Rekordbeslag på Svinesund: Halvt tonn narkotika gjemt blant 32 paller Crocs-sko

I fjor sommer fant tollerne en pall med et halvt tonn narkotika i lasten på en semitrailer fra Nederland. Tolldirektøren anslår at narkotikaen har en gateverdi på rundt 100 millioner kroner – deres største enkeltbeslag noen gang.

507 kilo narkotika på Svinesund

REKORDBESLAG: Gjemt i lasten på denne nederlandskregistrerte semitraileren fant tollerne på Svinesund i fjor et av de største narkotikabeslag som er gjort i Norge noen gang. Firmanavnet på lastebilen er sladdet av Tolletaten. Den nederlandske sjåføren (40) hadde tollpapirer på at lasten besto av 4,5 tonn Crocs-sko.

Foto: Tolletaten

Tolletaten har ikke fortalt om dette store narkotikabeslaget før nå, av hensyn til etterforskningen av saken.

Sjåføren (40) fra Nederland er siktet for grov narkotikaforbrytelse og tiltalespørsmålet vil bli avgjort i løpet våren.

Gjemt blant Crocs-sko

507 kilo narkotika på Svinesund

MARKERTE: Den erfarne narkotikahunden Ollie markerte for narkotika i lasten på den nederlandske semitraileren.

Foto: Tolletaten

Tidlig på morgenen 28. juni i fjor ble den nederlandskregistrerte semitraileren vinket inn til kontroll av tollerne på Svinesund. I lasten som besto av 32 paller Crocs-sko, fant tollerne også en pall med 507 kilo forskjellige stoffer narkotika.

Den erfarne narkotikahunden Ollie markerte raskt da lastebilen ble kjørt inni kontrollhallen på Svinesund tollstasjon.

Tolldirektør Øystein Børmer var tilfeldigvis selv til stedet denne morgenen og forteller at de kjente lukta.

– Det luktet cannabis i hele kontrollhallen på Svinesund så du trengte ikke være narkotikahund for å skjønne hva som var der, sier Børmer.

– Største beslag noen gang

Tolldirektør Øystein Børmer

LUKTET MYE: Tolldirektør Øystein Børmer var tilfeldigvis til stedet denne morgenen og sier det luktet cannabis i hele kontrollhallen på Svinesund tollstasjon.

Foto: Ahmad Dean / NRK

Analyser i ettertid har vist at beslaget besto av 430 kilo hasj, 23 kilo marihuana, 40 kilo amfetamin, 12 kilo heroin og to kilo kokain.

– Hvis vi regner om til brukerdoser snakker vi 600 000 doser av ulike typer narkotika på den pallen, med en markedsverdi på rundt 100 millioner kroner. Det gjør dette til det største beslaget vi noen gang har gjort i markedsverdi, sier tolldirektør Øystein Børmer til NRK.

– Det krever et stort apparat for å få solgt dette i Norge. Dette er profesjonelle miljøer som har lagre, mellomlagre og distribusjonsnett for å få solgt dette til brukerne.

Børmer sier beslaget er uvanlig fordi det besto av så mange forskjellige typer stoffer. Her er det narkotika fra ulike kilder som samles før det sendes til Norge, påpeker tolldirektøren, som legger til at Nederland er en kjent kilde for narkotikasmugling til Norge.

Risikerer 15 års fengsel

507 kilo narkotika på Svinesund

GJEMT I LASTEN: Den nederlandske sjåføren (40) hadde tollpapirer på at lasten besto av 4,5 tonn Crocs-sko. Men tollerne fant også 507 kilo narkotika. På bildet holder tollerne på å lete seg fram til narkotikaen. Den var pakket både i eske, plast og striesekk.

Foto: Tolletaten

Lastebilsjåføren fra Nederland er siktet, og det er riksadvokaten som skal avgjøre påtalespørsmålet i saken. Avgjørelsen er ventet i løpet av våren.

– Han er siktet for en grov narkotikaforbrytelse og overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum, sier Tomasz Edsberg, konstituert statsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter.

Som kurer risikerer 40-åringen, som er nederlands statsborger, en straff på opp mot 15 års fengsel. Statsadvokaten vil ikke kommentere om politiet vet noe mer om hvem som skulle ta imot narkotikaen i Norge.

– Påtalemyndigheten ønsker ikke å gi noen kommentar til etterforskning opp mot andre enn han som er siktet i saken per nå, sier Edsberg til NRK.

Sjåføren nekter straffskyld

507 kilo narkotika på Svinesund

LASTEBILEN: Nederland er en kjent kilde for narkotikasmugling til Norge, sier tolldirektøren.

Foto: Tolletaten

Advokat Kristin Morch er oppnevnt som sjåførens forsvarer.

– Han erkjenner ikke straffskyld, sier Morch.

– Hvorfor ikke?

– Han sier han ikke hadde kjennskap til dette. Jeg har ikke lyst til å kommentere dette ytterligere nå, sier Morch til NRK.

Tolldirektør Øystein Børmer vil ikke si noe mer om hvorfor akkurat denne lastebilen ble vinket inne til kontroll.

– Det vil jeg ikke gå nærmere inn på. Godt tollerarbeid tror jeg er en god beskrivelse av det.

Tolldirektøren bekymret over utviklingen

507 kilo narkotika på Svinesund

PALLEN: Analyser i ettertid har vist at lasten inneholdt totalt 507 kilo narkotika av forskjellige stoffer. Pallen inneholdt esker fylt med narkotika.

Foto: Tolletaten

Børmer mener smuglerne blir stadig mer profesjonelle og er bekymret over utviklingen.

– De smugler i større og større kvanta og de tar mer og mer risiko for å passere grensen med denne typen smuglergods, sier Børmer.

Tolletaten ser to hovedtrender når det gjelder smugling av narkotika til Norge.

– Den ene trenden er det vi har sett et eksempel på her, med store kvanta som smugles av profesjonelle over grensen. Den andre trenden er at vi ser det kommer småforsendelser via netthandel i brev og pakkepost. Da kommer det i små kvanta, og det stiller oss overfor helt andre utfordringer med nettopp det store volumet av små forsendelser, sier Børmer.

Han innrømmer at de står overfor store utfordringer:

– Vi gjør en solid jobb etter vår vurdering. Men vi vet at det også er mye som slipper igjennom våre filtre, sier tolldirektøren, og legger til:

– For en etat som oss så er det morsomt å gjøre et stort beslag som dette. Men det er selvfølgelig også en mørk side ved det, når man tenker på hva dette egentlig skulle vært brukt til.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger