Ungdomsskole gir gavekort til de beste elevene: – Veldig mange foreldre har reagert

Den flinkeste eleven og eleven med lavest fravær får hvert sitt gavekort når de går ut av ungdomsskolen i Meløy. Flere foreldre har reagert på ordningen og mener den er ekskluderende.

Pedagogisk leder Kjersti Gjøviken Nederdal EnSpire skole

Foreldrerepresentant Kjersti Gjøviken forteller om mange reaksjoner etter at den flinkeste eleven fikk et gavekort i premie på skoleavslutningen ved Ørnes skole.

Foto: Kari Skeie / NRK

Da elevene i 10. klasse forlot Ørnes skole i Meløy for siste gang tidligere i sommer hadde to av elevene fått hvert sitt gavekort på 300 kroner.

Gavekortet ble utdelt på skoleavslutningen hvor alle avgangselevene var samlet. Eleven med best karakteren og eleven med minst fravær ble kalt opp på scenen og fikk noen rosende ord fra rektor.

Premieringen er ikke ny, men i år skapte det sterke reaksjoner. NRK har snakket med flere foreldrene som bruker sterke ord om det som skjedde på skoleavslutningen.

– Det var helt usmakelig, sier en av mødrene.

Hun mener ungdommen allerede sliter med tungt prestasjonspress, og at denne typen premiering virker ekskluderende.

– I salen satt det jo mange elever som kanskje er kjempeheldig hvis de oppnår en 2er. De har ikke en sjanse til å være med å konkurrere om dette gavekortet.

Jeg kjenner jeg rett og slett blir kvalm. Jeg har selv en som begynner i 10. til høsten. Det er forkastelig.

Reaksjoner fra foreldre på Facebook

– Vanskelig å rettferdiggjøre

En annen mor er helt enig. Hun mener det er elevene som sliter, men som likevel kommer seg gjennom, som burde fått belønning.

– Dette er å forskjellsbehandle elever, sier hun.

Nestleder i FAU ved Ørnes skole, Kjersti Gjøviken er også betenkt over gavepremiene.

– Det er veldig begrenset med elever som kan kjempe om disse prisene. For eksempel vil alle elevene med tannregulering være ekskludert fra å konkurrere om lavest fravær fordi de blir borte når de skal til tannlegen.

Hun forstår at de skolen vil påskjønne elevene, men:

– En slik pris er vanskelig å rettferdiggjøre. Det kan være elever som har jobbet like godt som den beste eleven, men som likevel kun får treere og firere, på grunn av at de har andre forutsetninger, sier foreldrerepresentanten.

Greit å vite om det på forhånd, nå vet jeg hva jeg skal ta opp på foreldremøtet til høsten. De med oppfølging fra Barne- og ungdomspsykiatrien er sjanseløse før de har startet.

Reaksjoner fra foreldre på Facebook

Rektor: – Man må kunne belønne

Rektor Nelly Enga ved Ørnes skole

Rektor Nelly Enga ved Ørnes skole forsvarer premieringen.

Foto: Andreas Eik / Mediehuset Framtia

Men rektor ved Ørnes skole, Nelly Enga forsvarer premiering av de beste elevene med at det gir økt motivasjon for skolearbeid og bidrar til å redusere fraværet.

– Jeg forstår at det kan oppfattes urettferdig å belønne dem som ikke har problemer. Samtidig mener jeg at det er viktig å gi ros og anerkjennelse for en god jobb. Det må ikke bli sånn at vi ikke kan gi belønning for dem som står på for å vise hensyn til dem som sliter, sier rektoren.

Ordningen med gavekort er flere år gammel, men likevel ukjent for mange foreldre. Rektoren sier hun aldri har fått negative reaksjoner på premieringen.

– Det lille øyeblikket på avslutning er det fokus på de to elevene. Ellers igjennom skoleåret brukes en stor andel av tid og ressurser på dem som sliter på skolen, både i form av lærevansker og de som sliter med å gå på skolen.

Sol over Ørnes i februar

Ørnes skole ligger i Meløy i Nordland.

Foto: Almar Bergli