Hopp til innhold

Rekrutterer aktivt unge muslimer

Islamistgruppen Profetens Ummah, der Ubaydullah Hussain fremstår som en lederskikkelse, driver aktiv rekruttering fra et samlingssted på Grønland i Oslo.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain, leder for Profetens Ummah, er siktet for trusler mot to journalister.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Etter det Aftenposten erfarer, skal den aktive delen av gruppen være på rundt ti personer. Flere kilder sier til avisen at gruppen er bygget opp rundt få ledere, og at det er et titall personer rundt.

Ifølge Aftenposten driver flere i gruppen aktiv rekruttering. Det skal innebære at de henvender seg direkte til unge som fra før har en historie, eller som har drevet med småkriminalitet, og som nå ønsker å søke seg til religion.

– De går spesifikt etter de unge som de vet leter etter, og trenger, svar. De går ikke mot dem som er etablert, men unge som ennå ikke har bestemt seg, som ikke har noen retning, og som leter etter en vei, sier en kilde til avisen.

Krimjournalist: – Han var svært oppbrakt

I går ble leder av Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, pågrepet, siktet for trusler mot to journalister.

En av dem, krimjournalist i Dagsavisen Nina Johnsrud, sier til flere aviser at hun fikk en e-post av Hussain dagen etter at hun intervjuet ham i forbindelse med en sak om at norske islamister tar jegerprøven.

Johnsrud oppfattet e-posten som en trussel.

– Han var svært oppbrakt over at jeg hadde lister over styremedlemmer og medlemmer i Profetens Ummah, sier Johnsrud til Dagbladet.

Nina Johnsrud

I 2006 ble det avfyrt flere skudd mot huset til krimjournalist i Dagsavisen, Nina Johnsrud. Nå opplever hun seg truet av Ubaydullah Hussain.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Politiet har bedt meg om å ta dette alvorlig, og det gjør jeg, sier hun til VG.

I 2006 ble det avfyrt flere skudd mot Johnsruds hus mens hun lå og sov i telt med sønnen i hagen. Arfan Bhatti, som nå er tilknyttet Profetens Ummah, ble siktet for å ha skutt mot journalistens hus, men siktelsen ble frafalt året etter.

Hussain innrømmet i avhør i går å ha sendt e-postene med det politiet anser som trusler, men mener han ikke har fremsatt trusler, opplyste hans forsvarer John Christian Elden.

Markeringsbehov

Fredag morgen hadde Profetens Ummah 608 medlemmer på sin åpne Facebook-gruppe, dette er rundt 20 færre enn de hadde onsdag, før truslene ble kjent.

Flere fremtredende norske muslimer er lagt til som medlemmer i gruppen av Hussain selv.

Onsdag skrev Hussain på sin Facebook-profil:

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47» og refererte til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse og føler seg utrygge etter terrorangrep i andre europeiske land.

«De er ekte svin og må bekjempes. Det er synd at broren som skjøt mot synagigen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!», skrev han så.

Flere som står Ubaydullah Hussain nær, forklarer til Dagbladet at truslene mot jøder skyldes at 27-åringen skal ha et voldsomt behov for å markere seg.

Flere av hans nye venner har reist til Syria for å kjempe sammen med Al Qaida, andre har blitt pågrepet og avhørt av PST, og derfor måtte Ubaydullah Hussain gjøre noe for å få en status i miljøet, hevdes det.

27-åringen tok det arabiske navnet Ubaydullah, Guds lille tjener, som mellomnavn tidligere i år, skriver VG.

AKTUELT NÅ