Reiseforsikringen gjelder ikke i deler av flere populære ferieland

Planlegger du ferie til Tyrkia, Egypt eller Thailand i år? Da bør du vite at reiseforsikringen ikke gjelder i enkelte områder.

THAILAND-SOUTH-UNREST-TOURISM

Thailand byr på vakker natur og opplevelser, men UD fraråder reiser i deler av landet. Her slapper en thailandsk arbeider av i et tre ved Narathiwat-stranden i et urolig område sør i landet.

Foto: ROSLAN RAHMAN / AFP

Årsaken er at reiseforsikringen ikke dekker tap i land og områder hvor UD fraråder nordmenn å reise. Saken ble først omtalt av flysmart24.

– Reglene er helt klare og de følger forsikringsbransjen, sier informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsiking Jon Berge til NRK.

Jon Berge i Europeiske reiseforsikring

Jon Berge sier Europeiske reiseforsikring følger UDs reiseråd og reiseforsikringen gjelder ikke om UD fraråder reiser.

Foto: If

– Hvis Utenriksdepartementet offisielle reiseråd fraråder reise eller opphold før du drar, reiser du på eget ansvar – og Europeiskes reiseforsikring gjelder ikke, sier han.

Mange populære ferieland

I flere populære ferieland, fraråder UD reiser i enkelte områder. Både Tyrkia, Thailand og Egypt står på listen over land UD fraråder oss å reise til.

I Tyrkia fraråder UD alle reiser til, eller opphold i, områdene nærmere enn ti km fra grensen til Syria. Det oppfordres til å utvise aktsomhet ved reiser i øvrige provinser i sørøst.

UD fraråder også reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

Når det gjelder Egypt, fraråder UD reiser til Sinai, med unntak av Sharm El Sheikh, Dahab, St. Catherine og strekningene mellom disse.

  • Se alle UDs reiseråd her.

– Vi ser en trend der nordmenn gjerne vil ut av de typiske tursiststrøkene for å søke det ekte ved landet, men dette kan være risikabelt om området ikke er ansett som trygt, forteller Berge.

Siri Svendsen i Utenriksdepartementet

Siri Svendsen i UD sier vi har et ansvar for å holde oss oppdaterte på reiserådene fra norske myndigheter

Foto: UD

– Norske borgere som reiser inn i et land i strid med UDs reiseråd, påtar seg et stort personlig ansvar, og kan ikke påregne bistand fra norske myndigheter så lenge de oppholder seg i disse landene, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i UD.

Flere typer råd

UD kommer med reiseråd i tre forskjellige kategorier, og gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet.

– Den reisende bør alltid sette seg inn i og forholde seg til lokale lover, regler, normer og skikker som er annerledes enn i Norge, sier Svendsen.

I tillegg oppfordrer UD til å registrere reisen for at UD kan bistå om nødvendig.

– Skulle det oppstå en konflikt mens du befinner deg i områder som det ellers ikke var reiseråd mot da turen startet, får du hjelp fra forsikringen, forklarer Jon Berge i Europeiske reiseforsikring.

Da vil reiseforsikringen erstatte nødvendige og dokumenterte merutgifter til reise og overnatting ved evakuering til nærmeste sikre destinasjon eller hjemsted i Norge.

Evakueringen skal skje i henhold til UDs evakueringsråd og anbefaling for de aktuelle området. Det forutsettes at området var fredelig før du reiste dit.

– Dersom du må inn i et land eller område som UD fraråder nordmenn å reise til, kan du skaffe deg annen type forsikring enn reiseforsikring, men dette er svært kostbare forsikringer en bør vurdere nøye før en tegner, avslutter Jon Berge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger