Regjeringen vil ikke gi støtte til tøybleieordning

Bruk av tøybleier kutter kostnader og CO₂-utslipp, men regjeringen planlegger ikke å opprette en statlig støtteordning.

Tøybleieskift

CO₂-KUTT: Å bytte fra engangsbleier til tøybleier kan kutte CO₂-utslippene i løpet av bleieperioden til et barn med 40 prosent, viser britisk forskning.

Foto: Johan E. Bull / NRK

En gjennomsnittlig baby bruker 5800 engangsbleier, noe som tilsvarer ett tonn avfall. Hvis et barn kun bruker engangsbleier gjennom bleieperioden, kan det produsere opp mot 600 kg CO₂, viser britisk forskning.

Oslo kommunes utregninger viser at energien som trengs for å forbrenne engangsbleier koster et sted mellom 12 og 13 millioner kroner i året.

Ved Haraldrud gjenbruksstasjon i Oslo anslås det at de forbrenner om lag 10.000 tonn engangsbleier hvert år. Det skjer ikke uten problemer.

– De kommer nødvendigvis ganske fuktige. De har mye cellulose og plast, og det skaper ekstra mye CO₂-utslipp, sier kommunikasjonsrådgiver i Renovasjonsetaten i Oslo kommune, Jørgen Bakke Fredriksen.

Jørgen Bakke Fredriksen, Renovasjonsetaten i Oslo

PROBLEMER: Kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen forteller at engangsbleier inneholder mye plast og cellulose som gjør at det slippes ut mye CO₂ når de forbrennes.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Miljøgevinst

Asker kommune er en av 148 kommuner som tilbyr støtte til familier som ønsker å slutte med engangsbleier.

I tillegg har Asker en prøveordning til barnefamilier hvor de får teste tøybleier gratis, før de kan få et éngangstilskudd på 2000 kroner for å bytte.

Tilskuddsordningene er til for å redusere avfall og minske CO₂-utslippene.

– Ved å bruke tøybleier kan man kutte CO₂-utslippene med cirka 40 prosent. Det er utslipp knyttet til tøybleier også, men det skjer hjemme på vaskerommet, forklarer Fredriksen.

Marte Kjølberg jobber i Asker kommune, og var primus motor for at kommunen skulle tilby prøvepakker med tøybleier til de som ønsker det. Årlig er det nå 20 familier i kommunen som benytter seg av støtteordningen.

Mor og datter Kjølberg bleieskift

GÅR FORT: Tøybleiene har innlegg som gjør at det er fort gjort å skifte bleier, kan Marte Kjølberg fortelle.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Hun startet med tøybleier til sine barn av miljøhensyn. Hun kjører vaskemaskinen to ekstra ganger i uka for å vaske bleier.

Tilla Kjølberg er ni måneder. Hun har arvet sine tøybleier fra storebror. Mamma Kjølberg synes ikke det er mye styr knyttet til tøybleier.

– Det tar litt tid å komme i gang. Man må finne ut av hvilke løsninger man liker, sier tobarnsmoren.

Regjeringen planlegger ingen statlig støtteordning

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sveinung Rotevatn (V), forteller at det er fint om folk vil bruke tøybleier, og at kommuner gjerne må støtte det. Regjeringen derimot, har ingen planer om å innføre en statlig støtteordning til tøybleier.

Sveinung Rotevatn

VELG SELV: Statssekretær Sveinung Rotevatn mener folk må få bestemme selv om de vil bruke engangs- eller tøybleier.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Hvorfor ikke?

– Fordi det ikke er slik at alt som er miljøvennlig har statlige støtteprogram. Blant annet fordi de koster mye penger å administrere, og vi kjenner ikke godt nok til de faktiske miljøkonsekvensene her i Norge, eller om det i så fall vil være verdt å bruke penger på et sånt program, svarer han.

Les også: Ber sin egen minister stoppe oljeleting: – Det er på vår vakt det har blitt action

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger