Hopp til innhold

Regnet begynner å avta de fleste stedene

KONGSBERG/BØ/OSLO (NRK): Ekstremværet «Petra» har tatt for seg på Sør- og Østlandet. – De største vannmengdene har kommet, sier statsmeteorologen.

NRK sender direkte fra flommen på Kongsberg

Se hvordan vannet fosser nedover Numedalslågen i Kongsberg.

I Kongsberg flommer vannet nedover Numedalslågen i morgentimene. Vannet har sunket i løpet av natta, men det kommer fortsatt mye regn. Det er usikkert hvor mye vannet vil stige i løpet av dagen.

– Det er særlig de som driver med jordbruk som er rammet av flommen. Vannet går nedover, men vi er i full beredskap frem til været skifter, sier teknisk sjef i kommunen Anette Finnerud.

For å begrense skadene under flommen i Numedalslågen, holdes vannet igjen i magasinene oppover i vassdraget.

Varaordfører i Kongsberg Arvid Lyngås forteller om konsekvensene av flommen og utsiktene utover dagen.

Varaordfører i Kongsberg Arvid Lyngås er letta over at vannmengdene har gått ned.

Det er kombinasjonen av overfylte vassdrag, svært vått terreng og mye varslet nedbør som er årsaken til at meteorologene sendte ut ekstremværvarselet.

Venter litt mer nedbør

Kristian Gislefoss

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss forteller at Kjevik har fått mest regn siden i går kveld.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Ifølge statsmeteorolog Kristian Gislefoss er det Aust-Agder og deler av Telemark som har fått kjenne mest på ekstremværet. Siden i går kveld har det kommet hele 50 millimeter i Landvik og Kjevik i Aust-Agder.

– Det begynner å bli metta i sør, mens det fortsatt vil komme litt nedbør i de andre fylkene som er ramma. Det kan også komme kraftige mengder lokalt, sier Gislefoss.

NVE har varslet flom i ni fylker: Telemark, Vestfold, Buskerud, Vest-Agder, Aust-Agder, Oppland, Oslo, Akershus og Østfold. I de tre førstnevnte er det rød varsel.

  • Her kan du se hvor det regner mest akkurat nå

Måtte sende hjem 400

Elektrobedriften Kitron på Tangen i Aust-Agder måtte stenge og sende hjem over 400 ansatte på grunn av flommen i dag.

Ifølge driftssjef Geir Henriksen er vannivået bare få centimeter fra å trenge inn i rommet med høyspenttrafoen.

– Det er dramatisk når vannet står så høyt og truer hele strømtilførselen til bedriften, og vi har valgt å ta strømmen for å hindre skade på trafoen der høyspentledningen kommer inn i bedriften.

Kitron ute

Kitron er den største bedriften i Aust-Agder og vannet truer i formiddag en trafo i kjelleren til virksomheten på Tangen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

I Vestfold har brannvesenet vært ute på sju oversvømmelser i løpet av to timer. I tillegg skal 18 bolighus være evakuert i Larvik.

Full beredskap også i Telemark

I Skien var vannstanden i Hjellevannet på nærmere sju meter onsdag kveld. Torsdag morgen hadde vannstanden steget ytterligere. Ordinær vannstand er på fem meter.

– Vi følger situasjonen nøye nå, og har høy beredskap. Vi følger ekstra nøye med på Bakken-området og Skotfoss, sier beredskapskoordinator i Skien kommune Svein Skaara.

Flere parkeringshus og kjellere er fulle av vann, og ved Hjellebrygga står restauranten Strøm Mat og Bar under vann.

Strøm Mat og Bar i Skien ligger under vann

Restauranten Strøm Mat og Bar ligger helt nede ved Hjellevannet i Skien.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Aktivitetspark oversvømt

En ny aktivitetspark skulle ha åpnet i Bø i Telemark til helga, men den er nå oversvømt. Ordfører i Bø Olav Kaseland sier kommunen er i full beredskap for å sikre minst mulige skader. Flere campingplasser er evakuert i kommunen.

– Vi har store utfordringer og det gjelder særlig på campingplassene. Vi har evakuert noen campingvogner, og foreløpig går det bra med boligene i kommunen. Det er satt inn døgnvakter der det er nødvendig, sier han.

Enorme vannmengder i Telemark.

AKTUELT NÅ