten ber nå om at saken sendes tilbake til Statsadvokaten. Det opplyser førstestatsadvokat Katharina Rise hos Riksadvokaten til NRK.

– Vi har i dag besluttet å tilbakesende saka med ordre om ytterligere etterforskning. Vi har gitt frist om tilbakemelding i juli, sier Rise, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Hun henviser til Oslo statsadvokatembeter og Oslo politidistrikt. NRK har vært i kontakt med Oslo politidistrikt, som vil avvente med å kommentere saken til de har fått høre grunnlaget fra Riksadvokaten.

Veldig interessant

Krekars advokat Brynjar Meling var ikke kjent med utviklingen i saken da NRK var i kontakt med ham fredag ettermiddag.

– Dette er meget interessant. Dette kan få betydning for fengslingsspørsmålet, sier Meling til NRK.

Ved tidligere fengslingsmøter har politiet argumentert for videre fengsling av Krekar fordi en tiltale vill være klar før sommeren. Slik blir det altså ikke.

– Det er altså fare for at han sitter uriktig fengslet, noe vi også har fryktet tidligere. Nå vil vi vurdere om vi skal be om at han løslates ved neste fengslingsmøte, sier Meling.

– Sender gave til den som dreper han

At etterforskningen sendes tilbake til statsadvokaten kan tyde på at Riksadvokaten mener det er noe galt med arbeidet som er gjort, eller at grunnlaget for å reise en tiltale er mangelfull.

Krekar ble pågrepet og varetektsfengslet i ferbruar, dagen etter at det omstridte intervjuet ble sendt på NRK. I intervjuet sier Krekar blant annet at de som fornærmer Islam, fortjener å dø.

Krekar sier også at han vil «sende en gave» til den som dreper Halmat Goran, en av flere kurdere Krekar tidligere er dømt for å ha truet.

Krekars forsvarer Brynjar Meling anket først varetektskjenneslen, men tingretten fikk medhold i lagmannsretten. I april samtykket Krekar til nye uker i varetekt.

Samtidig er det klart at politiet ikke vil anke Borgarting lagmannsretts avgjørelse om at Mulla Krekar ikke kan tvangsflyttes til Hemnes i Sør-Trøndelag.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

VIDEO: Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger