NRK Meny
Normal

«Uansett hvor mange Mujahideenerne dreper, så har kuffarene og munafiqoon drept flere»

I innlegg på nettstedet islam.no rettferdiggjorde Hassan Dhuhulow drap på sivile. Noen år etterpå drepte han selv uskyldige på kjøpesenteret Westgate.

Hassan Dhuhulow i Westgate

Fire terrorister skjøt sivile inne på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Minst 63 ble drept. En kilde i Kenya sier til NRK at PST i fjor bekreftet overfor kenyansk politi at Dhuhulow var en av terroristene.

Foto: HO / Afp

Norsk-somaliske Hassan Dhuhulow er utpekt som en av fire terrorister som drepte minst 63 mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i fjor høst.

Dhuhulow var en svært aktiv debattant på nettstedet islam.no, og skrev over 2000 innlegg over en periode på tre år.

I 2008 ble al-Shabaab satt på USAs terrorliste, og i den forbindelse kom temaet om drap på sivile opp.

Da skrev Dhuhulow at hellige krigere har rett til å kjempe for sin religion, land og folk. Vantro og hyklere har uansett drept flere enn det hellige krigere hadde, argumenterte Dhuhulow.

Klassebilde Hassan Dhuhulow

Klassebildet: Dette bildet er tatt like før Hassan Dhuhulow reiste tilbake til hjemlandet Somalia, ti år etter at han kom til Norge for første gang.

Foto: Privat

«Vi vet alle, men mindre du har noen skruer løs at uansett hvor mange Mujahideenerne dreper, så har kuffarene og munafiqoon drept flere enn dem. ha dette i bak hode. PUNKTUM.»

En av motdebattantene spør hvordan man kan støtte en gruppe som angriper sivile mål. Dhuhulow svarer:

«Du fortsetter å beskylde Al shabaab for noe det ikke er bevis på. saken er mer: Hva blir ansett på som sivile?»

Ble medlem av al-Shabaab

Dhuhulow ga sin uforbeholdne støtte til al-Shabaab allerede som 16-åring, i forbindelse med at Etiopia invaderte Somalia i 2006. Han skrev at invasjonen ville føre til kaos i hjemlandet.

«Det er flere 10 tusener av etiopiske tropper, om det ikke flere 100 tusener av dem. Dette er SANT altså, det er ikke noe tull. Jeg skulle ønske jeg kunne være der å forsvare religionen min, folke mitt og landet mitt.»

To år senere, i 2008, var støtten hans like sterk.

«Al Shabaab er best, og de mektigeste av alle mujahideen organisasjoner i Somalia.»

Året etter at Dhuhulow skrev dette reiste han til Somalia og ble medlem av organisasjonens martyrbrigade, slik NRK fortalte på mandag.

Propagandamagasinet Gaidi mtaani

Spesialnummer: I en reportasje på 12 sider forteller al-Shabaab om aksjonen på Westgate. Terroristene var brødre som ville skape kaos før de ble drept av fienden, ifølge magasinet.

Foto: Faksimile

Martyrbrigaden står bak selvmordsaksjoner og blir av al-Shabaab-ekspert Stig Jarle Hansen beskrevet som de mest ekstreme av de ekstreme.

– Martyrbrigaden er segregert fra resten av organisasjonen. Det er de som står bak selvmordsangrepene. Noen av de mest radikale og de mest internasjonalt fokuserte er i denne avdelingen, sier Hansen.

Forteller om dramatisk oppvekst

Hassan Dhuhulows venner og bekjente sier det er uforståelig at Dhuhulow er utpekt som en av de verste terroristene Norge har sett. Dhuhulow blir beskrevet som høflig, hardtarbeidende og snill.

Liban Mohamed vokste opp med Hassan Dhuhulow. Han tror ikke barndomskameraten var med på terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i fjor.

Snakket aldri om ekstreme ting: – Det kan ikke være han. Han hadde alltid potensiale til å bli alt annet han ville i livet, sier Liban Mohamed, som kjente Dhuhulow som liten.

Dhuhulow kom til Norge som 9-åring sammen med sin fetter. Moren ble igjen og faren var allerede død, ifølge Dhuhulow selv.

Dhuhulows barndomshjem

Tenårene i Larvik: Dhuhulow bodde i Norge i ti år. De siste årene var han svært aktiv på ulike debattforum på internett.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

På forumet islam.no forteller han svært dramatiske opplevelser i barndommen.

«En gang så gikk en kule rett forbi øret mit, at jeg kjente luften fra kulen. En annen gang så gikk en kule mellom beina mine, det skremte meg noe forferdelig. En annen gang jeg gikk forbi naboen min, så ble han truffet i skuldren av en skudd. Det har vært noen av de farligeste episodene i livet mitt. Jeg kjenner fortsatt den dag i dag reddselen fra Krigen.»

Åtte år etter at Dhuhulow skrev dette, var han en av terroristene på Westgate.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger