Hopp til innhold

Mann 43: Er du alene hjemme, «Anne 12»?

Bare sekunder etter at NRK logget seg inn på en chatteside for barn, kom de første tilbudene fra eldre menn som ville dele bilder.

SLIK FOREGÅR DET: NRKs reporter ga seg ut for å være 12 år gamle Anne på et chatteforum. De slibrige kommentarene kom med en gang.

Det har nærmest vært en eksplosiv økning av overgrepssaker der barn og unge blir presset og seksuelt misbrukt på nett de siste årene. Etterforskningen er krevende og legger beslag på store ressurser hos politiet.

Det er ikke lenger uvanlig at det er over 100 ofre i en og samme sak, og at politiet finner millioner av overgrepsbilder. Ofte er ofrene svært unge.

Overgriperen benytter seg av flere ulike metoder for å komme i kontakt med barna. Noen ganger ønsker han å skape tillit, andre ganger går han rett på sak, ofte utgir han seg for å være en jevnaldrende – men for å finne barna på nett, oppsøker han dem der de er.

I dag kunne NRK fortelle at statsadvokaten har tatt ut tiltale mot en 27 år gammel Oslo-mann. Politiet mener han lurte over 50 norske jenter til å kle av seg på nett.

Oslo-mannen som utga seg for være russ, sa at han skulle plukke opp jentene og la dem bli med på tur i russebussen. Men det var løgn. Han lurte dem i en felle og presset dem til å begå svært grove seksuelle handlinger mot seg selv.

Han kom i kontakt med jentene på ulike chattesider eller nettapplikasjoner.

«Anne 12»

For to uker siden opprettet NRK en enkel profil på ulike chattesider som tilsynelatende er beregnet på barn.

På nettstedet «Kids Chat», en gratis chatteside, tok det bare sekunder før den fiktive brukeren «Anne 12» ble kontaktet av flere eldre menn. Nettstedet var enkelt å finne, og var det øverste treffet da vi søkte på «Chat for kids» i Google.

Ifølge brukervilkårene på siden er chatten forbeholdt tenåringer i alderen 13–16 år, men det kreves ingen innlogging for å delta i chatten.

I løpet av kort tid rant det inn med forespørsler fra hele verden. Nesten samtlige som tok kontakt, utga seg for å være eldre menn, og de aller fleste prøvde å flytte samtalen over til et nettsted hvor man kan koble til et kamera.

Guest: Hi. Mark 54 here.

Anne 12: Hi. Where do you live?

Guest: In the UK. You?

Anne 12: Norway

Guest: KK. Skipe? (red.anm. KK er slang for OK Cool, men Skype skrives med i for å unngå sensur)

Grove tilnærmelser

En annen bruker utga seg for å være en 43 år gammel mann fra USA. Han lurte på om «Anne 12» vil se ham, og oppga et brukernavn til en annen chatteside med kameraløsning.

Da hadde han allerede spurt om «Anne 12» var alene hjemme.

Felles for alle som tok kontakt, var at samtalene raskt fikk en seksuell karakter. Enkelte brukere var også svært grove i sine tilnærmelser, og la ikke skjul på at de ønsket sex med yngre jenter.

Guest: – Hi. I like fucking girls ur age. 49/m/canada here.

VIDEO: Flere eldre menn tok kontakt på chatten. Enkelte brukere la ikke skjul på hva de ville oppnå med kontakten. Grafikk: Joakim Nordström.

– Umulig å hindre

NRK har vært i kontakt med #1 Chat Avenue, som driver chatten. I en e-post skriver de at dersom en av moderatorene oppdager brukere som er for gamle, blir de umiddelbart kastet ut.

– Men dessverre slipper noen likevel igjennom, skriver Mark. Han ønsker ikke å oppgi etternavn, og skriver videre at de ikke kan moderere private samtaler mellom to brukere av hensyn til personvernet.

Ifølge nettsidene til Kids Chat er siden et sikkert og moderert chatterom.

Hvorfor blir vi kontaktet på denne måten?

– Siden er like sikker og moderert som enhver nettside der ute. Likevel er det mulig at våre moderatorer ikke er til stede hvert eneste sekund. Derfor er det en liten mulighet for at samtalene som er beskrevet her, kan forekomme, svarer Mark og påpeker at «Anne 12» ville blitt kastet ut av forumet dersom profilen chattet i åpne rom.

App på telefonen

Mange av chatteprogrammene barn og unge bruker, finnes også som apper på smarttelefoner. En populær tjeneste er Omegle, som er en gratis chattetjeneste hvor man kan chatte anonymt med forskjellige personer.

Omegle er en av tjenestene Oslo-mannen, som er tiltalt for nettovergrep mot over 50 jenter, brukte da han først tok kontakt med de unge jentene.

Når chatten starter, kan man velge om man vil snakke med kvinner eller menn. Da NRK utga seg for å være en ung jente, tok det ikke lang tid før flere ville ha samtalen over i andre forum hvor man kan koble til et kamera.

Flere av brukerne utga seg for å være i 18-19-årsalderen.

Etter det NRK kjenner til, er dette en chatteside hvor overgripere kommer i kontakt med barn.

En typisk fremgangsmåte er å lokke barna over i andre tjenester hvor man enkelt kan identifisere dem– og på den måten presse barna til senere å utføre seksuelle handlinger.

Kan sjargongen

Politioverbetjent Emil Kofoed

Kripos-etterforsker Emil Kofoed.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Politioverbetjent Emil Kofoed i Kripos sier overgriperne ofte har stor kunnskap om hvordan de ulike nettsidene og appene fungerer.

– De vet hvordan barna snakker, og lærer seg sjargongen på de ulike sidene. Vi ser at de bruker informasjon som barna legger ut til å manipulere barna, sier Kofoed.

Han mener internett og de ulike sosiale mediene har gjort det enklere for dem som har en seksuell interesse for barna å komme i kontakt med dem.

– Aksepter at barn gjør feil, og skap rom for dialog som gjør at barna kan ta kontakt dersom de opplever noe ubehagelig.

Emil Kofoed–Kripos

– Nettet gir en følelse av anonymitet, som gjør at det er enklere for dem nå enn tidligere.

Da NRK logget seg på ble vi nedrent av henvendelser. Hva sier det deg?

– Det viser at det er veldig mange overgripere på de stedene barna er. Og det viser at barna har en veldig utfordrende digital hverdag. På nett er det farer man ikke hadde tidligere.

Større enn Lommemann-saken

Kofoed sier han har opplevd litt av hvert i løpet av årene han har jobbet med dette temaet, men er likevel overrasket over hvor store sakene har blitt de siste årene.

Lommemannen-saken fikk veldig mye omtalte i media, men nå ser vi mange saker med tilsvarende omfang – også saker som er mye større.

Han råder foreldre til å følge med på hva ungene gjør på nett.

– Det viktigste foreldre kan gjøre er å sitte ned og snakke med barna. Være aktive i barnas netthverdag – akseptere at barn gjør feil på internett, og skape rom for dialog som gjør at barna kan ta kontakt dersom de opplever noe ubehagelig.

– Si nei til en-til-en-kommunikasjon med fremmede i lukkede forum

Emil Kofoed - Kripos

Kripos-etterforskeren har et godt råd til barna også:

– Det viktigste barna kan gjøre, er at de ikke går inn i en-til-en-kommunikasjon med fremmede. Dersom man ønsker snakke med fremmede, er det viktig at det skjer i den åpne delen av de sosiale mediene, som gjør at andre også kan se kommunikasjonen.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Omegle etter gjentatte henvendelser.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger