Hopp til innhold

Rektor: – Er du i tvil, send barna syke på skolen

Rektor Knut Erik Brændvang ved Marienlyst skole mener det skaper dårlige holdninger å holde barna hjemme når de er «småsyke». – At mange er borte fra skolen kan bli et samfunnsproblem, mener forsker.

Knut Erik Brændvang

REKTOR: Knut Erik Brændvang er rektor ved Marienlyst skole i Oslo. Han mener foreldre bør sende barna sine på skolen selv om de har diffuse plager.

Foto: Edin Babic / NRK

Brændvang mener det kan redusere lærelysten om barn får støtte hjemmefra på å slippe skolen ved «diffuse plager».

– Fravær avler fravær, sier han.

Han mener at om du som forelder er i tvil på om barnet er friskt nok til å reise på skolen, skal du sende det. Så får heller skolen sende barnet hjem igjen om tilstanden forverrer seg. Det bidrar til gode vaner og holdninger til skolen, mener han.

– Det er viktig fordi vi i 1.- og 2. klasse etablerer motivasjon, lærelyst og rutiner som forplanter seg videre opp i skoleløpet. Høyt fravær nede gir høyt fravær lenger oppe, sier Brændvang.

Oppfordring til foreldre

Allerede første skoledag tok rektoren opp tematikken med foreldrene. Han mener det er viktig å være tydelig på dette fra dag én.

Han presiserer at størstedelen av foreldrene ikke trenger denne påminnelsen, men ønsker likevel å signalisere at skolenærvær er viktig.

– Vi ønsker å ha barna på skolen. Det er selvfølgelig lov å være borte, men det bør være unntaket, sier han.

Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) har ikke fått henvendelser fra bekymrede foreldre på rektorens utsagn. Leder for FAU, Hege Brun Hansen mener heller at andre skoler bør være like tydelig på dette som Brændvang har vært.

Les også: Gratis skolefrokost skal hindre fravær

Kan bli et samfunnsproblem

Trude Havik

FORSKET PÅ FRAVÆR: Trude Havik har forsket på fravær i skolen som en del av sin doktorgrad. Hun forteller at forskningen viser at den vanligste grunnen til at barn er hjemme fra skolen er såkalte diffuse plager.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Trude Havik har forsket på fravær i skolen som en del av sin doktorgrad. Hun forteller at forskningen viser at den vanligste grunnen til at barn er hjemme fra skolen er såkalte diffuse plager.

Det innebærer for eksempel hodepine, at barna har litt vondt i magen og at de føler seg slitne.

– Det kan bli et samfunnsproblem hvis elever er mye borte fra skolen. Det kan føre til at de ikke fullfører og de utvikler dårlige holdningner og vaner. De vil kjenne lettere på smerte, og det blir lettere å bli hjemme fra skolen, forteller hun.

Bør avvente ved omgangssjuke

Overlege Karin Rønning

ENIG: Karin Rønning, smittevernoverlege ved Folkehelseinstituttet mener barnet fint kan sendes på skolen så lenge det er feberfritt.

Foto: Folkehelseinstituttet

Karin Rønning, smittevernoverlege ved Folkehelseinstituttet mener barnet fint kan sendes på skolen så lenge det er feberfritt og har en allmenntilstand bra nok til at de kan delta i vanlige aktiviteter.

– Men dersom barnet har vært sykt med mage/tarm-problemer, som for eksempel omgangssjuke, anbefaler vi å vente to dager til etter symptomene har gitt seg, sier hun.

Hun legger til at de minste barna vil ha vanskeligere for å følge hygieneråd, som å vaske seg på hendene etter toalettbesøk, noe som igjen kan føre til hyppigere smitte.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger