Hopp til innhold

Presser barn ned i 8-årsalderen til å kle av seg på nett

Kripos og Oslo-politiet drukner nærmest i saker der barn og unge blir presset og seksuelt misbrukt på nett. Det siste året har politiet mottatt langt flere anmeldelser enn i fjor.

Kler av seg på nett

Kripos gjennomgår stadig større beslag når de etterforsker nettovergrep mot barn og unge. I enkelte saker har de funnet bilder av barn i 8-årsalder.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Sakene starter gjerne med at overgriperen tar kontakt via et spill eller en app på telefonen. Henvendelsen kan virke uskyldig, men hensiktene til overgriperen er langt fra uskyldige.

Hans ønske er å lokke med seg barnet over til et annet sted hvor de kan kommunisere en-til-en via et webkamera.

Svært unge

Fredrik Skoglunn

Politioverbetjent ved seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Fredrik Skoglunn, forteller at nettovergrepssakene vokser i omfang.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Kripos har det siste året sett at saker med seksuell utpressing – «sextortion» – øker i antall, og ikke minst at det er flere ofre i hver sak.

I enkelte av de såkalte «sextortion»-sakene har Kripos identifisert over 100 ofre.

– Overgriperne er ute etter mest mulig seksualiserte bilder barn. De vil se så grove bilder som mulig, sier politioverbetjent ved seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Fredrik Skoglunn.

Han forteller at gjerningsmannen utnytter anonymiteten internett gir, og at han ofte utgir seg for å være en som er jevngammel med offeret.

– Det er starter gjerne med noen enkle poseringsbilder, som han truer med å legge ut på internett. På den måten havner den fornærmede i en situasjon der han eller hun ikke tør å gjøre annet enn å sende flere bilder, forklarer etterforskeren.

Skoglunn er overrasket over hvor mye enkelte er villige til å sende over internett, men også over hvor lav alder det er på enkelte av nettovergrepsofrene.

I det siste har vi sett at jenter og gutter helt ned i 8-årsalderen er villige til å kle av seg på internett.

Omfattende saker

Fredy Joaquin Salazar

Fredy Joaquin Salazar ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo.

Foto: NRK

Hos Oslo-politidistrikt har de nå seks store saker under etterforskning. I alle sakene er overgriperen en voksen mann som presser barn og ungdom til å begå overgrep på seg selv, eller til å dele seksualiserte bilder av seg selv.

I de aller fleste tilfellene er overgrepene begått via chattesider på nett eller applikasjoner på mobiltelefonen.

– Vi har identifisert 200 mulige fornærmede i Oslo i 2016. Det er flest jenter, og grunnen til det kan være at gutter har vanskeligere for å anmelde denne type forhold, sier Fredy Joaquin Salazar ved avsnitt for seksualforbrytelser.

Men veldig mange av sakene er det politiet selv som avdekker.

Mange av sakene ble anmeldt som «seksuell omgang med barn 14–16 år». I løpet av årets første fire måneder mottok politiet 577 slike anmeldelser. Det er en økning på 51 prosent sammenlignet med samme periode i 2015.

Blant disse sakene kan svært mange relateres til nettovergrep.

Kari-Janne Lid, leder avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, mener omfanget av nettrelaterte saker er langt større.

– Jeg tror vi bare ser toppen av isfjellet, sier Lid.

Hun mener noe av årsaken til den nærmest eksplosive utviklingen er at svært mange barn har tilgang til smarttelefoner.

– Tilgjengeligheten gjør at overgriperen ikke trenger å gå ut i gaten som lokkemann. Han kan bare gå på nett og kommunisere med barna på lekerommet når foreldrene er på jobb, sier Lid.

Enorme beslag

Hos Kripos forventer de at nettovergrepssakene vil vokse ytterligere i tiden fremover.

– I Norge har vi sett opptil 100 ofre i noen av saken, men internasjonalt ser vi enda større saker. Vi hadde norske ofre i en canadisk sak med over 2000 fornærmede. Så vi forventer at det vil øke i Norge også, sier Skoglunn.

Han forteller at størrelsen på beslagene varierer mye, men at et beslag med over en million bilder ikke lenger er et stort beslag.

Selv om overgrepene skjer på nett, likestilles de med det som skjer i den virkelige verden når saken kommer for retten.

– Straffeloven ble endret i fjor høst og er mer tilpasset den internettverden vi ser i dag, sier etterforskeren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger