Rekordmange overfallsvoldtekter

Politiet i Oslo har registert rekordmange overfallsvoldtekter i året som gikk, og sier at gjerningsmennene utelukkende er ikke-vestlige innvandrere.

Video nsps_upload_2010_1_13_17_38_47_662.jpg

Se video: Hun ble overfalt og voldtatt da hun låste seg inn hjemme. Reporter Martin Fjørtoft. Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten, NRK

Kilde: NRK

- To menn fulgte etter meg hjem. Da jeg skulle låse meg inn i min egen leilighet ble jeg overfalt. De voldtok meg etter tur, forteller en ung kvinne til NRK.

Ikke-vestlige gjerningsmenn

Kvinnen er en av mange som ble overfalt og voldtatt av fremmede menn i Oslo i fjor. Det ble registrert dobbelt så mange overfallsvoldtekter i 2009, sammenlignet med året før.

Poltitet sier at gjerningsmennene utelukkende er ikke-vestlige innvandrere.

- Vi har pågrepet fire personer. I alle de andre sakene opplyser kvinnene at gjerningsmannen har et ikke-vestlig utseende eller snakker et ikke-vestlig språk, sier Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet.

Det betyr at i samtlige overfallsvoldtekttssaker i Oslo de siste tre årene, knyttes ikke-vestlige innvandrere til voldtektene.

Vil få fram fakta

I 2009 var det 21 overfallsvoldtekter i Oslo. Det er det meste som er registrert siden politiet begynte å samle disse tallene i 2006.

Politiet har også for første gang kartlagt ofrene.

9 av 10 ofre, eller 17 av 21 kvinner, er norske med etnisk nordisk utseende. Det samme gjelder for overfallsvoldtekter i 2008. Da hadde ni av 11 ofre etnisk norsk utseende.

- Det bør settes spørsmålstegn ved om gjerningsmennene i disse sakene har et kvinnesyn som må behandles, sier Rohde til NRK.

Politisjefen går hardt ut i denne saken, til tross for at hun vet at dette er et betent tema.

Vil det ikke virke stigmatiserende at politiet går ut med at overfallsvoldtekter utelukkende begås av ikke-vestlige innvandrere?

- Hensikten er å fortelle sannheten og skape et bedre samfunn. Derfor håper jeg debatten handler om det, sier Hanne Kristin Rohde.

NRK anbefaler

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger