Hopp til innhold

Rekordmange overfallsvoldtekter

Politiet i Oslo har registert rekordmange overfallsvoldtekter i året som gikk, og sier at gjerningsmennene utelukkende er ikke-vestlige innvandrere.

Video nsps_upload_2010_1_13_17_38_47_662.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Hun ble overfalt og voldtatt da hun låste seg inn hjemme. Reporter Martin Fjørtoft. Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten, NRK

- To menn fulgte etter meg hjem. Da jeg skulle låse meg inn i min egen leilighet ble jeg overfalt. De voldtok meg etter tur, forteller en ung kvinne til NRK.

Ikke-vestlige gjerningsmenn

Kvinnen er en av mange som ble overfalt og voldtatt av fremmede menn i Oslo i fjor. Det ble registrert dobbelt så mange overfallsvoldtekter i 2009, sammenlignet med året før.

Poltitet sier at gjerningsmennene utelukkende er ikke-vestlige innvandrere.

- Vi har pågrepet fire personer. I alle de andre sakene opplyser kvinnene at gjerningsmannen har et ikke-vestlig utseende eller snakker et ikke-vestlig språk, sier Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet.

Det betyr at i samtlige overfallsvoldtekttssaker i Oslo de siste tre årene, knyttes ikke-vestlige innvandrere til voldtektene.

Vil få fram fakta

I 2009 var det 21 overfallsvoldtekter i Oslo. Det er det meste som er registrert siden politiet begynte å samle disse tallene i 2006.

Politiet har også for første gang kartlagt ofrene.

9 av 10 ofre, eller 17 av 21 kvinner, er norske med etnisk nordisk utseende. Det samme gjelder for overfallsvoldtekter i 2008. Da hadde ni av 11 ofre etnisk norsk utseende.

- Det bør settes spørsmålstegn ved om gjerningsmennene i disse sakene har et kvinnesyn som må behandles, sier Rohde til NRK.

Politisjefen går hardt ut i denne saken, til tross for at hun vet at dette er et betent tema.

Vil det ikke virke stigmatiserende at politiet går ut med at overfallsvoldtekter utelukkende begås av ikke-vestlige innvandrere?

- Hensikten er å fortelle sannheten og skape et bedre samfunn. Derfor håper jeg debatten handler om det, sier Hanne Kristin Rohde.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger